Een slimme meter en zonnepanelen, niet altijd de slimste combinatie

Van: op 4 maart 2017 | 23 reacties | categorie: Info

slimme meter[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wil zijn dat er na 2020 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd. En dat is voor de toekomst wel zo prettig, zo schrijft de website Zonnepanelen.net.

 


De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2020. Het houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt levert u terug en als het donker is gebruikt u diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2020 is het nog uiterst onzeker wat er met die regeling gaat gebeuren. Het zou best eens kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt. Minister Kamp heeft dit al op 13 november 2013 aangegeven in een rapport aan het parlement. In 2016 is er door PwC een rapport uitgebracht aan de minister over de gevolgen en alternatieven voor salderen. Op basis daarvan zou de minister begin 2017 de 2e kamer gaan informeren over de toekomst van salderen.

Daarbij is aangegeven dat lokale opwekking gestimuleerd moet blijven, maar dat de salderingsregeling op de lange termijn niet houdbaar is. In dat geval krijgt u geen of minder geld voor teruggeleverde kilowatturen op zonnige dagen. En dan kunt u beter een analoge meter hebben die terug kan tellen.  Er kan dan door de netbeheerder namelijk niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is. Ze weten immers alleen de meterstanden die u zelf doorgeeft. En zodoende kunt u met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft!

En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De netbeheerder kan uw stroom op afstand afsluiten.  En uw netbeheerder kan precies zien wat en wanneer u energie verbruikt en bijvoorbeeld ook zien wanneer u op vakantie bent. Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Bij de uitrol van slimme meters in de USA  hebben hackers inmiddels al gaten ontdekt.

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door uzelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps.  Dan kunt u uw verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoeft u geen meterstanden meer door te geven. Dat is allemaal handig, maar of dat zwaarder weegt dan de nadelen is nog maar te bezien.

Gaat u zonnepanelen aanschaffen en wilt u weten of uw meter terug kan draaien? Kijk naar het overzicht van meters. Ons advies: als u een meter heeft die terug kan draaien, vervang deze niet door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters (u mag de vervanging namelijk weigeren). Wacht even af wat er met de salderingsregeling na 2020 gaat gebeuren.

Lees ook: Gaat salderen ons van het gas af helpen?

Lees het rapport van PwC

Lees de brief van minister Kamp aan de kamer

 

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Info 


Reacties: (23)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Op wuala.com/RenewableEnergy/GRID/Smart-GRID is ook wat achtergrond info te vinden over dit onderwerp.

 2. Kees schreef:

  In het artikel staat “En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De netbeheerder kan uw stroom op afstand afsluiten.” en dat is precies een rede waarom ik zo’n ding niet wil. Als een netbeheerder dat kan, zal het niet heel lang duren of andere met minder fraaie bedoelingen kunnen dat ook. Verder zit zo’n meter vol met elektronica en laat ik nou een hele tijd mijn boterham verdient hebben met het repareren van defect geraakte elektronica. Als die meter defect raakt is er dus een gerede kans dat zonder geldige reden (wanbetaling) de stroom uitgeschakeld wordt (en het gas ook als deze meters gekoppeld worden?).

 3. Erik D. schreef:

  Eens. Ik zit bij http://www.hetslimmecollectief.nl. het werkt voor mij prima omdat het aansluit bij mijn energierekening. Doe mij maar de slimme meter.

 4. MarsMan schreef:

  De strekking van dit verhaal: “Je hebt geen slimme meter nodig, je kan ook gewoon in het stenen tijdperk blijven leven” (gewoon wat vuurvliegjes in een vaas).

  Even serieus, ik heb in eerste instantie ook vastgehouden aan mijn geliefde terugdraaiende ferraris meter. Na het lezen van de P1 mogelijkheid aanwezig op de slimme meter, kon ik de mogelijkheden van dit apparaat meer en meer waarderen. De slimme meter levert de gebruiker een hele berg aan informatie op, die analoge meters niet kunnen leveren. In de toekomst gaat dit alleen maar belangrijker worden, zeker als er variabele tarieven geïntroduceerd gaan worden. Salderen zal dan mogelijk niet meer bestaan (lees 2020 niet 2017), maar wel een hoos van andere mogelijkheden. We zullen wel moeten willen we efficiënter met onze energie omspringen. Hierbij gaat automatisering dus een grote rol spelen. Kijk om je heen, wie had ooit gedacht dat de smartphone zo ingeburgerd zou raken?

  Uiteraard is het goed kritisch te blijven maar je kan er in doorslaan. Persoonlijk vind vind ik het bovenstaand bericht een hoog trol gehalte hebben, inspelend op de argwaan, onzekerheid en angsten van mensen.

 5. h.walstra schreef:

  Natuurlijk is dat nachttarief voor ieder verschillend.
  Ik moet eens gaan tellen: koel,vries,afzuiging, oplaadadapters etc.. Maakt inderdaad wsch. niet veel uit. prijsverschil is niet heel groot. vastrecht verschil weet ik niet.

  Mijn meter heeft 4 tellers:
  nacht,dag,nacht teruglev., dagteruglev..

  Inmiddels staat sinds de panelen geplaatst zijn, ma jl., teller 4 op 34 Kwh, dus dat gaat prima.
  De app. van SolarEdge geeft 36 kwh aan. Dus dat is zowat in lijn.

  Toen ik Liander belde zei de dame dat ik een nieuwe meter moet hebben, maar dat is dus onzin, gezien het artikel hierover…

 6. J. Pleccema schreef:

  Over het gebruik van een nachttarief als je zonnepanelen hebt zijn de meningen verdeeld. Het hangt af van de exacte tarieven en van het gebruik of dat voordelig is of niet.

  Zelf heb ik panelen en dubbel tarief, maar ben er nog niet aan toegekomen om eens goed uit te zoeken of dat nou wel of niet voordelig is. Eerlijk gezegd maak ik me er niet druk om, ik vermoed dat het uiteindelijk allemaal niet veel scheelt. Maar jij bent zelf de enige die dat voor jouw situatie kan bepalen, omdat iedereen andere tarieven en verbuik heeft.

  Wat salderen betreft: heb je al wel gecheckt of je meter achteruit loopt nu er veel zon is? Sommige meters zijn geblokkeerd voor binnenkomende stroom en dan heb je een probleem met salderen… Maar als je meter de inkomende stroom registreert is er niks aan de hand.

 7. h.walstra schreef:

  J.Pieccema, hartelijk dank voor uw bericht. Het is me nu duidelijk.

  Ik heb momenteel dag en nacht stroom.
  Is het een goed idee om het nachttarief te laten vervallen ?
  Immers de stroom wek ik overdag op..

 8. J. Pleccema schreef:

  @ H. Walstra Salderen en BTW terugvragen hebben niets met elkaar te maken.

  Salderen betekent gewoon dat je energieleverancier de opgewekte stroom en verbruikte stroom met elkaar verrekent. Daar hoef je niks voor te doen , behalve aanmelden bij je leverancier en bij de netbeheerder dat je zonnepanelen hebt. Dan weten zij dat je stroomafname minder wordt of zelfs negatief is.

  BTW terugvragen doe je bij de belastingdienst. Hoe dat gaat kun je op heel veel sites lezen.

 9. H.walstra schreef:

  Ik heb net zonnepanelen laten plaatsen.
  Nu heb ik ook een btw nummer aangevraagd om te salderen.
  Als ik nu toch kies om de bestaande meter te houden, kies ik dan ook voor ‘niet salderen’ ?

  Kan ik dan evengoed de 21% btw van de installatie ergens aftrekken/terugvorderen ?

  Ik hoop dat iemand dit weet ..

 10. Gerard Bik schreef:

  Ongetwijfeld wordt er overal gezocht naar de ideale energie-opslag. Dat wordt een gigantische groeimarkt.
  Intussen zou de geparkeerde elektrische auto kan als opslag kunnen dienen.

 11. Dirk van der Made schreef:

  Inderdaad, energie-opslag in huis lost veel problemen op. Daarmee word je onafhankelijk van de grootstroomvoorzieners. En het lost het probleem van vraag een aanbod op dat Gerard Bik noemt. Energieleveranciers regelen dat met bijvoorbeeld snel opstartende gascentrales. Maar wanneer het zonnig is (of wanneer het waait trouwens ook) kan je niet regelen. Dus is opslag nodig. En dat kan dan net zo goed bij mensen thuis gebeuren. Waarmee die meer zelfvoorzienend worden.

  Oplaadbare batterijen kosten momenteel echter nog een aardige duit (al gaan de ontwikklelingen snel). Maar in tegenstelling tot een auto speelt gewicht hier (gewoonlijk) geen rol, dus dat scheelt weer. Ouderwetse (lood)accu’s zouden zelfs kunnen, maar dan heb je wel erg veel ruimte nodig. 🙂

 12. Carsten888 schreef:

  Ik hoop vooral op ‘slimme accus’ zodat ieder zijn eigen energie kan opslaan en gebruiken. Dat is verreweg meer efficient dan kabels overal, netwerkkosten, energieverlies door kabels, geldverlies door hebberige energiemaatschappijen en belastingdienst.

 13. Windfietser schreef:

  Van de electriciteitmeters met een draaischijfje (Ferraris) worden telkens series afgekeurd door het meetwezen. Dan moet je wel verplicht de meter laten vervangen, maar dat kan een digitale ‘domme’ meter zijn.
  Waarom bestaat er geen recht op een Ferrarismeter?
  Uit voorzorg tegen domme ministers heb ik slechts de helft van mijn dak met zonnepanelen bedekt, die precies mijn verbruik dekken: meer zou toch verlies opleveren.
  Bij afschaffing van de salderingsregeling ontstaat er een grote markt voor slimme schakelapparatuur om je verbruik in te schakelen op zonnige uren/dagen.

 14. Gerard Bik schreef:

  Chris, het gaat om de toekomst. Als er over een paar jaar serieus werk is gemaakt van zonnepanelen. vraag en aanbod vertonen een tegengesteld patroon. Voorlopig kan het aanbod niet landelijk verdeeld worden. De transformatorstations werken van hoogspanning naar laagspanning en nog niet andersom. Voor de duurzame maatschappij waar alle verstandige mensen naartoe willen, zullen grote veranderingen nodig zijn. Dit is een Interessante tijd.

  Leuk dat je het vraagt. Ik heb een prepaid mobieltje voor op de fiets. Het staat uit zolang ik naast mijn vaste telefoon zit. Mijn huisnetwerk is al jaren bekabeld. Wat intussen een beetje onzin is, er komen hierzo’n 25 draadloze netwerken binnen uit de buurt.
  De wetenschap omtrent elektriciteit in het lichaam is in ontwikkeling.

 15. Chris schreef:

  Eh, Gerard Bik, al eens overdacht hoeveel Watt er afgenomen wordt in een hele woonwijk als de zon onder is?
  Ik maak me sterk dat dat wel eens meer kon zijn.
  En straling, Heb jij ook een smartfone (of een mobieltje)?

 16. Gerard Bik schreef:

  Mensen en technici, het gaat uiteindelijk niet om EB of duurzaamheidsbelasting, het gaat in de toekomst om de overbelasting van het elektriciteitsnet. Als op een zomerdag om 13.00 uur de hele woonwijk stroom produceert en niemand die stroom gebruikt, zal daar een technische oplossing voor moeten komen, anders knalt er ergens iets uit.

 17. pietlutiige peter schreef:

  @duurzame fred,
  Die 150.000 duurzame pv-bezitters kunnen wel een petitie tekenen, maar als een partij in de krant van wakker NL roept dat het afgelopen moet zijn met de “EB-ontduiking” van 40 miljoen per jaar en stijgend
  (150000* 25 euro) gaat een gemiddelde NL-er het daar wel mee eens zijn.

 18. Fantastisch ! Ik ben niet meer de enig roepende van de veel lege zonnige daken.

  De “Slimme meter” is noodzakelijk voor de aangekondigde Duurzaamheidsbelasting. Zie de MvT van STROOM1.

  Er veel betere oplossingen voor het slim maken van woningen voorhanden, domotica systemen, die deze meter helemaal niet nodig hebben.

 19. Gerard Bik schreef:

  Een extra aspect van slimme meters om rekening mee te houden: ze zenden straling uit als ze gegevens doorzenden. Veel mensen houden niet van straling.

 20. Jurgen Nijhuis schreef:

  De zoveelste aanwijzing dat de overheid erop uit is gebruikers van zonnepanelen tegen te werken. De overheid is helemaal niet gebaat bij decentraal opgewekte energie. Daarom worden er dit soort trucs gebruikt om het gebruik van zonnepanelen te beteugelen. En daarom krijgen de grootbedrijven die ons landschap verpesten met windturbines wél alle medewerking: die energie wordt niet door burgers opgewekt en het monopolie blijft kan zo fijn in overheidshanden blijven, in innige samenwerking met het grootkapitaal.

 21. Carsten888 schreef:

  Ik had een oude meter met een schijfje dat rondjes draaide. Als de zon flink scheen EN de wasdroger aanstond, stond die schijf stil of draaide langzaam terug. De energieleverancier vond dat we een teruglever meter moesten hebben. En opeens leveren we veel minder terug.

  Is er eigenlijk wel een instantie die die teruglever meters ijkt en controleert?

 22. Box Zilla schreef:

  De slimme meter heeft net als de oude energiemeter een tolerantie van 15 %. U raadt al hoe de “slimme” meter daarop is ingesteld…

 23. Duurzame Fred schreef:

  Zojuist het artikel gelezen. Dit zal nooit gebeuren. Want Kamp is eerder weg als minister, dan het jaar 2017. Als iemand in de 2e kamer dit gaat voorstellen, dan is de petiite site zo gemaakt. Wie dat kan, kan hem nu al gaan maken. Ik wil wel de eerste zijn die tekent. In Nederland wordt 4 procent duurzaam opgewekt. Dan komen deze mensen allemaal in opstand. En dan is de indiener van de motie zijn/haar politieke cariere al weer voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft,  vindt dat Groningen een belangrijke rol moet gaan spelen in het onderzoek naar de duurzame productie van waterstof. Dat zien ze in Groningen wel zitten: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam starten met de bouw van een grootschalige proefinstallatie voor het omzetten van duurzame […]

| 26 april 2017 | 0 Comments
Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Eerst waren er de ondernemers die de nieuw te vormen regering van Mark Rutte opriepen om toch vooral duurzaam en duidelijk te zijn. Nu doen dat 90 gerenommeerde wetenschappers in een open brief. Hoe lang gaat Rutte nog door met het weglachen van de toenemende maatschappelijke weerstand tegen zijn kortzichtigheid?   Nederland fossiel Ons land […]

| 24 april 2017 | 0 Comments
Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof van elektronisch afval kunnen terechtkomen in speelgoed. Bij voorbeeld in de populaire Rubik ’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Ironisch, omdat de Rubik ’s Cube vooral ontworpen […]

| 23 april 2017 | 0 Comments
Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Het Shell-bestuur adviseert zijn aandeelhouders om tegen de groene Shell-resolutie van Follow This te stemmen. Follow This gelooft dat Shell een force for good kan zijn. Het stemadvies over resolutie 21 staat op de agenda van Shells volgende aandeelhoudersvergadering, die het energiebedrijf vanmorgen publiceerde. “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt […]

| 20 april 2017 | 0 Comments
Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Monsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid.” Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant. Het Monsanto-tribunaal […]

| 20 april 2017 | 1 Comment

Inzicht

De evolutie van geluk, deel 3

De evolutie van geluk, deel 3

Door de verslaving en de hunkering naar steeds maar meer, maakt materiële welvaart ons nooit echt tevreden. Ze biedt onvoldoende compensatie voor de vele sociale onzekerheden zoals het gemis aan een warme liefdevolle sociale omgeving, dreigend ontslag en werkloosheid, economische crises, verlies van inkomen door ziekte, verlies van een partner door scheiding of sterfte en […]

| 25 april 2017 | 0 Comments
Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

De circulaire economie bestaat nog niet. We hebben nog geen economie waarbij de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd en grondstoffenkringlopen worden gesloten. We gebruiken nog steeds meer materialen en grondstoffen dan de aarde kan reproduceren. Wat wel bestaat, en gelukkig ook in toenemende mate, zijn bedrijven die proberen grondstoffenkringlopen te sluiten door middel van de […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
De evolutie van geluk, deel 2

De evolutie van geluk, deel 2

Omdat het BBP geen goede maat is voor welzijn en geluk moeten we waarschijnlijk meer naar de immateriële factoren kijken. Ook de immateriële factoren zijn de laatste eeuwen sterk veranderd. Voordat wij stedelingen werden, waren kleinschaligheid, intimiteit en sociale zekerheid gebaseerd op vertrouwen en geborgenheid binnen families kenmerkend. Het persoonlijke relatienetwerk omvatte behalve de geliefden […]

| 18 april 2017 | 0 Comments
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Financieel voordeel kunnen behalen is een belangrijke reden voor organisaties om in de circulaire economie (CE) te stappen. Dit komt wederom terug in de interviews die we hebben afgenomen in het landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de CE. Hoe het behalen van financieel voordeel past binnen de idee van de CE, waarin waardebehoud, waardeverhoging […]

| 18 april 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: