Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

Van: op 24 februari 2017

loopbaan begeleiding

De toegevoegde waarde van loopbaanbegeleiding, learning by doing, persoonlijke ontwikkeling en begeleidend leren is onvoldoende bekend bij professionals in de onderwijs- en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit veel contacten die Marjolein Hins als verbinder voerde met specialisten op dit gebied.

“Hoe vind ik uit wat de unieke talenten en expertises van mijn mensen of van mijzelf zijn?” is een vraag die je vaak hoort, vooral van mensen die de factor ‘human being ’ onvoldoende kennen en nog niet gewend zijn om deze optimaal in te zetten. Als je hen dan wijst op (loopbaan)begeleiding, learning by doing (workshops en werkvormen), persoonlijke ontwikkeling en vormen van begeleidend leren (bijv. jobcoaching) dan zijn ze vaak verbaasd. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat begeleiding en ontwikkeling op veel plekken nog behoorlijk instrumenteel worden benaderd, waardoor de toegevoegde waarde die je kunt bereiken nu gewoon nog niet wordt gehaald.

Dat laatste is bijvoorbeeld in het onderwijs het geval waar het ministerie samen met betrokken partijen bezig is de kwaliteit van loopbaanbegeleiding te verbeteren. Loopbaanbegeleiding is geen vak maar een professie, die verder gaat dan ‘een les over de arbeidsmarkt geven’. Dat doe je er als docent of manager niet even bij als je optimale resultaten wil bereiken. Om begeleiding te laten werken verdient het een volwaardige plek in de organisatie, die wordt ingevuld door ervaren (loopbaan)begeleiders, die voldoende tijd ervoor krijgen en diepgang weten te bereiken.

Ook in het leven van de coachee dient voldoende ruimte en aandacht te zijn voor ontwikkeling, zodat een andere kijk op zichzelf en het leven wordt bereikt. Op zo'n vaardigheid kan die persoon een leven lang terugvallen.

 

Leven en loopbaan worden beter

“Ook mijn eigen carrière en leven gingen een stuk soepeler lopen toen ik persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding ontdekte, ongeveer 25 jaar geleden. Je krijgt er inzichten en vaardigheden door, die je de rest van je leven blijft behouden en die met je meegroeien. Dat bereik je alleen als je de werkelijke diepgang maakt die het resultaat is van goede begeleiding. Je gaat beter én gelijkwaardiger communiceren, omdat je eigen kracht inzichtelijk en je zelfbeeld positiever wordt. Je leert ook veel makkelijker met de tegenslagen van het leven om te gaan. Dat maakt je persoonlijk en in je werk sterker. Je voelt jezelf prettiger en in samenwerking verlies je minder tijd en geld en beleef je meer werkplezier. Logisch gevolg is dat je privé ook lekkerder in je vel zit.”

 

Basis voor nieuwe organisatievormen

“Daarnaast heb ik veel nieuwe werkvormen ontdekt en helpen ontwikkelen toen ik eenmaal had geleerd hoe je je anders tot jezelf en elkaar kunt verhouden. Persoonlijke ontwikkeling, waardoor je leert bestaande patronen en gedragingen los te laten, is dus noodzakelijk om nieuwe organisatievormen te kunnen creëren met elkaar.”

 

Netwerken bundelen hun krachten

Judith Semeijn bekleedt de Noloc leerstoel ‘loopbaanmanagement’, een bijzondere leerstoel aan de Open Universiteit. Marinka Kuijpers, bekend van de ‘vijf loopbaancompetenties’, bekleedt de bijzondere leerstoel ‘leeromgeving en loopbanen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs’, ook aan de Open Universiteit. Samen brengen ze wetenschappers op gebied van loopbaanonderzoek bij elkaar, werkzaam in België, Engeland en Nederland.

Het doel van dit netwerk is de eilanden in onderzoekland op het gebied van loopbanen te verbinden, waarbij zowel het belang voor onderwijs alsook arbeidsmarkt explicieter naar voren komt. Zo ontstaat een geheel waarin deelnemers elkaar versterken en de krachten bundelen door visies uit te wisselen en inzichten te vergroten. Een aantal mensen uit het netwerk doet op 21 juni ook mee aan een conferentie over ’Anders Doen Denken’ in het onderwijs.

Hier zie je een volgende stap van krachten bundelen ontstaan, de wetenschap op het gebied van loopbaan en HRM maakt een nieuwe connectie met elkaar, zodat potentieel prikkelende kennis expliciet gemaakt wordt voor verschillende stakeholders in onderwijs en bij management en HRM van organisaties.

 

Wetenschap in de praktijk

Zo’n krachtenbundeling gaat een boost geven aan de wijze waarop wij onszelf, onze organisaties en ons beleid gaan organiseren in de arbeidsmarkt en het onderwijs. Want wij gaan nu ook zelf in de praktijk met elkaar ervaren in plaats van alleen opschrijven wat samenwerking eigenlijk van jezelf en van elkaar vraagt en wat je er wijzer van kunt worden. Als je namelijk eenmaal een praktijkervaring hebt, kun je die niet meer vergeten en beklijft de leerervaring in ’t moment, net zoals die in (loopbaan)begeleiding en persoonlijke ontwikkeling wordt opgedaan.

Ik hoop dan ook dat er in andere domeinen dit soort netwerken ontstaan en (loopbaan)begeleiding vaker wordt opgezocht door en ingezet voor mensen, zodat we samen kunnen groeien en bloeien!

 

Marjolein Hins is strategisch verbinder vanuit Q-Search, initiator van en adviseur bij diverse maatschappelijke bewegingen. Zij maakt o.a. deel uit van project Ontwikkelvoucher en netwerken van (praktijk)wetenschappers in werk, onderwijs en ontwikkeling, is strategisch verbinder bij Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals, en lid van een marktsegment bij SBB waar zij haar kennis en ervaring met loopbaanbegeleiding, ontwikkeling en organisatievernieuwing inbrengt om bij te dragen aan de verbetering van (de aansluiting tussen) onderwijs, arbeidsmarkt, bedrijfsleven en maatschappij.

#LevenLangOntwikkelen

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Pascale M Stienen schreef:

    Uit het hart gegrepen: loopbaanbegeleiding i.c.m. persoonlijke ontwikkeling heeft ook mijn carrière weer vlot getrokken. En ik kan nu op mijn beurt, als professioneel begeleider, ervaren hoe anderen daarmee geholpen worden. Dankbaar werk:-)

Laatste nieuws

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.    De […]

| 24 juni 2017
Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Het beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Er is een enorm tekort aan opgeleide mbo’ers, zo bleek recent uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie […]

| 23 juni 2017
Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Een overgrote meerderheid van de CDA-, VVD- en D66-achterban vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Van de CDA-stemmers wil 80% meer duurzame energie, bij VVD en D66 is dat 83%. Van de ChristenUnie-achterban, de partij die nu aansluit bij de onderhandelingen, vindt 86% dat Nederland meer gebruik moeten maken van duurzame energie. […]

| 22 juni 2017
Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Maandagmiddag 26 juni 2017 om 16.00 uur wordt in de Nieuwe Poort te Amsterdam het boek ‘Duurzaamheid in de Boardroom’ gepresenteerd. Een boek over ‘brede waardecreatie’ door bedrijven, uitgerekend in een tijd van berichten over dreigende vijandige overnames van bedrijven die expliciet zijn in hun duurzaamheidsambities en van losbarstende discussies over de dominante aandacht voor […]

| 22 juni 2017
Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Het Nuon Solar Team heeft 882 kilometer in twaalf uur tijd afgelegd  met zonne-raceauto Nuna. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW […]

| 22 juni 2017
Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid ondertekenden hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd. Een eerste concreet […]

| 20 juni 2017

Inzicht

Tijd voor lef en radicale regels voor duurzaamheid

Tijd voor lef en radicale regels voor duurzaamheid

De BV Nederland krabbelt en struikelt de goede kant op en de circulaire economie lijkt in opkomst. Steeds meer best practices, fantastisch onderzoek en talrijke innovaties worden zichtbaar. Maar we zijn te ver weg van een tipping point. De initiatieven laten zich namelijk niet gemakkelijk opschalen. Begrijpelijk, want sectoren en ondernemers in lineaire ketens moeten […]

| 25 juni 2017
De energietransitie is noodzakelijk, dat moet iedereen inzien

De energietransitie is noodzakelijk, dat moet iedereen inzien

Energietransitie moet door alle bedrijven en politici worden omarmd en moet in ieder onderwijsprogramma aan bod komen. Dat stelt Volker Beckers, voormalige CEO van RWE en tegenwoordig onder andere voorzitter van de adviesraad van het Erasmus Centre of Future Energy Business.   Hoe krijgen we de noodzakelijke veranderingen voor elkaar? De energietransitie moet breed worden […]

| 25 juni 2017
Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking is hot. De enquêtecommissie fiscale constructies doet haar best de bulk van de ijsberg boven water te krijgen. Het puntje daarvan kwam tevoorschijn in de uitgelekte administratie van de Mossack Fonnseca in Panama. De Curaçaose trustadviseur Gregory Elias werd daarin volgens het Financieele Dagblad 312 keer genoemd. Op de vraag wat hij vond van […]

| 22 juni 2017
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Een paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]

| 20 juni 2017

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: