Energierekening bestaat voor een steeds groter deel uit belasting

Van: op 7 februari 2017 | 8 reacties | categorie: Nieuws

aardgasDe energierekening bestaat voor een steeds groter deel uit belasting en het wordt nóg gekker. Nu al gaat bijna de helft van de energierekening voor Nederlandse huishoudens naar de belastingdienst. In de komende jaren zal dat nog meer worden, omdat de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) op exploderen staat. Deze schiet de komende tijd omhoog van € 60,- per jaar nu naar € 200,- in 2020: een ruime verdrievoudiging.

Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.nl. De woordvoerder van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dit bevestigd.

 

ODE één grote subsidiepot

De ODE werd in 2013 ingevoerd. De opbrengst hiervan wordt gebruikt als subsidie om windparken op zee en andere projecten voor de productie van groene energie te realiseren. Destijds bedroeg de heffing voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) nog geen tientje. Inmiddels is dat al € 60,-; een stijging van ruim 500%.

Via de ODE zorgen de Nederlandse huishoudens dit jaar voor een subsidiepot met € 678 miljoen. Voor 2020 heeft het ministerie uit de ODE een bedrag van € 2,3 miljard begroot. Dat komt ruwweg neer op € 200,- per huishouden. Er zit dus weer een enorme belastingverzwaring aan te komen; dit keer van ruim 230%.

 

Nog meer lastenverzwaring

Om te voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen, zal Nederland sneller moeten groeien op het gebied van duurzame energie. “Ons land bungelt onder aan de ranglijst van landen die zich daaraan gecommitteerd hebben en moet de komende jaren dus nog veel terrein goedmaken. Het is zeer de vraag of een jaarlijkse ODE-bijdrage van € 2,3 miljard op den duur volstaat,” stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.nl. De kans is groot dat de kosten per huishouden nog verder omhoogschieten.

 

Kleinste post is voor energie

Slechts 35% van de energielasten van een doorsnee gezin gaat nu op aan de kostprijs voor aardgas en elektra. Van de overige 65% vloeit 45% naar de belastingdienst en is 20% voor netwerkkosten. “Belasting is een dominante factor en torent boven de kale gas- en stroomkosten uit. Door de sterke stijging van de ODE wordt het verschil alleen maar groter. Maar ook de energiebelasting blijft elk jaar stijgen,” aldus De Kok. Hij houdt er sterk rekening mee dat energiefactuur de komende jaren steeds hoger wordt.

 

Ten slotte ook nog btw

Voor het gemiddelde gezin steeg de optelsom van alle energiebelasting in de afgelopen acht jaar fors met ruim € 225,-, van € 550,- naar € 775,- per jaar. Samen met de voorziene stijging van de ODE lopen energiebelastingen en -heffingen over een periode van tien jaar op tot maar liefst € 900,- per jaar. Over de energiebelasting en ODE wordt ook nog btw geheven. “Dit laatste is niet uniek. Bij sigaretten en autobrandstoffen wordt ook eerst accijns geheven en daarbovenop btw,” aldus De Kok.

 

Heffingskorting voor iedereen

Ter compensatie krijgen alle huishoudens in Nederland een vaste aftrekpost van € 373,-, de zogenoemde heffingskorting. Dit omdat de overheid een warm huis beschouwt als een basisbehoefte. De subsidie wordt op de jaarrekening verrekend met de leveringskosten voor stroom, omdat niet iedereen een gasaansluiting heeft.

 

Turteltaks

De gang van zaken met de ODE doet denken aan wat in de Belgische volksmond Turteltaks heet (vernoemd naar minister Turtelboom, die deze impopulaire maatregel invoerde). Sinds begin 2016 zijn de Belgen via de Bijdrage Energiefonds ineens veel meer kwijt aan energielasten. Zij lossen daarmee de schuld af die ontstond toen de regering veel meer groene-stroomcertificaten voor zonnepanelen had afgegeven dan was begroot. Dit kost een gemiddeld huishouden € 100,- tot € 130,- per jaar extra, wat tot veel protest leidde.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ron schreef:

  Voor diegenen die het hier al over de energierekening gehad hebben: Deze is inderdaad zo opgesteld dat het niet stimuleert minder energie te gebruiken. Scheid de rekening eens in vaste kosten en energie-gebruiks-afhankelijke kosten. Kijk dan eens wat het effect is van besparingen. Verreweg het grootste deel van de energierekening is te beïnvloeden. Zonder óf met kleine investeringen zijn al grote winsten te behalen. Van het bespaarde geld kunnen investeringen gedaan worden om nóg meer energie te besparen.

 2. Duurzame Fred schreef:

  Zelfs dit artikel maakt de mesnen niet wakker. Dit komt omdat mensen ook horen dat energie besparende maatregelen veel geld kost en het lang duurt voordat het terugverdiend wordt.

  Wanneer we eimand uit onze omgeving kennen en het rustig uitleggen en alle vragen die er (later) gesteld worden ook beantwoord worden, dan de mensen bereid zijn om te gaan investeren.

  Zelf heb ik op het papier de uitleg opgeschreven en meegegeven. Zodat mijn kenissen het op een later stadium (rustige moment) nog konden nalezen. Later heb ik een eigen website gemaatk. Het kwartje moet eerst landen of zoals iemand ooit tegen mij zie “Het zaadje moet geplant worden, daarna sproeien en groeien.”

 3. Gerrit Smouter schreef:

  Eerder was al via http://www.stand.nl naar voren gebracht dat de plannen niet uitgewerkt zijn voor besteding van 1/3e van de energiebelasting. Deze ruimte zou ingebouwd zijn omdat men daarlangs de daling van de afnemende aardgasopbrengsten voor de HRA-pot gaat compenseren. Zoals we weten, is die HRA-pot gegarandeerd voor 200 jaar voor alle eigen woning bezitters daaruit, zonder daarbij rekening te houden met het inkomen van de HRA-profiteurs. Een algemene energieheffing over 100% van de consumenten in ons land, wordt daardoor voor 1/3 misbruikt voor slechts 1/4 van de bewoners, terwijl daaruit 10% jaarlijks 6 miljard van de gehele HRA-pot voor zichzelf geclaimd heeft.
  Dankzij het Rutte 2 Kabinet, die dat in de HRA handhaving als speerpunt van eigen bestaan in de verkiezingen gebruikt heeft en dat vervolgens in wetten heeft vast laten leggen zonder rekening te houden met de aardbevingen die sinds 2008 in de Noordelijke provincies opdoen. De ‘Hand van God’ blijkt hierlangs de hebzucht van 0,2% van de NL bevolking te zijn, inmiddels meer dan 220.000 miljonairs en 180.000 huishoudens waar meer dan 42 euro/uur bij een volledig dienstverband van 1.750 uren per jaar verdiend wordt.

  Voornoemde energiebelasting wordt niet geheven over de grootverbruikers, waardoor de aanjagende werking van energiebesparing voor grootverbruikers geheel ontbreekt.

 4. Maarten van Lelyveld schreef:

  Het is jammer dat maar relatief weinig mensen weten hoe duur energie is. Daardoor is er maar een klein verminderingseffect van electriciteit en gas. Mensen die hun eigen brandhout moeten hakken en sjouwen weten beter dat warmte”consumptie” in huis consequenties heeft.

  Dus: energieleveranciers zouden moeten vertellen wat de totaalprijs per KW en per kubieke meter gas is. Tja.

  Maarten

 5. pieter schreef:

  Vreemd dat bijna niemand het absurde inziet van het betalen van BTW(belasting) over energiebelasting en ODE. Alsof belasting een product is…het feit dat deze ook geheven wordt over tabak en brandstof maakt het niet minder absurd!

 6. henkz schreef:

  Inderdaad goede ontwikkeling, op die manier wordt aangemoedigd om zuinig met energie om te gaan, hetzij door te besparen, hetzij door zelf op te wekken.

  Ik ben alleen benieuwd of dit ook geldt voor grootverbruikers.

 7. Lex schreef:

  Wat een flutverhaal en tendentieus artikel. Clubs als Pricewise proberen zichzelf in stand te houden met dit soort berichtgeving

  Om onze duurzame doelstellingen te realiseren is dit nodig en helpt meteen om om ter schakelen naar zon en wind. Des te hoger de belastingen des te sneller het nog voordeliger wordt om onafhankelijk te worden vh elektriciteitsnet (dus geen belastingen meer). Dus is eigenlijk heel mooi!

 8. Adri schreef:

  Dit is een logische ontwikkeling en werkt ook mee om de duurzaamheid te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 0 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 4 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

De nieuwe burgemeester van Den Haag Pauline Krikke kiest klimaat als één van haar twee speerpunten naast huiselijk geweld. Haar installatie afgelopen vrijdag stond in het teken van klimaatverandering. Na afloop van de ceremonie werd ze toegezongen door een klima​atkoor van ruim 100 Haagse burgers en nam ze de uitnodiging van Den Haag Fossielvrij aan […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research heeft voor het basisonderwijs een checklist ontwikkeld om te beoordelen of lesmateriaal over zwerfafval kan bijdragen aan waardenontwikkeling en gewoontevorming rond afval. Voor het middelbaar onderwijs is een checklist ontworpen om na te gaan of interventies om zwerfafval te verminderen effectief zijn. Beide producten zijn het resultaat van […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Zembla: Bos als brandstof

Zembla: Bos als brandstof

Door het gebruik van fossiele energie zijn er teveel broeikasgassen in de lucht en de gevolgen daarvan zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Kolencentrales stoten megatonnen CO2 per jaar uit. Gelukkig is er bos. Bossen zijn de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar […]

| 19 maart 2017 | 2 Comments

Inzicht

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Het realiseren van een circulaire economie vraagt op (inter-)organisatieniveau om rekenmodellen voor materiaalstromen. Dergelijke modellen blijken er niet te zijn. Dus eigenlijk is het onderhand tijd om te komen tot een geïntegreerd kosten-baten model (KBM). Zo’n model zou inzicht moeten geven in de waardecreatie cascade door de tijd heen, want dat is waar circulair organiseren […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Om te kunnen transformeren naar een circulaire economie zijn nieuwe business modellen noodzakelijk. Route Circulair, een eventreeks georganiseerd door Kirkman Company, behandelt vijf circulaire bedrijfsmodellen aan de hand van wetenschappelijk praktijkonderzoek. Tijdens de derde editie op 16 februari stond de avond in het teken van het platformmodel en het product-als-dienstmodel. Wat zijn de verdiensten van […]

| 19 maart 2017 | 0 Comments
Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

In de afgelopen verkiezingscampagne was het weliswaar een klein onderwerp, maar toch kwam het in enkele debatten ter sprake: rekeningrijden. Of kilometerheffing, congestieheffing of wegbeprijzing, zoals het ook wel wordt genoemd. In feite een ander business model voor automobiliteit, dat een groot deel van de partijen wil invoeren om de toenemende filedruk tegen te gaan. […]

| 19 maart 2017 | 1 Comment
Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Van alle kanten kwamen er felicitaties binnen. “Het populisme verslagen” heette het. Een twijfelachtige conclusie dunkt mij. De PVV is immers met 8 zetels gestegen en het CDA kreeg er met een soort PVV-light programma ter bescherming van de Joods-Christelijke traditie, 6 zetels bij. Samen 14 zetels winst voor de Islamofoben. Hoe zo verslagen? Rutte […]

| 18 maart 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: