1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

Van: op 17 februari 2017

vegetarisch bonen food challengeDe New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen.

Dit heeft staatssecretaris Van Dam bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de Green Protein Alliance in Aalsmeerderbrug. Voor de New Food Challenge trekt Van Dam in totaal 1,8 miljoen euro uit via de zogeheten SBIR-regeling. Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.

Van Dam: “Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig. Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde plantaardige producten in de winkels krijgen.”

 

Inschrijving

De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 30 april. Daarna worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie. De beste voorstellen winnen een bedrag van maximaal 30.000 euro. Vervolgens hebben de indieners een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door de adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen.

 

Meer projecten

De New Food Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van groente en fruit en andere plantaardige producten te stimuleren. In totaal trekt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro uit voor actieplannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen. Zo is er onderzoeksgeld beschikbaar voor de ontwikkeling van de kweek en het gebruik van algen en zeewier als voedingsbron en krijgen scholen meer mogelijkheden om voedseleducatie te geven via het programma Jong Leren Eten. Ook investeert het kabinet samen met het bedrijfsleven in het Nationaal Actieprogramma Groente en Fruit waarmee de consumptie van groente en fruit in onder andere de horeca, het bedrijfsleven en het onderwijs wordt verhoogd.

Voor meer informatie over de New Food Challenge:
www.rvo.nl/foodchallenge
www.voedselagenda.nl/foodchallenge

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws



 


Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Holy schreef:

    We hoeven niet nog meer fabriekstroep. Gewoon verse groentes, bessen, noten uit eigen tuin of lokaal biologisch geteeld. Stop dat geld maar in het opheffen van de veeindustrie.

  2. Anneke schreef:

    Subsidie voor bedrijven die een innovatief idee hebben om op gezond voedsel meer te verdienen?
    Die 6 % BTW op gezond voedsel afschaffen en de BTW op junkfood verhogen!
    Betere normen stellen en handhaven. Ik ben het helemaal met Teo en Tjara eens.

  3. Tjara schreef:

    Inderdaad, de wereld op zijn kop. Besteed dat geld liever en beter aan onderzoek hoe zo snel mogelijk grond/water/lucht verbeterd kan worden…aan bijscholing en bewustwording in Den Haag!!! hoe ons voedsel via wetgeving alleen maar gezond geproduceerd Moet! worden. Leg dikke dikke boetes op aan bedrijven die met ons voedsel sjoemelen.
    Nu weer..alarmerende hoeveelheid arsenicum in rijst..zelfs in bio rijst.. Duurzame Tonijnclub belazert al jaren de kluit..
    Zo voel je als zo bewust duurzaam mogelijk levende burger je vies in de steek gelaten door je overheid!
    Laten ze bedrijven eens beter doorlichten en zeer zwaar beboeten bij overtreden.
    Boeren die jammeren dat ze hun varkenskilo-flats moeten inkrimpen…en schade oplopen, ik heb er geen medelijden mee!

  4. Theo schreef:

    De waanzin ten top, 1.8 miljoen om een gezond product te maken. Doe gewoon de boontjes nootjes en paddestoelen bij elkaar en maak er een gerecht van, gezonder kan het niet!

Laatste nieuws

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Recentelijk is vliegtuigmaatschappij Corendon gestart met het scheiden van het afval aan boord. Door plastic, blik, papier en glas apart in te zamelen tijdens de vlucht wil de luchtvaartmaatschappij de impact op het milieu verkleinen. SUEZ (specialist in afval en grondstoffen) zorgt op Schiphol weer voor verwerking van recyclebaar afval. Passagiers worden op de vlucht […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Het CBS maakte onlangs bekend dat het energieverbruik in Nederland in 2016 in totaal 3131 petajoule bedroeg. Ruim 90 procent van deze energie werd opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Het gebruik van steenkool zorgde voor de opwekking van 430 petajoule, bijna 14 procent van het totaal. Hoewel aardgas en aardolie een […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Eccentrade heeft een van de vier prestigieuze startup-awards gewonnen tijdens The Next Web Conference. De duurzame Nederlandse startup ging naar huis als winnaar van het IMPACT-program. Dit programma deelt een prijs uit aan de internationale startup die met concrete tools of oplossingen een bijdrage levert aan een betere wereld. Koppelt bedrijfsinformatie aan duurzaamheidsdata Eccentrade, opgericht […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Koptelefoons zijn zo’n typisch voorbeeld van lastige producten om te repareren. Als er iets stuk aan gaat, kun je meestal het hele ding weggooien. Dat wil de startup Gerrard Street anders doen. Gaat er iets aan hun hoofdtelefoon stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf de groeiende […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om twintig procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending. Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, […]

| 21 mei 2017 | 1 Comment
Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Als eerste stad in Nederland krijgt Amsterdam een eigen elektrische deelfietsenplan. Vanuit een onverwoestbare container kan iedereen voortaan een deel-e-bike van E-bike to go pakken die simpel en snel met een smartphone kan worden geopend en gebruikt. De eerste container met deel-e-bikes is geplaatst in het Westerpark, maar de ambitie is om al volgend jaar […]

| 21 mei 2017 | 0 Comments

Inzicht

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

In deel 1 en 2 van dit drieluik kon je lezen over de uitgangspunten van de Gemene-Goed-Economie, en over de praktische verankering in de economische realiteit. In dit derde en laatste deel gaan we in op de beweging die achter het succes van dit alternatieve economische systeem staat, en hoe ze zich verhoudt tot andere […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Het nieuwe internet, of alleen het nieuwe Google? De blockchain is een digitale technologie met gigantische mogelijkheden voor sociale innovatie. Het eerste product van de blokchain is de bitcoin. Door de cryptografische veilige techniek is het mogelijk waarde toe te kennen aan data. Daardoor was een enkele bitcoin bijna niets waard toen hij werd gecreëerd. […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Op Verantwoordingsdag, 17 mei, verscheen de laatste Monitor Duurzaam Nederland (MDN). De monitor geeft via een reeks van indicatoren weer hoe het er voor staat met onze kwaliteit van leven, en ook of het bereiken van die kwaliteit ten koste gaat van mensen elders en/of van toekomstige generaties. Vanaf volgend jaar zal op Verantwoordingsdag jaarlijks […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

De Rotterdam School of Management RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, ontving meer dan 3 ton van Shell voor een onderzoek naar het vestigingsklimaat voor multinationals in Nederland en verzweeg dat. Later werden met dat rapport belastingsregelingen in elkaar gezet waar vooral multinationals voordeel van ondervonden. Dat concluderen onderzoekers van Changerism in een recent rapport. […]

| 16 mei 2017 | 3 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: