Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

Van: op 24 februari 2017 | 1 reactie | categorie: Inzicht

loopbaan begeleiding

De toegevoegde waarde van loopbaanbegeleiding, learning by doing, persoonlijke ontwikkeling en begeleidend leren is onvoldoende bekend bij professionals in de onderwijs- en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit veel contacten die Marjolein Hins als verbinder voerde met specialisten op dit gebied.

“Hoe vind ik uit wat de unieke talenten en expertises van mijn mensen of van mijzelf zijn?” is een vraag die je vaak hoort, vooral van mensen die de factor ‘human being ’ onvoldoende kennen en nog niet gewend zijn om deze optimaal in te zetten. Als je hen dan wijst op (loopbaan)begeleiding, learning by doing (workshops en werkvormen), persoonlijke ontwikkeling en vormen van begeleidend leren (bijv. jobcoaching) dan zijn ze vaak verbaasd. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat begeleiding en ontwikkeling op veel plekken nog behoorlijk instrumenteel worden benaderd, waardoor de toegevoegde waarde die je kunt bereiken nu gewoon nog niet wordt gehaald.

Dat laatste is bijvoorbeeld in het onderwijs het geval waar het ministerie samen met betrokken partijen bezig is de kwaliteit van loopbaanbegeleiding te verbeteren. Loopbaanbegeleiding is geen vak maar een professie, die verder gaat dan ‘een les over de arbeidsmarkt geven’. Dat doe je er als docent of manager niet even bij als je optimale resultaten wil bereiken. Om begeleiding te laten werken verdient het een volwaardige plek in de organisatie, die wordt ingevuld door ervaren (loopbaan)begeleiders, die voldoende tijd ervoor krijgen en diepgang weten te bereiken.

Ook in het leven van de coachee dient voldoende ruimte en aandacht te zijn voor ontwikkeling, zodat een andere kijk op zichzelf en het leven wordt bereikt. Op zo'n vaardigheid kan die persoon een leven lang terugvallen.

 

Leven en loopbaan worden beter

“Ook mijn eigen carrière en leven gingen een stuk soepeler lopen toen ik persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding ontdekte, ongeveer 25 jaar geleden. Je krijgt er inzichten en vaardigheden door, die je de rest van je leven blijft behouden en die met je meegroeien. Dat bereik je alleen als je de werkelijke diepgang maakt die het resultaat is van goede begeleiding. Je gaat beter én gelijkwaardiger communiceren, omdat je eigen kracht inzichtelijk en je zelfbeeld positiever wordt. Je leert ook veel makkelijker met de tegenslagen van het leven om te gaan. Dat maakt je persoonlijk en in je werk sterker. Je voelt jezelf prettiger en in samenwerking verlies je minder tijd en geld en beleef je meer werkplezier. Logisch gevolg is dat je privé ook lekkerder in je vel zit.”

 

Basis voor nieuwe organisatievormen

“Daarnaast heb ik veel nieuwe werkvormen ontdekt en helpen ontwikkelen toen ik eenmaal had geleerd hoe je je anders tot jezelf en elkaar kunt verhouden. Persoonlijke ontwikkeling, waardoor je leert bestaande patronen en gedragingen los te laten, is dus noodzakelijk om nieuwe organisatievormen te kunnen creëren met elkaar.”

 

Netwerken bundelen hun krachten

Judith Semeijn bekleedt de Noloc leerstoel ‘loopbaanmanagement’, een bijzondere leerstoel aan de Open Universiteit. Marinka Kuijpers, bekend van de ‘vijf loopbaancompetenties’, bekleedt de bijzondere leerstoel ‘leeromgeving en loopbanen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs’, ook aan de Open Universiteit. Samen brengen ze wetenschappers op gebied van loopbaanonderzoek bij elkaar, werkzaam in België, Engeland en Nederland.

Het doel van dit netwerk is de eilanden in onderzoekland op het gebied van loopbanen te verbinden, waarbij zowel het belang voor onderwijs alsook arbeidsmarkt explicieter naar voren komt. Zo ontstaat een geheel waarin deelnemers elkaar versterken en de krachten bundelen door visies uit te wisselen en inzichten te vergroten. Een aantal mensen uit het netwerk doet op 21 juni ook mee aan een conferentie over ’Anders Doen Denken’ in het onderwijs.

Hier zie je een volgende stap van krachten bundelen ontstaan, de wetenschap op het gebied van loopbaan en HRM maakt een nieuwe connectie met elkaar, zodat potentieel prikkelende kennis expliciet gemaakt wordt voor verschillende stakeholders in onderwijs en bij management en HRM van organisaties.

 

Wetenschap in de praktijk

Zo’n krachtenbundeling gaat een boost geven aan de wijze waarop wij onszelf, onze organisaties en ons beleid gaan organiseren in de arbeidsmarkt en het onderwijs. Want wij gaan nu ook zelf in de praktijk met elkaar ervaren in plaats van alleen opschrijven wat samenwerking eigenlijk van jezelf en van elkaar vraagt en wat je er wijzer van kunt worden. Als je namelijk eenmaal een praktijkervaring hebt, kun je die niet meer vergeten en beklijft de leerervaring in ’t moment, net zoals die in (loopbaan)begeleiding en persoonlijke ontwikkeling wordt opgedaan.

Ik hoop dan ook dat er in andere domeinen dit soort netwerken ontstaan en (loopbaan)begeleiding vaker wordt opgezocht door en ingezet voor mensen, zodat we samen kunnen groeien en bloeien!

 

Marjolein Hins is strategisch verbinder vanuit Q-Search, initiator van en adviseur bij diverse maatschappelijke bewegingen. Zij maakt o.a. deel uit van project Ontwikkelvoucher en netwerken van (praktijk)wetenschappers in werk, onderwijs en ontwikkeling, is strategisch verbinder bij Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals, en lid van een marktsegment bij SBB waar zij haar kennis en ervaring met loopbaanbegeleiding, ontwikkeling en organisatievernieuwing inbrengt om bij te dragen aan de verbetering van (de aansluiting tussen) onderwijs, arbeidsmarkt, bedrijfsleven en maatschappij.

#LevenLangOntwikkelen

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Pascale M Stienen schreef:

    Uit het hart gegrepen: loopbaanbegeleiding i.c.m. persoonlijke ontwikkeling heeft ook mijn carrière weer vlot getrokken. En ik kan nu op mijn beurt, als professioneel begeleider, ervaren hoe anderen daarmee geholpen worden. Dankbaar werk:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 0 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 4 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

De nieuwe burgemeester van Den Haag Pauline Krikke kiest klimaat als één van haar twee speerpunten naast huiselijk geweld. Haar installatie afgelopen vrijdag stond in het teken van klimaatverandering. Na afloop van de ceremonie werd ze toegezongen door een klima​atkoor van ruim 100 Haagse burgers en nam ze de uitnodiging van Den Haag Fossielvrij aan […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research heeft voor het basisonderwijs een checklist ontwikkeld om te beoordelen of lesmateriaal over zwerfafval kan bijdragen aan waardenontwikkeling en gewoontevorming rond afval. Voor het middelbaar onderwijs is een checklist ontworpen om na te gaan of interventies om zwerfafval te verminderen effectief zijn. Beide producten zijn het resultaat van […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Zembla: Bos als brandstof

Zembla: Bos als brandstof

Door het gebruik van fossiele energie zijn er teveel broeikasgassen in de lucht en de gevolgen daarvan zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Kolencentrales stoten megatonnen CO2 per jaar uit. Gelukkig is er bos. Bossen zijn de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar […]

| 19 maart 2017 | 2 Comments

Inzicht

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Het realiseren van een circulaire economie vraagt op (inter-)organisatieniveau om rekenmodellen voor materiaalstromen. Dergelijke modellen blijken er niet te zijn. Dus eigenlijk is het onderhand tijd om te komen tot een geïntegreerd kosten-baten model (KBM). Zo’n model zou inzicht moeten geven in de waardecreatie cascade door de tijd heen, want dat is waar circulair organiseren […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Om te kunnen transformeren naar een circulaire economie zijn nieuwe business modellen noodzakelijk. Route Circulair, een eventreeks georganiseerd door Kirkman Company, behandelt vijf circulaire bedrijfsmodellen aan de hand van wetenschappelijk praktijkonderzoek. Tijdens de derde editie op 16 februari stond de avond in het teken van het platformmodel en het product-als-dienstmodel. Wat zijn de verdiensten van […]

| 19 maart 2017 | 0 Comments
Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

In de afgelopen verkiezingscampagne was het weliswaar een klein onderwerp, maar toch kwam het in enkele debatten ter sprake: rekeningrijden. Of kilometerheffing, congestieheffing of wegbeprijzing, zoals het ook wel wordt genoemd. In feite een ander business model voor automobiliteit, dat een groot deel van de partijen wil invoeren om de toenemende filedruk tegen te gaan. […]

| 19 maart 2017 | 1 Comment
Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Van alle kanten kwamen er felicitaties binnen. “Het populisme verslagen” heette het. Een twijfelachtige conclusie dunkt mij. De PVV is immers met 8 zetels gestegen en het CDA kreeg er met een soort PVV-light programma ter bescherming van de Joods-Christelijke traditie, 6 zetels bij. Samen 14 zetels winst voor de Islamofoben. Hoe zo verslagen? Rutte […]

| 18 maart 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: