Eneco en Mitsubishi bouwen grootste batterij van Europa

Van: op 9 april 2017 | 5 reacties | categorie: Nieuws

batterij energieopslagEneco en Mitsubishi Corporation (MC) starten in Duitsland binnenkort met de bouw van Europa’s grootste batterij, onder de naam EnspireME. Met de batterij kunnen zij straks reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet leveren. Daarnaast onderzoeken beide partijen de mogelijkheid om de overproductie van lokale windstroom op te slaan.

Duitsland loopt dankzij de Energiewende voorop in de verduurzaming van haar energievoorziening. Een groeiend aantal windmolens en zonnepanelen neemt daardoor de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over. Deze centrales hebben echter nog een rol: ze houden het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen en is daarmee een duurzaam alternatief voor de back up van kolen- en gascentrales.

De bedrijven beginnen in de zomer met de bouw van het batterijsysteem. De batterij komt naast een transformatorstation in het Duitse Jardelund in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat grenst aan Denemarken en levert een grote bijdrage aan de Duitse energietransitie. In dit gebied komt de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee samen om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland. De nabijheid van het transformatorstation maakt het mogelijk dat de batterij een rol speelt om energieverlies – zogenaamd blindvermogen – bij het station tegen te gaan. In eerste instantie zal de batterij ingezet worden op de primaire reserve markt. Op deze markt kopen netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen.

 

Onderzoek opslag lokale windenergie

Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij, gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie in een deel van de batterij worden opgeslagen. Het elektriciteitsnet wordt hierdoor minder belast. En het zorgt ook voor een financieel voordeel voor de eigenaren van windparken, omdat de opgeslagen windenergie op een gunstiger moment aangeboden kan worden aan de markt.

De batterij is een lithium-ion-systeem met een vermogen van 48 MW en een opslagcapaciteit van meer dan 50 MWh, vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van meer dan 5.300 Duitse huishoudens voor 1 dag. Het batterijsysteem, inclusief stroomconversie- en bedieningssysteem wordt geleverd door NEC Energy Solutions, een leverancier van grote energieopslagsystemen. Naar verwachting wordt de batterij eind 2017 in gebruik genomen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Henk Daalder Pak de Wind schreef:

  De auteur van dit artikel snapt niet helemaal waarom dit soort projecten gedaan worden. Het heeft eigenlijk niets met windenergie te maken, en met “opslag” ook niet.
  Windstroom heeft voorrang op het net. Dus die stroom wordt nooit opgeslagen, maar direct verbruikt.

  Dit soort opslag kun je zien als de accu van een ouderwetse hybride auto.
  De vraag naar stroom varieert de hele dag in een bepaald patroon, dat is redelijk voorspelbaar.
  Als de vraag op een bepaald moment varieert, moet er ergens een centrale op of afgeregeld worden. Dat spreken ze onderling af. Een centrale regelt in grote stappen. Een centrale kan er 10 minuten over doen om harder of zachter te draaien.
  Maar de vraag varieert Veel sneller.
  Daarom zijn er diesel generatoren die net als een automotor snel gas kan geven, of afremmen.
  Ipv die diesel generatoren, ze werken ook op aardgas, kun je ook een grote accu gebruiken. Deze accu wordt dus gebruikt om de grote stappen die centrales zetten glad te strijken met precies op maat regelen.
  In Borssele staat ook zo’n accu gebouw

 2. henkz schreef:

  Inderdaad 600/50 = 12. Dat verandert de strekking van de reactie echter niet. Deze batterij is niet van betekenis voor duurzame energie en alleen maar voor speculatie: inkopen als de prijs laag is, en verkopen als de prijs hoog is. Voor het wegnemen van pieken zijn de verbindingen tussen landen veel meer van belang:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_elektriciteitsmarkt#Im-_en_export_van_elektriciteit

 3. Roel schreef:

  600:50=12…

 4. bert schreef:

  EN geef nu eens de relevantie van zo’n batterij-opslag in harde praktijkfeiten weer..

  Ik lees een vermogen van 48 MW. EN,… een opslagcapaciteit van 50 MWh.. !!

  Ik ben geen absoluut deskundige dus jullie moeten me helpen.. Een gascentrale van slechts 600 MW levert in 1 uur 600 MWh ! Heb ik dat juist ??

  Dus 600 MWh : 50 MWh (opslagcapaciteit “”enorme”” batterij) = 30

  De gascentrale pompt die ENORME batterij in 1 uur,.. 30 keer vol !

  In slechts twee minuten pompt een stroomcentrale van slechts 600 MW de ENORME batterij vol..

  Dus dat geldt ook voor een windmolenpark van 600 MW zoals Geminipark in de noordzee…

  Dus deze ENORME batterij is voor opslag NIET van betekenis.. Het kan slechts de produktie van 2 minuten bij optimale windkracht opslaan…

  Het is puur voor minimale correcties.. Ik heb wel eens begrepen dat dit heel snel kan.. Lichte balancering..

  Na een kleine duizenden keren op en afladen van de batterij moet je ze vervangen..

  Dus even een paar minuutjes gas minderen in de gas of kolencentrale is een veel betere en goedkopere oplossing voor dit schijnprobleem waar mini batterijtjes voor opgetuigd worden.

 5. Duurzame Fred schreef:

  Een mooi iniatief van Eneco. Het zou beter zijn, als Eneco zijn klanten in dit project betrekt en mee laat financieren. Ik zou wel eens een ‘eindeleven’ polis willen afsluiten. Hiermee creëer je een nieuw verdienmodel voor een begrafenispolis.

  Eneco kan dan mij, als ik onverhoopt te komen overlijden, mij duurzaam cremeren. Dat lijkt mij beter dan dat het in de diepe zakken van de begravenisondernemer gaat. Zo kan ik de aarde mooier achterlaten voor mijn familie, collega’s, vrienden en buurtgenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft,  vindt dat Groningen een belangrijke rol moet gaan spelen in het onderzoek naar de duurzame productie van waterstof. Dat zien ze in Groningen wel zitten: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam starten met de bouw van een grootschalige proefinstallatie voor het omzetten van duurzame […]

| 26 april 2017 | 0 Comments
Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Eerst waren er de ondernemers die de nieuw te vormen regering van Mark Rutte opriepen om toch vooral duurzaam en duidelijk te zijn. Nu doen dat 90 gerenommeerde wetenschappers in een open brief. Hoe lang gaat Rutte nog door met het weglachen van de toenemende maatschappelijke weerstand tegen zijn kortzichtigheid?   Nederland fossiel Ons land […]

| 24 april 2017 | 0 Comments
Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof van elektronisch afval kunnen terechtkomen in speelgoed. Bij voorbeeld in de populaire Rubik ’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Ironisch, omdat de Rubik ’s Cube vooral ontworpen […]

| 23 april 2017 | 0 Comments
Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Het Shell-bestuur adviseert zijn aandeelhouders om tegen de groene Shell-resolutie van Follow This te stemmen. Follow This gelooft dat Shell een force for good kan zijn. Het stemadvies over resolutie 21 staat op de agenda van Shells volgende aandeelhoudersvergadering, die het energiebedrijf vanmorgen publiceerde. “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt […]

| 20 april 2017 | 0 Comments
Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Monsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid.” Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant. Het Monsanto-tribunaal […]

| 20 april 2017 | 1 Comment

Inzicht

De evolutie van geluk, deel 3

De evolutie van geluk, deel 3

Door de verslaving en de hunkering naar steeds maar meer, maakt materiële welvaart ons nooit echt tevreden. Ze biedt onvoldoende compensatie voor de vele sociale onzekerheden zoals het gemis aan een warme liefdevolle sociale omgeving, dreigend ontslag en werkloosheid, economische crises, verlies van inkomen door ziekte, verlies van een partner door scheiding of sterfte en […]

| 25 april 2017 | 0 Comments
Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

De circulaire economie bestaat nog niet. We hebben nog geen economie waarbij de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd en grondstoffenkringlopen worden gesloten. We gebruiken nog steeds meer materialen en grondstoffen dan de aarde kan reproduceren. Wat wel bestaat, en gelukkig ook in toenemende mate, zijn bedrijven die proberen grondstoffenkringlopen te sluiten door middel van de […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
De evolutie van geluk, deel 2

De evolutie van geluk, deel 2

Omdat het BBP geen goede maat is voor welzijn en geluk moeten we waarschijnlijk meer naar de immateriële factoren kijken. Ook de immateriële factoren zijn de laatste eeuwen sterk veranderd. Voordat wij stedelingen werden, waren kleinschaligheid, intimiteit en sociale zekerheid gebaseerd op vertrouwen en geborgenheid binnen families kenmerkend. Het persoonlijke relatienetwerk omvatte behalve de geliefden […]

| 18 april 2017 | 0 Comments
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Financieel voordeel kunnen behalen is een belangrijke reden voor organisaties om in de circulaire economie (CE) te stappen. Dit komt wederom terug in de interviews die we hebben afgenomen in het landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de CE. Hoe het behalen van financieel voordeel past binnen de idee van de CE, waarin waardebehoud, waardeverhoging […]

| 18 april 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: