Giftig haaienvlees gemengd met visproducten

Van: op 14 februari 2017 | 1 reactie | categorie: Nieuws

haaienvlees in visEen groot deel van de vis die wordt verkocht op het eiland Sint Maarten bevat haai. Dit kwam naar voren na genetisch onderzoek in samenwerking met het Smithsonian Instituut uit Washington DC. Gerechten uit restaurants, supermarkten en winkels werden getest om te zien of ze haaienvlees bevatten. In veel van de geteste producten zat, anders dan het label deed vermoeden, inderdaad haaienvlees; regelmatig van soorten die bedreigd worden. Save Our Sharks heeft reden aan te nemen dat dit ook op andere plekken in de wereld, waaronder Nederland, aan de orde kan zijn. Het eten van haaienvlees kan een nadelig effect hebben op de gezondheid.

 

Export uit Azië

Producten als fish & chips, zoutvis, vissoep en zwaardvis testten positief op de aanwezigheid van haaienvlees. Deze gerechten en producten bevatten bijvoorbeeld blauwe haai, kortvin makreelhaai, zijdehaai en grootoog voshaai. De laatste drie soorten zijn opgenomen in bijlage II van de Convention on the International Trade in Endangered Species. (CITES). Dat betekent dat internationale handel van deze soorten gereguleerd moet worden om te voorkomen dat de handel hun voortbestaan niet verder in gevaar brengt. Internationale handel is dus verboden zonder exportvergunning. De geteste producten waren geïmporteerd en komen vermoedelijk voor het overgrote deel uit Azië. De daar nog steeds aanwezige haaienvinnenindustrie zorgt ervoor dat er veel haaienvlees als bijvangst wordt verhandeld.

 

Risico voor de gezondheid

Haaien slaan gifstoffen op in hun lever en vlees en het is bekend dat hun vlees een van de hoogste gehaltes bevat van de gifstof methylkwik, dat vooral erg schadelijk is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Zelfs een kleine hoeveelheid haaienvlees kan al een schadelijke hoeveelheid gifstoffen bevatten. Vanwege de belangrijke rol van Sint Maarten als toeristische trekpleister in de regio zijn de resultaten zorgwekkend. In de verschillende restaurants op het eiland worden grote hoeveelheden vis geserveerd. Uit het onderzoek blijkt dat ook vis die direct wordt verkocht aan consumenten vaak verkeerd wordt gelabeld. Toeristen krijgen dus mogelijk een bedreigde diersoort geserveerd, die bovendien gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Irene Kingma, projectleider Nederland van Save Our Sharks: “Het onderzoek toont aan dat ook op plekken waar haaien goed beschermd worden, er mogelijk bedreigde soorten worden verhandeld. Dat geeft ons te denken dat dit ook op de andere eilanden, en mogelijk in Nederland gebeurt. Save Our Sharks wil dit onderzoek dan ook uitrollen naar andere regio’s in de Cariben en daarbuiten. Om zeker te zijn dat je duurzame producten koopt of eet moet er zicht zijn op de hele handelsketen. veel van de restauranthouders waren zich er zelf bijvoorbeeld niet van bewust dat ze geen zwaardvis verkochten maar haai.

 

Haaien bedreigde diersoort

Mensen en hun handelen zijn de voornaamste oorzaak voor de sterke afname van haaien. Wereldwijd is nu een kwart van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd. Jaarlijks worden er 100 miljoen haaien gedood in de visserij. Haaien zijn belangrijk voor het ecosysteem, omdat zij als grote jagers de natuurlijke balans bewaken. De sterke afname van haaien kan dus onvoorspelbare gevolgen hebben voor de koraalriffen en alles wat daarvan afhankelijk is, zoals de visserij en duik- en strandtoerisme.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws



 


Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Mathieu Paardekooper schreef:

    Welk punt moet hier nou worden gemaakt? Dat bedreigde haaien worden verkocht als gewone vis of dat het eten van haai levensgevaarlijk is? Als de kop van het artikel zou kloppen met de tekst zou er een onderbouwd verhaal onder moeten staan over dat het eten van haai mogelijk gevaarlijk zou kunnen zijn met daarbij een onderbouwing. Maar dat is zoals gewoonlijk met dit soort dingen weer eens niet het geval. Hier wil eigenlijk de organisatie Save our Sharks een boodschap kwijt. Het zou een Telegraafartikel kunnen zijn. Ronkende kop met een slecht onderbouwd artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden niet geplaatst. Lees ook de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele grondstoffen. Ook EOC Belgium NV, dat compounds voor de tapijtindustrie produceert. Samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzocht het bedrijf de eigenschappen van specifieke eiwitten, en hoe deze zo aangepast kunnen worden dat ze geschikt zijn voor toepassing in tapijtcoatings. Doel van het […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft (56%) van alle voedselproducten in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Als je licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing laat en alleen het eten uit de fabriek (bewerkt en sterk bewerkt […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

De Europese lidstaten hebben besloten dat producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uitgezonderd dienen te worden van patentering. Hiermee scharen ze zich achter het recent ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Dit besluit werd genomen in de Raad voor Concurrentievermogen. De Europese Commissie concludeerde in haar verklarende notitie van november 2016 dat […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten van de Wageningse actiegroep Fossil Free Wageningen hebben een petitie aan het college van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) aangeboden. Met deze petitie, die door ruim duizend mensen is ondertekend, roept de groep de universiteit op om over te stappen naar een duurzame bank die niet investeert in fossiele brandstoffen. Onder de […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in Nieuwspoort de analyse van de leefomgevingseffecten van verkiezingsprogramma’s voor de periode 2017-2021 gepresenteerd. De VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Vrijzinnige Partij hebben het PBL gevraagd hun maatregelenpakketten te analyseren. Partijen verschillen duidelijk in de mate waarin ze willen afwijken van het huidige beleid. In totaal […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

De New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens […]

| 17 februari 2017 | 4 Comments

Inzicht

Wat Links bindt (deel 3)

Wat Links bindt (deel 3)

Er is veel wat linkse partijen met elkaar verbindt. Een gezamenlijke visie en programma dat de zorgen van veel Europeanen serieus neemt en de uitdagingen op het gebied van werk, milieu en vluchtelingen bij de wortel en in samenhang aanpakt, kan bij veel mensen het vertrouwen in de politiek herstellen. Dit biedt een noodzakelijk tegenwicht […]

| 26 februari 2017 | 0 Comments
Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

De toegevoegde waarde van loopbaanbegeleiding, learning by doing, persoonlijke ontwikkeling en begeleidend leren is onvoldoende bekend bij professionals in de onderwijs- en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit veel contacten die Marjolein Hins als verbinder voerde met specialisten op dit gebied. “Hoe vind ik uit wat de unieke talenten en expertises van mijn mensen of van mijzelf […]

| 24 februari 2017 | 0 Comments
Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Het afgelopen jaar heeft de Tweede Kamer zich intensief bezig gehouden met het begrip ‘brede welvaart’. Is het Bruto Binnenlands Product BBP een goede maatstaf voor welvaart, en zo niet, hoe meet je welvaart dan wel? Dit artikel biedt een overzicht over wat er bereikt is en wat er nog te wensen blijft. De afgelopen […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Wanneer het gaat over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wordt al snel gedacht aan windmolens en zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Toch wordt het overgrote deel van onze energie gebruikt om warmte mee te produceren, niet stroom. Voor de opwek van warmte wordt voornamelijk aardgas, dat schaars en duur wordt, gebruikt. Tuinbouwbedrijven weten daar […]

| 21 februari 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: