Ook suikervervangers verdacht als oorzaak van obesitas en diabetes

Van: op 17 mei 2017 | 0 reacties | categorie: Nieuws

imagefoodwatch heeft minister Schippers gevraagd zo snel mogelijk onderzoek te (laten) doen naar de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. Deze suikervervangers worden er door gerenommeerde instituten als Harvard, de Franse voedselautoriteit ANSES en veel onderzoekers van verdacht zelf mogelijk obesitas en suikerziekte te veroorzaken.

ANSES ontraadt dan ook overheidsbeleid dat de omschakeling van suiker naar zoetstoffen tot gevolg heeft. Beleid zou gericht moeten zijn op het minder zoet maken van ons eten, aldus de autoriteit. Sommige onderzoekers spreken de kritiek op kunstmatige zoetstoffen tegen, maar zijn vaak gefinancierd door de voedingsindustrie. Helaas heeft de Gezondheidsraad zoetstoffen expliciet buiten beschouwing gelaten in haar meest recente Richtlijnen Goede Voeding 2015.

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van zoetstoffen is urgent omdat het overheidsbeleid erop is gericht de voedingsindustrie minder suiker te laten gebruiken. Daarbij schakelen bedrijven vaak over op zoetstoffen. Zoetstoffen zitten in frisdranken maar je ziet ze steeds vaker ook in bijvoorbeeld drop, toetjes, tapas, muesli, ketchup, toffees, kauwgum en borrelnoten. Als deze zoetstoffen echter dezelfde problemen veroorzaken als de suiker die zij vervangen, wordt alleen maar tijd verloren bij de aanpak van deze ziektes. Ondertussen heeft al bijna de helft van de Nederlanders (43%) overgewicht en is 13% obees. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.

 

Suikerbeleid leidt tot toename consumptie kunstmatige zoetstoffen

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat in meer dan de helft van alle supermarktproducten suiker is toegevoegd. Mede hierdoor is de suikerconsumptie ongezond hoog. Een te hoge consumptie van suiker, vet en zout leidt tot een hoger risico op obesitas, diabetes type 2, hartziekten en diverse vormen van kanker en als gevolg daarvan ook oplopende zorgkosten. Zo komen er in Nederland elke week 1.200 mensen met diabetes bij. Het probleem wordt erkend door de politiek maar de oplossing wordt vooral gezocht in zelfregulering van de voedingsindustrie. De afspraken hiervoor staan in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat tot nu toe amper resultaten heeft opgeleverd. Ook minister Schippers moest onlangs in een brief aan de Tweede Kamer toegeven dat de beloften van de industrie ‘matig ambitieus’ zijn en er ‘stevige vervolgstappen’ nodig zijn. Onder meer de frisdrankfabrikanten hebben beloofd het suikergebruik te minderen. Met name bij frisdranken gaat suikerreductie vaak gepaard met vervanging hiervan door kunstmatige zoetstoffen. Maar ook in andere producten zie je het gebruik van zoetstoffen opkomen. Zo is foodwatch de zoetstoffen al tegengekomen in drop, yoghurt, vla, tapas, siroop, muesli, tomatenketchup, toffees, dieetvoeding, kauwgom en borrelnoten.

 

Kunstmatige zoetstoffen en gezondheid

De kunstmatige zoetstoffen die in producten in de supermarkt te vinden zijn, zijn allemaal veilig verklaard door de Europese voedselautoriteit EFSA. Dat doet zij op basis van een beoordeling van wetenschappelijk onderzoek, zoals bij alle E-nummers. Er is veel kritiek op deze veiligheidsbeoordelingen van de EFSA. Maar (toxicologisch) veilig is ook iets anders dan gezond. Daar kijkt EFSA amper naar. Het is nog maar de vraag of lightproducten met zoetstoffen een gezond alternatief zijn voor de evident ongezonde suikerrijke voeding. Daar zijn veel twijfels over. Onderzoek laat zien dat zoetstoffen eenzelfde effect zouden kunnen hebben als suiker: mensen die lightproducten met kunstmatige zoetstoffen eten of drinken zouden vaker obesitas en suikerziekte (diabetes type 2) hebben. Of dit echt zo is en hoe dat precies werkt, staat niet vast maar de twijfels zijn serieus. EFSA keurde, in het kader van de beoordeling van gezondheidsclaims op producten, ook niet voor niets claims af die een relatie legden tussen kunstmatige zoetstoffen en een lager gewicht en normale bloedsuikerspiegel.

 

Wetenschap en kunstmatige zoetstoffen

De specialisten van Harvard op dit gebied concluderen daarom dat light frisdranken mogelijk geen gezond alternatief voor gesuikerde drank zijn omdat onderzoek niet éénduidig is. Daarnaast ontraden ze kinderen expliciet de consumptie van kunstmatige zoetstoffen omdat het lange termijneffect hiervan onbekend is. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie schaart in een advies over kindermarketing, dranken met kunstmatige zoetstoffen in de categorie niet gezond. De Franse voedselautoriteit ANSES concludeert na een uitgebreide studie dat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is om beleid te voeren dat ertoe leidt dat suiker wordt vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Daarom geeft ze aan dat beleid gericht moet zijn op het minder zoet maken van producten in plaats van het vervangen van suiker door zoetstoffen.

De Gezondheidsraad heeft kunstmatige zoetstoffen expliciet ‘buiten de werkwijze van de commissie’ gehouden bij haar laatste herziening van de Richtlijnen Goede Voeding. Het Voedingscentrum spreekt over ‘wisselende beelden’ in onderzoek naar zoetstoffen en overgewicht maar geeft (desgevraagd) aan dat ‘het meest overtuigende bewijs’ van een mogelijk gunstig effect van zoetstoffen op gewichtsbeheersing een meta-analyse betreft van het International Life Sciences Institute (ILSI), gefinancierd en geleid door voedingsbedrijven als Nestlé, Pepsico en Danone. Wetenschappers waarschuwden recent echter juist voor het gevaar van belangenverstrengeling rond onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen dat gefinancierd is vanuit de voedingsindustrie. Het feit dat dit wordt beschouwd als momenteel het ‘meest overtuigende’ onderzoek, bevestigt de wenselijkheid van nader (onafhankelijk) onderzoek.

 

e-mailactie foodwatch

foodwatch is vandaag een e-mailactie gestart richting de minister voor Volksgezondheid, Edith Schippers en haar opvolg(st)er, waarin we haar met klem vragen de gezondheidsgevolgen van de consumptie van kunstmatige zoetstoffen te laten onderzoeken. Totdat de gevolgen bekend zijn, verzoeken we de minister het advies van het Franse overheidsadviesorgaan ANSES te volgen en het suikerreductiebeleid te richten op het minder zoet maken van voedsel.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Recentelijk is vliegtuigmaatschappij Corendon gestart met het scheiden van het afval aan boord. Door plastic, blik, papier en glas apart in te zamelen tijdens de vlucht wil de luchtvaartmaatschappij de impact op het milieu verkleinen. SUEZ (specialist in afval en grondstoffen) zorgt op Schiphol weer voor verwerking van recyclebaar afval. Passagiers worden op de vlucht […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Het CBS maakte onlangs bekend dat het energieverbruik in Nederland in 2016 in totaal 3131 petajoule bedroeg. Ruim 90 procent van deze energie werd opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Het gebruik van steenkool zorgde voor de opwekking van 430 petajoule, bijna 14 procent van het totaal. Hoewel aardgas en aardolie een […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Eccentrade heeft een van de vier prestigieuze startup-awards gewonnen tijdens The Next Web Conference. De duurzame Nederlandse startup ging naar huis als winnaar van het IMPACT-program. Dit programma deelt een prijs uit aan de internationale startup die met concrete tools of oplossingen een bijdrage levert aan een betere wereld. Koppelt bedrijfsinformatie aan duurzaamheidsdata Eccentrade, opgericht […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Koptelefoons zijn zo’n typisch voorbeeld van lastige producten om te repareren. Als er iets stuk aan gaat, kun je meestal het hele ding weggooien. Dat wil de startup Gerrard Street anders doen. Gaat er iets aan hun hoofdtelefoon stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf de groeiende […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om twintig procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending. Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, […]

| 21 mei 2017 | 1 Comment
Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Als eerste stad in Nederland krijgt Amsterdam een eigen elektrische deelfietsenplan. Vanuit een onverwoestbare container kan iedereen voortaan een deel-e-bike van E-bike to go pakken die simpel en snel met een smartphone kan worden geopend en gebruikt. De eerste container met deel-e-bikes is geplaatst in het Westerpark, maar de ambitie is om al volgend jaar […]

| 21 mei 2017 | 0 Comments

Inzicht

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

In deel 1 en 2 van dit drieluik kon je lezen over de uitgangspunten van de Gemene-Goed-Economie, en over de praktische verankering in de economische realiteit. In dit derde en laatste deel gaan we in op de beweging die achter het succes van dit alternatieve economische systeem staat, en hoe ze zich verhoudt tot andere […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Het nieuwe internet, of alleen het nieuwe Google? De blockchain is een digitale technologie met gigantische mogelijkheden voor sociale innovatie. Het eerste product van de blokchain is de bitcoin. Door de cryptografische veilige techniek is het mogelijk waarde toe te kennen aan data. Daardoor was een enkele bitcoin bijna niets waard toen hij werd gecreëerd. […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Op Verantwoordingsdag, 17 mei, verscheen de laatste Monitor Duurzaam Nederland (MDN). De monitor geeft via een reeks van indicatoren weer hoe het er voor staat met onze kwaliteit van leven, en ook of het bereiken van die kwaliteit ten koste gaat van mensen elders en/of van toekomstige generaties. Vanaf volgend jaar zal op Verantwoordingsdag jaarlijks […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

De Rotterdam School of Management RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, ontving meer dan 3 ton van Shell voor een onderzoek naar het vestigingsklimaat voor multinationals in Nederland en verzweeg dat. Later werden met dat rapport belastingsregelingen in elkaar gezet waar vooral multinationals voordeel van ondervonden. Dat concluderen onderzoekers van Changerism in een recent rapport. […]

| 16 mei 2017 | 3 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: