Frisse scholen kiezen voor duurzame warmte

Van: op 4 april 2017 | 2 reacties | categorie: Nieuws

stadswarmteScholen zijn niet alleen in het klaslokaal bezig met duurzaamheid. Ze nemen ook steeds vaker allerlei duurzame maatregelen, van zonnepanelen tot stadswarmte.

Nederlandse scholen worden steeds vaker ‘fris’. Dat wil zeggen: ze besparen energie, verlagen de CO2-uitstoot en zijn minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. En ze zorgen dat het binnenmilieu gezond is. Klaslokalen hebben dan voldoende ventilatie en een goede luchtkwaliteit, zonder dat het in de winter te koud of in de zomer te warm is. Ook het lichtinval en de geluidsisolatie zijn goed geregeld.

 

Fris met stadswarmte

Een duurzame maatregel die bij steeds meer (frisse) scholen in beeld komt, is een aansluiting op stadswarmte. Zo staat Basisschool Houthaven in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bekend als frisse én klimaatneutrale school. De school is, net als de woningen in de wijk, aangesloten op het stadswarmtenet voor warm water en verwarming. De warmte komt vrij bij de opwekking van elektriciteit uit afvalverbranding van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Westpoort.

Ook scholen in onder meer Rotterdam, Lent, Ede en Arnhem – en medische centra zoals het VU Medisch Centrum en LU MC – maken gebruik van stadsverwarming. Daarmee kunnen ze de CO2-uitstoot terugbrengen met soms wel tachtig procent ten opzichte van verwarming met een gasgestookte cv-ketel.

 

Scholen en klimaatdoelstellingen

Basisschool De Verwondering in Lent, nabij Nijmegen, maakt sinds augustus 2014 gebruik van stadsverwarming. De warmte is afkomstig van afvalenergiecentrale ARN in Weurt, waar afval uit Nijmegen en omstreken wordt verbrand. Met het warmtenetwerk van Nijmegen is in 2016 6.869 ton CO2-uitstoot vermeden. Dit staat gelijk aan de uitstoot die vermeden zou worden met 68.700 zonnepanelen.

Jan Willem Helmink, directeur van De Verwondering, draagt met zijn school graag bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die Nederland voor het onderwijs heeft. “We combineren de aansluiting op het warmtenet met extreem goede isolatie. In juni plaatsen we zonnepanelen op ons dak. En een groot deel van ons gebouw is al recyclebaar.”

 

Veilig verwarmen

Harrie van der Wielen, business manager bij Nuon, begrijpt dat scholen graag overstappen op stadswarmte. “Voor scholen is onderhoud aan het gebouw natuurlijk geen corebusiness. Vaak regelt een conciërge dit, of de school sluit onderhoudscontracten af. Met stadswarmte is dat geregel verleden tijd: het beheer en onderhoud zijn in handen van Nuon, zodat scholen er geen omkijken meer naar hebben.”

Volgens Helmink past het stadswarmtesysteem bovendien heel goed bij de dagelijkse praktijk van zijn school. “We regelen de warmte vanuit een centraal punt in het schoolgebouw, en kunnen de temperatuur voor elke ruimte apart bepalen. Dat is ideaal voor de manier waarop wij het gebouw voor onze lesmethode hebben ingericht.” De Verwondering werkt met grote leerpleinen, waar verschillende groepen samen leren. Daarnaast zijn er kleinere ruimtes voor instructies aan kleinere groepen. Helmink: “Met een online programma kunnen we per ruimte zien hoe hoog de temperatuur is. Én we kunnen de temperatuur zo nodig direct aanpassen.”

Van der Wielen vertelt dat stadswarmte voor scholen ook een heel veilige manier is van verwarmen. Met een stadswarmte-installatie is er geen kans meer op gaslekken, gasexplosies of koolmonoxidevergiftiging. Door de afwezigheid van cv-ketels is ook de kans op brand kleiner.

 

Bewustzijn essentieel

De docenten van De Verwondering vinden het heel belangrijk om op school voldoende aandacht te schenken aan duurzaamheid. De school organiseert daarom regelmatig themaweken, waarin ook stadsverwarming aan bod komt. Helmink: “Wat houdt duurzaamheid in? En wat is stadswarmte precies? Wat moet er gebeuren voordat je een gebouw kunt aansluiten op het warmtenetwerk? Dat zijn allemaal vragen die juffen en meesters dan met hun leerlingen bespreken.”

Van der Wielen denkt dat dergelijk bewustzijn essentieel is om scholen – en wellicht ook woningen – verder te verduurzamen. “Als je de leerlingen enthousiast krijgt, slaat het over op de ouders. En leeft het eenmaal, dan zullen mensen zich eerder willen inzetten voor verduurzaming. Wie weet gaan mensen dan thuis ook duurzame maatregelen nemen. En dat is hoog nodig om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te behalen.”

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  Warmtenetten zijn en gaan nooit echt duurzaam worden, daarvoor verliezen ze veel teveel energie en ze kunnen ondanks de huidige 25% te hoge consumentenprijs en het niet hoeven afdragen van de energiebelasting al niet uit. Het enige dat er gebeurt is dat de huizen minder worden geïsoleerd en dat er bergen hout en afval de wereld over worden versleept om hier in ons luchtruim te verbranden.

  Wees verstandig en sluit NOOIT je huis aan op een warmtenet en kies bij nieuwbouw elektra.

  Meer info op:
  Stadsverarming.nl
  Stadswarmte.blogspot.nl
  http://www.polderpv.nl/NUONsoap_actueel.htm#27jan2014_stadswarmte_woeker_update_2014
  http://www.reeshofwarmte.nl/
  https://www.stadsverwarming-eindhoven.nl/
  http://www.nietmeerdan.nl/pages2/framemodel.htm
  https://stadswarmte.wordpress.com/
  https://www.facebook.com/groups/1584562468433216
  https://www.facebook.com/stadsverwarming
  http://www.actiegj.nl/
  https://www.meerhoven.nl/stadsverwarming/
  https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2016/08/17/11/00/veh-herziening-warmtewet-onvoldoende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft,  vindt dat Groningen een belangrijke rol moet gaan spelen in het onderzoek naar de duurzame productie van waterstof. Dat zien ze in Groningen wel zitten: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam starten met de bouw van een grootschalige proefinstallatie voor het omzetten van duurzame […]

| 26 april 2017 | 0 Comments
Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Eerst waren er de ondernemers die de nieuw te vormen regering van Mark Rutte opriepen om toch vooral duurzaam en duidelijk te zijn. Nu doen dat 90 gerenommeerde wetenschappers in een open brief. Hoe lang gaat Rutte nog door met het weglachen van de toenemende maatschappelijke weerstand tegen zijn kortzichtigheid?   Nederland fossiel Ons land […]

| 24 april 2017 | 0 Comments
Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof van elektronisch afval kunnen terechtkomen in speelgoed. Bij voorbeeld in de populaire Rubik ’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Ironisch, omdat de Rubik ’s Cube vooral ontworpen […]

| 23 april 2017 | 0 Comments
Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Het Shell-bestuur adviseert zijn aandeelhouders om tegen de groene Shell-resolutie van Follow This te stemmen. Follow This gelooft dat Shell een force for good kan zijn. Het stemadvies over resolutie 21 staat op de agenda van Shells volgende aandeelhoudersvergadering, die het energiebedrijf vanmorgen publiceerde. “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt […]

| 20 april 2017 | 0 Comments
Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Monsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid.” Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant. Het Monsanto-tribunaal […]

| 20 april 2017 | 1 Comment

Inzicht

De evolutie van geluk, deel 3

De evolutie van geluk, deel 3

Door de verslaving en de hunkering naar steeds maar meer, maakt materiële welvaart ons nooit echt tevreden. Ze biedt onvoldoende compensatie voor de vele sociale onzekerheden zoals het gemis aan een warme liefdevolle sociale omgeving, dreigend ontslag en werkloosheid, economische crises, verlies van inkomen door ziekte, verlies van een partner door scheiding of sterfte en […]

| 25 april 2017 | 0 Comments
Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

De circulaire economie bestaat nog niet. We hebben nog geen economie waarbij de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd en grondstoffenkringlopen worden gesloten. We gebruiken nog steeds meer materialen en grondstoffen dan de aarde kan reproduceren. Wat wel bestaat, en gelukkig ook in toenemende mate, zijn bedrijven die proberen grondstoffenkringlopen te sluiten door middel van de […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
De evolutie van geluk, deel 2

De evolutie van geluk, deel 2

Omdat het BBP geen goede maat is voor welzijn en geluk moeten we waarschijnlijk meer naar de immateriële factoren kijken. Ook de immateriële factoren zijn de laatste eeuwen sterk veranderd. Voordat wij stedelingen werden, waren kleinschaligheid, intimiteit en sociale zekerheid gebaseerd op vertrouwen en geborgenheid binnen families kenmerkend. Het persoonlijke relatienetwerk omvatte behalve de geliefden […]

| 18 april 2017 | 0 Comments
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Financieel voordeel kunnen behalen is een belangrijke reden voor organisaties om in de circulaire economie (CE) te stappen. Dit komt wederom terug in de interviews die we hebben afgenomen in het landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de CE. Hoe het behalen van financieel voordeel past binnen de idee van de CE, waarin waardebehoud, waardeverhoging […]

| 18 april 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: