Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Van: op 21 februari 2017
Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft (56%) van alle voedselproducten in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Als je licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing laat en alleen het eten uit de fabriek (bewerkt en sterk bewerkt voedsel) bekijkt, is zelfs aan meer dan twee derde (69%) van dit fabrieksvoedsel een vorm van suiker toegevoegd.
Dit blijkt uit een steekproef van foodwatch onder 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup, aardappelsalade en brood wordt suiker toegevoegd.
De overdaad aan suikers, maar ook vet en zout, in onze voeding zorgen voor grote gezondheidsproblemen. Zo spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie over een obesitasepidemie en komen er in Nederland alleen al wekelijks 1.200 mensen met suikerziekte (diabetes) bij. foodwatch start vandaag een e-mailactie richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord staan afspraken over de noodzakelijke vermindering van suiker, vet en zout in voeding. Eerder constateerde de Wetenschappelijke Advies Commissie rond deze zelfregulering al meermalen dat de toezeggingen van de voedingsindustrie ‘matig ambitieus’ zijn. Ook minister Schippers gaf in een brief aan de Tweede Kamer afgelopen december al toe dat er een tandje bij moet.

Onderzoek en resultaten

foodwatch selecteerde bij de grootste drie supermarkten (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) middels een a-selecte steekproef 651 voedingsproducten. Via de ingrediëntenlijst werd vervolgens bekeken of een vorm van suiker (mono- of disacharide) was toegevoegd om het product zoeter te maken, zoals glucosestroop, dextrose of honing. Voor meer informatie zie de precieze onderzoeksmethode. Uit deze grote steekproef blijkt dat aan meer dan de helft (56%) van de voedingsproducten in de supermarkt suikers worden toegevoegd.
De producten werden vervolgens ingedeeld in 4 categorieën: vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel (bijvoorbeeld verse groente, fruit, eieren, melk), bewerkte ingrediënten (fles olie, pot zout, enz.), bewerkt voedsel (als kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis, ham, enz.) en sterk bewerkt voedsel (chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden, frisdrank, toetjes excl. Yoghurt, enz.), volgens een door de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte systematiek. Hieruit blijkt dat zelfs meer dan twee derde (69%) van het eten uit de fabrieken van de voedingsindustrie (d.w.z. in de categorieën bewerkt en sterk bewerkt voedsel) toegevoegde suikers bevat. Onder de producten met toegevoegde suikers zijn ook veel producten waar je het niet direct verwacht: maaltijdsalades, pastasaus, groenteconserven, vleesbeleg, gepaneerde vis, ovenkroketten, zoutjes, soep, brood(puntjes), kaas-uienbroodjes, worstenbroodjes, pita broodjes, kipkerriesalade, aardappelsalade, BBQ saus, mosterddip, beschuit, tomatenketchup, ontbijtgranen, toastjes en pindakaas.

Gevolgen

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Er is sprake van een obesitasepidemie, stelt de Wereldgezondhedisorganisatie. De Nederlandse artsenorganisatie  KNMG spreekt over dé belangrijkste bedreiging van onze gezondheid. De overconsumptie van suikers levert hierin een belangrijke bijdrage. Mede als gevolg hiervan sterven er meer mensen wereldwijd door ongezond eten dan door roken, onveilige sex, alcohol en drugs samen.
Inmiddels heeft bijna de helft (43%) van alle Nederlanders overgewicht en is 12% obees. Hierdoor hebben steeds meer mensen een verhoogde kans op obesitas, hart- en vaatziektes, diverse vormen van kanker en diabetes type 2 (suikerziekte), en stijgen de zorgkosten sterk. Jaap Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt dan ook in zijn boek Tegenwicht: “Dik worden is geen abnormale reactie op een normale omgeving, maar een normale reactie op een abnormale omgeving”: de obesogene maatschappij. Door de overdadige toevoeging van suikers, vet en zout aan alledaags voedsel en het aanbieden van junkfood ‘op elke straathoek’ in winkel- en uitgaansgebieden, krijgen consumenten teveel van deze stoffen binnen. Deze obesogene omgeving is de krachtige motor achter de wereldwijde obesitasepidemie.

Zelfregulering voedingsindustrie faalt

De Nederlandse overheid heeft met de voedselindustrie afspraken gemaakt om hoge zout-, suiker- en vetgehaltes in voedsel te reduceren in het Akkoord Verbetering ProductsamenstellingMaar deze afspraken zijn zeer zwak en worden door de wetenschappelijke adviescommissie die de minister zelf heeft aangesteld, als ‘matig ambitieus’ af geserveerd. Het falen van deze zelfregulering is ook door minister Schippers recent erkend. Ook zij constateert in een brief aan de Tweede Kamer van 9 december dat het Akkoord op het aantal toezeggingen van fabrikanten ‘achter loopt op de planning’ en ‘stevige vervolgstappen nodig zijn’. Desondanks blijft zij vertrouwen dat de voedselindustrie over de volksgezondheid zal waken; iets waar foodwatch absoluut niet in gelooft.
De minister maakt de klassieke fout waar de Wereldgezondheidsorganisatie al langer voor waarschuwt: “Het is geen enkel land gelukt om de obesitasepidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.” foodwatch is dan ook vandaag een e-mailactie gestart tegen de zelfregulering en roept minister Schippers op zelf beleid op te stellen voor een gezonder voedselaanbod.
Consumenten helpen gezonder te eten is te bereiken middels een combinatie van maatregelen, zoals duidelijke etiketten op levensmiddelen en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en andere junkfoodproducenten zouden de toegang tot scholen ontzegd moeten worden, en de overheid zou reclame voor junkfood gericht op kinderen moeten verbieden. Ook waarschuwingen voor suikerhoudende frisdranken helpen mensen bij het maken van een gezondere keuze.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws



 


Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jasper schreef:

    Dat verbaasd me niks! Ik kijk al jaren de ingrediënten na voordat ik iets koop. Ik eet heus wel suiker, maar wil wel zelf weten wanneer en wat dan. Dan krijg je tenminste ook pure suikers binnen zoals ze hier ook beschrijven https://www.ecomarkt.nl/blog/post/suiker-is-als-die-ene-ex/
    Voor mij geen bewerkte rommel meer!

Laatste nieuws

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.    De […]

| 24 juni 2017
Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Het beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Er is een enorm tekort aan opgeleide mbo’ers, zo bleek recent uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie […]

| 23 juni 2017
Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Een overgrote meerderheid van de CDA-, VVD- en D66-achterban vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Van de CDA-stemmers wil 80% meer duurzame energie, bij VVD en D66 is dat 83%. Van de ChristenUnie-achterban, de partij die nu aansluit bij de onderhandelingen, vindt 86% dat Nederland meer gebruik moeten maken van duurzame energie. […]

| 22 juni 2017
Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Maandagmiddag 26 juni 2017 om 16.00 uur wordt in de Nieuwe Poort te Amsterdam het boek ‘Duurzaamheid in de Boardroom’ gepresenteerd. Een boek over ‘brede waardecreatie’ door bedrijven, uitgerekend in een tijd van berichten over dreigende vijandige overnames van bedrijven die expliciet zijn in hun duurzaamheidsambities en van losbarstende discussies over de dominante aandacht voor […]

| 22 juni 2017
Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Het Nuon Solar Team heeft 882 kilometer in twaalf uur tijd afgelegd  met zonne-raceauto Nuna. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW […]

| 22 juni 2017
Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid ondertekenden hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd. Een eerste concreet […]

| 20 juni 2017

Inzicht

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking is hot. De enquêtecommissie fiscale constructies doet haar best de bulk van de ijsberg boven water te krijgen. Het puntje daarvan kwam tevoorschijn in de uitgelekte administratie van de Mossack Fonnseca in Panama. De Curaçaose trustadviseur Gregory Elias werd daarin volgens het Financieele Dagblad 312 keer genoemd. Op de vraag wat hij vond van […]

| 22 juni 2017
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Een paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]

| 20 juni 2017
Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook het midden- en kleinbedrijf kan rechtstreeks producten afnemen van boeren en hun organisaties in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De vraag naar agrarische producten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika groeit sterk. Directe samenwerking met kleinschalig opererende boeren biedt Nederlandse bedrijven toekomstige leveringszekerheid.     Deze conclusie viel te beluisteren tijdens het Sustainable Sourcing Event, dat […]

| 13 juni 2017 | 0 Comments
Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Weinig mensen zullen een verband leggen tussen ons geldsysteem en het milieu, vooral wat betreft de aanpak van de milieuproblemen waar onze maatschappij zich voor geplaatst ziet. Dat komt omdat vrijwel iedereen ons geldsysteem als een gegeven beschouwt, niet als iets wat veranderd zou kunnen en moeten worden. Weinig mensen realiseren zich hoe nieuw geld “gemaakt” […]

| 11 juni 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: