De postcoderoos is een onnodig gedrocht

Van: op 7 oktober 2016

solarroof postcoderoosDe Regeling Verlaagd Tarief is een landelijke regeling die het mogelijk maakt te investeren in en te profiteren van zonnepanelen die niet op eigen dak liggen. De regeling verloopt altijd via een coöperatie en is beperkt tot woningen die in dezelfde of direct aangrenzende postcode liggen als de installatie. Vandaar de populaire naam postcoderoos. De regeling is beperkt tot kleingebruikers met een maximumverbruik van 10.000kWh per jaar.

 

Kosten en baten

De investering voor 1 kWh/jaar productie is €1,20 (excl BTW) Dit is gebaseerd op recente offertes voor installaties met ca 200 panelen, een prijs van € 1,00 per Wp , inclusief omvormers en installatie en opbrengst 0,85 kWh per jaar per Wp vermogen. De BTW over de investering door de coöperatie kan worden teruggevraagd. De belastingkorting is: 12 cent per kWh (Dit is de energiebelasting incl BTW)

De totale hoeveelheid opgebrachte energie wordt jaarlijks door de coöperatie geregistreerd via een aparte meter en naar rato van de inleg verdeeld over de deelnemers. Dit getal wordt doorgegeven aan de energieleverancier. Via een contract met de belastingdienst wordt gedurende 15 jaar de korting door energieleverancier in mindering gebracht op de lopende rekening voor stroomlevering. Het aantal kWh met korting is beperkt tot het aantal verbruikte kWh met een maximum van 10.000 kWh/j.

De stroomverkoop verloopt door de coöperatie via een contract aan een energiebedrijf dat inkoopt. Het ontvangen bedrag wordt via de coöperatie naar rato van de inleg en na aftrek van kosten aan de deelnemers uitgekeerd Over het verkoopbedrag dient de coöperatie BTW te betalen. De coöperatie moet extra kosten maken voor een afzonderlijke aansluiting of meter en eventueel notariskosten voor de registratie van de coöperatie. De geschatte netto opbrengst uit verkoop van stroom bedraagt 3 cent /kWh.

Totaal voordeel 15 jaar x (12 + 3) = 15 cent = €2.25 per investering van €1,20

Na afloop van het 15 jarig contract kan de installatie door de coöperatie worden overgedragen/verkocht aan de eigenaar van het gebouw.

Verplichte winkelnering? Het is niet toegestaan meerdere energieleveranciers per aansluiting te hebben. Energieleveranciers zijn niet verplicht stroom af te nemen van een postcoderoos project en daarvoor de administratieve lasten te dragen om de tariefsverlaging door te rekenen. Sommigen stellen als voorwaarde dat de deelnemers zich voor levering bij hen aansluiten.

Omvang. Over het algemeen worden postcoderoos projecten opgezet voor enkele duizenden panelen en tientallen deelnemers. Daarvoor is dan een aparte coöperatie nodig.

 

Een organisatorisch en administratief gedrocht

Zoals het stroomdiagram laat zien, zijn er nogal wat routes van geld en stroom tussen diverse partijen in het spel. De administraties en contracten kosten veel inspanning. Om dit op te zetten is een leger vrijwilligers nodig die moeten leuren om deelnemers te krijgen. Soms komt daar nog een subsidie bij van een Provincie, soms een nationale SDE subsidie. Het geheel is een bureaucratisch gedrocht.

pcroosschema

 

Het kan ook veel eenvoudiger en effectiever

 • Alle energiebedrijven worden verplicht voor minstens een bepaald % van hun levering groene stroom te leveren van gegarandeerd Nederlandse oorsprong. Dit percentage dient op te lopen naar 100 omstreeks 2030.
 • Energiebedrijven die hiervoor moeten investeren, mogen de kosten daarvoor (rente en afschrijving) verrekenen in hun tarieven.
 • Energiebedrijven dienen de kosten voor inkoop en productie van grijze stroom en groene stroom gescheiden te houden en die kosten mogen alleen doorberekend worden over het bijbehorende type.
 • Energiebedrijven worden verplicht het aanbod van groene stroom door aangesloten burgers, bedrijven en coöperaties in te kopen tegen een redelijke marktprijs. Over de inkoop dient door het energiebedrijf BTW te worden afgedragen.
 • Over alle ingekochte groene stroom van Nederlandse oorsprong geldt voor alle burgers en mkb bedrijven een vrijstelling van energiebelasting inclusief BTW over die belasting. Dit levert uiteindelijk (in 2030) een inkomstenderving van ca 4 miljard voor de staat. De overheid betaalt dit via een opslag van de energiebelasting over grijze stroom voor alle gebruikers met meer dan 10.000 kWh per jaar. Een verhoging met 4 cent/kWh levert al 4 miljard op. Bovendien kunnen de subsidieregelingen zoals SDE plus (à 4 miljard) en vele anderen worden afgeschaft omdat zonder energiebelasting de productie en verkoop van groene stroom voldoende rendement oplevert.
 • Stroom uit steenkool- of gascentrales die hout bijstoken wordt niet tot groene stroom gerekend, en de subsidie daarvoor (4 miljard) wordt ook afgeschaft..
 • Voor stroom uit buitenland ingekocht geldt de regeling niet.
 • De huidige salderingsregeling wordt bij aanschaf van een installatie voor groene stroom gegarandeerd tot 15 jaar na installatie.

Op deze wijze wordt het voor iedereen aantrekkelijk om groene stroom te gebruiken. De vrijwilligers, notarissen en belastinginspecteurs en alle ambtenaren die subsidies regelen, kunnen iets anders gaan doen. De energiebedrijven gaan doen wat ze allang hadden moeten doen. De kolencentrales gaan dicht, er komt netto 8 miljard vrij voor de overheid, grote windturbine parken en zonneparken verschijnen en er ontstaat veel werkgelegenheid voor installateurs

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ron schreef:

  Een installatie per investeerder, met eigen meter zodat de eigenaar ook kan wisselen van energieleverancier. De leverancier dient alleen voor 1 afnemer 2 meters bij te houden. Hoe moeilijk kan het zijn.

Laatste nieuws

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Recentelijk is vliegtuigmaatschappij Corendon gestart met het scheiden van het afval aan boord. Door plastic, blik, papier en glas apart in te zamelen tijdens de vlucht wil de luchtvaartmaatschappij de impact op het milieu verkleinen. SUEZ (specialist in afval en grondstoffen) zorgt op Schiphol weer voor verwerking van recyclebaar afval. Passagiers worden op de vlucht […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Het CBS maakte onlangs bekend dat het energieverbruik in Nederland in 2016 in totaal 3131 petajoule bedroeg. Ruim 90 procent van deze energie werd opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Het gebruik van steenkool zorgde voor de opwekking van 430 petajoule, bijna 14 procent van het totaal. Hoewel aardgas en aardolie een […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Eccentrade heeft een van de vier prestigieuze startup-awards gewonnen tijdens The Next Web Conference. De duurzame Nederlandse startup ging naar huis als winnaar van het IMPACT-program. Dit programma deelt een prijs uit aan de internationale startup die met concrete tools of oplossingen een bijdrage levert aan een betere wereld. Koppelt bedrijfsinformatie aan duurzaamheidsdata Eccentrade, opgericht […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Koptelefoons zijn zo’n typisch voorbeeld van lastige producten om te repareren. Als er iets stuk aan gaat, kun je meestal het hele ding weggooien. Dat wil de startup Gerrard Street anders doen. Gaat er iets aan hun hoofdtelefoon stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf de groeiende […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om twintig procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending. Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, […]

| 21 mei 2017 | 1 Comment
Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Als eerste stad in Nederland krijgt Amsterdam een eigen elektrische deelfietsenplan. Vanuit een onverwoestbare container kan iedereen voortaan een deel-e-bike van E-bike to go pakken die simpel en snel met een smartphone kan worden geopend en gebruikt. De eerste container met deel-e-bikes is geplaatst in het Westerpark, maar de ambitie is om al volgend jaar […]

| 21 mei 2017 | 0 Comments

Inzicht

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

In deel 1 en 2 van dit drieluik kon je lezen over de uitgangspunten van de Gemene-Goed-Economie, en over de praktische verankering in de economische realiteit. In dit derde en laatste deel gaan we in op de beweging die achter het succes van dit alternatieve economische systeem staat, en hoe ze zich verhoudt tot andere […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Het nieuwe internet, of alleen het nieuwe Google? De blockchain is een digitale technologie met gigantische mogelijkheden voor sociale innovatie. Het eerste product van de blokchain is de bitcoin. Door de cryptografische veilige techniek is het mogelijk waarde toe te kennen aan data. Daardoor was een enkele bitcoin bijna niets waard toen hij werd gecreëerd. […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Op Verantwoordingsdag, 17 mei, verscheen de laatste Monitor Duurzaam Nederland (MDN). De monitor geeft via een reeks van indicatoren weer hoe het er voor staat met onze kwaliteit van leven, en ook of het bereiken van die kwaliteit ten koste gaat van mensen elders en/of van toekomstige generaties. Vanaf volgend jaar zal op Verantwoordingsdag jaarlijks […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

De Rotterdam School of Management RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, ontving meer dan 3 ton van Shell voor een onderzoek naar het vestigingsklimaat voor multinationals in Nederland en verzweeg dat. Later werden met dat rapport belastingsregelingen in elkaar gezet waar vooral multinationals voordeel van ondervonden. Dat concluderen onderzoekers van Changerism in een recent rapport. […]

| 16 mei 2017 | 3 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: