Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Van: op 18 maart 2017 | 2 reacties | categorie: Inzicht

Van alle kanten kwamen er felicitaties binnen. “Het populisme verslagen” heette het. Een twijfelachtige conclusie dunkt mij. De PVV is immers met 8 zetels gestegen en het CDA kreeg er met een soort PVV-light programma ter bescherming van de Joods-Christelijke traditie, 6 zetels bij. Samen 14 zetels winst voor de Islamofoben. Hoe zo verslagen?

Rutte jubelde triomfantelijk omdat zijn VVD met 33 zetels de grootste is. Toch heeft hij 7 zetels verloren en zijn regeringscombinatie met PvdA verloor 33 zetels. Dat lijkt mij een duidelijke afkeuring van het vorige beleid of in ieder geval een hartgrondig genoeg is genoeg, waarbij wat meer nederigheid op z’n plaats zou zijn.

Wat mij betreft ging de verkiezing over een koerswijziging ten aanzien van klimaat en energie. Helaas is dat in de campagne nauwelijks aan de orde geweest en de drie meest rechtse partijen die schijt aan het klimaat hebben, zijn samen van 65 naar 72 zetels opgeklommen. Gelukkig zijn de vier groenste partijen juist met 20 zetels geklommen naar 43. Maar zelfs als de SP, PvdA en DENK hun groene koers zouden steunen, wordt het met 69 tegen 72 toch nog geen groen overwicht.

Gezien de stijging met 7 zetels voor de groep van vier meest rechtse partijen zouden we een bescheiden rukje naar rechts mogen verwachten. Vanwege de grotere stijging op groen zou je echter ook een ruk naar groen mogen verwachten maar de combinatie van die twee leidt tot niets.

Hoe moet het nu verder? Rechts-midden kan met SGP samen 75 zetels halen, maar die combinatie kan niet omdat PVV niet mag meedoen. De combinatie met wat meer middenpartijen bestaande uit VVD, CDA, D66 en SGP is als totaal wel 6 zetels gestegen maar blijft met 74 onvoldoende voor een stevige meerderheid. Aansluiting van CU zou wellicht kunnen, maar van GroenLinks en/of PvdA lijkt dat vrijwel uitgesloten. In ieder geval zou ik Jesse niet aanraden om zijn glansrijke politieke carrière op het offerblok van VVD en CDA te leggen.

Het alternatief, een midden-linkse combinatie met CDA en nog 6 partijen kan samen wel 86 zetels behalen en zonder PvdD nog 81. Dat zou logisch zijn, maar dat aantal partijen is wel erg groot en het CDA zal liever op rechts gaan.

Al met al was het op de vrijdag na de verkiezingen volgens Christelijke traditie “vleesch noch visch”.

Terwijl de wereld in brand staat kwamen tijdens de campagne ook de andere grote problemen nauwelijks aan de orde en ontbrak elke toekomstvisie. Het was navelstaren, met haantjepik en graantjepik in onze goed gevulde silo.

De media hebben er ook een nationale competitie vèrpissen voor de eredivisie van gemaakt met pitches van 30 seconden. Dit veroorzaakte de meest ongenuanceerde en niet onderbouwde uitlatingen, waardoor onderlinge tegenstellingen werden opgeblazen en het debatteren ontaardde in jij-bakken. Het welles nietes gedoe over getallen werd niet gefactchecked. De kiezer kreeg nauwelijks informatie of inzicht. De peilingen en de voorspelling dat de PPV de grootste zou worden, hadden bovendien een veel te grote invloed.

Tot slot in navolging van Jan Mulder mijn allergrootste ergernissen uit de debatten.

De argumentatie van Rutte dat we geen kolencentrales hoeven te sluiten zolang er in Oost Europa nog bruinkoolcentrales draaien. Terwijl het Great Barrièrerif in snel tempo afsterft door watertemperaturen boven de 31 graden laat Rutte zich met dit soort demagogische praatjes inpalmen door de belangen van de grote energiebedrijven.

Natuurlijk is het zinloos om kolencentrales in Nederland te sluiten als we niet volop op bezuiniging door efficiëntie en op duurzame energie overschakelen. We moeten ze niet sluiten om vervolgens grijze stroom te gaan importeren maar we moeten ze overbodig maken door duurzame energie. In Duitsland wordt 33 % van de stroom al duurzaam opgewekt waardoor het gebruik van steenkool tussen 1965 en 2000 is gehalveerd.

Die verdere afname stagneerde de laatste tijd omdat er eerst nog kerncentrales en bruinkoolcentrales moesten worden gesloten. Bovendien kunnen de Duitse kolencentrales hun overtollige productie exporteren omdat wij op het gebied van duurzame energie zo schromelijk achterblijven.

Alle landen om ons heen doen het stukken beter. Van het totale energie verbruik (dus niet alleen stroom) halen wij nog geen 6 % uit duurzame bronnen. Zweden haalt 54, Finland 39 , Letland 38, Denemarken 31 Oostenrijk 33 %. In het VK is het gebruik van steenkool al met 75 % gedaald. Door inzet van duurzame energie en efficiëntie zijn de energiekosten voor een Brits huishouden met 132 Britse pond per jaar gedaald en zijn er enkele honderdduizenden banen gecreëerd.

De andere ergernis kwam door de opmerking van Buma dat klimaatbeleid OK is maar dat we (NB in één van de rijkste landen ter wereld) wel moeten kunnen blijven eten. Dit durft deze zogenaamde Christen dat te zeggen, terwijl op het zelfde moment in de Hoorn van Afrika al 11 miljoen mensen van de honger creperen en voor 42 miljoen de honger dreigt omdat wij samen met de andere rijke landen het klimaat al hebben verpest.

Ik schaam me kapot voor het gedachtegoed van de drie grootste partijen die samen 72 zetels hebben.

Han Blok

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. VeRe schreef:

  Jammerlijk ontgoochelende uitslag. Het lijkt erop dat het voortdurende rechtse gedram over grenzen aan van-alles-en-nog-wat z’n bittere vruchten heeft opgeleverd.
  Het lijkt er sterk op dat we door de aanhoudende bangmakerij over ‘de’ economie zijn gaan geloven dat ‘de’ economie onze enig mogelijke economie is.
  ’n Economie die koste wat kost overeind gehouden moet worden.
  Nou… deze economie hééft al ’n heleboel geld en ellende gekost.
  En hoe langer deze economie in de huidige vorm, met ’t huidige beleid en met dezelfde doelstellingen overeind blijft, hoe méér geld en ellende ons dat gaat kosten.
  Ons. Ik bedoel met ‘ons’: de meerderheid van onze bevolking. Veruit de meerderheid.
  .
  Alleen voor degenen die aan ’t roer van dit schip-van-staat zitten en voor hun grootste, slimste vriendjes – ’n elitaire minderheid – wordt ’t ’n feestje.
  Er wordt gezegd dat geld moet rollen.
  Wel, de roergangers en hun vriendjes hebben het zó geregeld dat òns geld naar hùn kant rolt. (Economisch verantwoord natuurlijk.)
  En van daaruit rolt het, verstandig begeleid door andere vriendjes, verder.
  ’n Onbekend deel gaat in strategisch uitgekozen groei-spaarpotten.
  ’n Ander deel gaat, via onbekende omwegen, naar plezierige bestedingspotten.
  Om niet als dief/moordenaar te boek te hoeven staan betalen bovengenoemde lieden over ’n deel (relatief erg weinig) belasting.
  .
  Nette mensen. Mensen die niet met hun ogen knipperen als ze vertellen hoe het volgens hen zit. Die gepast-bezorgd kijken als hun wordt verteld dat het aantal zelfdodingen de laatste tijd nogal fors toeneemt.
  Ze kijken gepast-bezorgd als ze horen dat steeds meer mensen niet meer rond kunnen komen van het steeds mindere geld dat zij te besteden hebben.
  En gepast-bezorgd zeggen ze dan dat ze deze onvermijdelijke incidenten diep betreuren.
  Waarop zij ongepast onbezorgd verder gaan met het leiden van deze economie.
  ’n Economie die de onze zou moeten zijn. Die gewetensvol geleid zou moeten worden. Kritisch gevolgd zou moeten kunnen worden.
  Niet binnen ’n leeggezogen, corrupte schijndemocratie, maar………
  .
  Sorry, ik liet me even gaan.
  Ze zeggen dat ik niet zo moet zeuren – helpt tòch niks.
  Ga je gang maar hoor Rutte. Normáál, toch?

 2. peter schreef:

  Het populisme is inderdaad gestegen,kijk maar naar groenlinks en PvdD.
  Het is weer hetzelfde verhaal van de ,groene kerk:Bekeer u tot hen,lever miljarden subsidie in bij hen, en alle rampen zullen u bespaart blijven,want zij gaan met windmolens en zonnepanelen de temperatuur op aarde regelen voor u!
  Aan het enorm groeiend aantal mensen wat van voedselbanken afhankelijk is ,evenals het verdubbelt aantal jongere daklozen hebben zij geen boodschap.
  Dit patroon zag ik in alle boeken die ik over sektes heb gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 0 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 4 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

De nieuwe burgemeester van Den Haag Pauline Krikke kiest klimaat als één van haar twee speerpunten naast huiselijk geweld. Haar installatie afgelopen vrijdag stond in het teken van klimaatverandering. Na afloop van de ceremonie werd ze toegezongen door een klima​atkoor van ruim 100 Haagse burgers en nam ze de uitnodiging van Den Haag Fossielvrij aan […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research heeft voor het basisonderwijs een checklist ontwikkeld om te beoordelen of lesmateriaal over zwerfafval kan bijdragen aan waardenontwikkeling en gewoontevorming rond afval. Voor het middelbaar onderwijs is een checklist ontworpen om na te gaan of interventies om zwerfafval te verminderen effectief zijn. Beide producten zijn het resultaat van […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Zembla: Bos als brandstof

Zembla: Bos als brandstof

Door het gebruik van fossiele energie zijn er teveel broeikasgassen in de lucht en de gevolgen daarvan zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Kolencentrales stoten megatonnen CO2 per jaar uit. Gelukkig is er bos. Bossen zijn de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar […]

| 19 maart 2017 | 2 Comments

Inzicht

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Het realiseren van een circulaire economie vraagt op (inter-)organisatieniveau om rekenmodellen voor materiaalstromen. Dergelijke modellen blijken er niet te zijn. Dus eigenlijk is het onderhand tijd om te komen tot een geïntegreerd kosten-baten model (KBM). Zo’n model zou inzicht moeten geven in de waardecreatie cascade door de tijd heen, want dat is waar circulair organiseren […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Om te kunnen transformeren naar een circulaire economie zijn nieuwe business modellen noodzakelijk. Route Circulair, een eventreeks georganiseerd door Kirkman Company, behandelt vijf circulaire bedrijfsmodellen aan de hand van wetenschappelijk praktijkonderzoek. Tijdens de derde editie op 16 februari stond de avond in het teken van het platformmodel en het product-als-dienstmodel. Wat zijn de verdiensten van […]

| 19 maart 2017 | 0 Comments
Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

In de afgelopen verkiezingscampagne was het weliswaar een klein onderwerp, maar toch kwam het in enkele debatten ter sprake: rekeningrijden. Of kilometerheffing, congestieheffing of wegbeprijzing, zoals het ook wel wordt genoemd. In feite een ander business model voor automobiliteit, dat een groot deel van de partijen wil invoeren om de toenemende filedruk tegen te gaan. […]

| 19 maart 2017 | 1 Comment
Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Van alle kanten kwamen er felicitaties binnen. “Het populisme verslagen” heette het. Een twijfelachtige conclusie dunkt mij. De PVV is immers met 8 zetels gestegen en het CDA kreeg er met een soort PVV-light programma ter bescherming van de Joods-Christelijke traditie, 6 zetels bij. Samen 14 zetels winst voor de Islamofoben. Hoe zo verslagen? Rutte […]

| 18 maart 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: