Thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen komt er aan

Van: op 5 maart 2017 | 8 reacties | categorie: Info

thuisaccu solarwatt [update] Zelf opgewekte energie met zonnepanelen opslaan in een thuisaccu kan het thuis opwekken van stroom nog aantrekkelijker maken. Opvallend is dat niet de energiebedrijven, maar autofabrikanten Tesla en BMW met een oplossing daarvoor komen.

Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. Tesla en BMW hebben ruime kennis vergaard op het gebied van accu’s in de elektrische autotechnologie. Met deze kennis willen ze de meterkast van huishoudens veroveren. Tesla komt binnenkort met de “Powerwall” op de markt. De “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW zal echter als eerste in de verkoop gaan voor de consument. Een huisaccu kost de consument vanaf zo’n € 3500,- .

Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers

“De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd,” aldus van Selms.

Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.

 

Rendement thuisaccu afhankelijk van salderen

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit. Over de toekomst van salderen geeft de regering binnenkort meer duidelijkheid.

Helemaal 'off the grid' is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering terug te verdienen.

Lees ook: Stand van zaken bij burgerparticipatie in zonne energie

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Info 


Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hans Heintz schreef:

  Het lijkt zo net of die 3500 een eenmalige investering is. Ik heb begrepen dat de levensduur van accus nog flink te wensen over laat.

 2. AVE schreef:

  @ D. van der Velden. Greenchoice maakt op haar website reclame met tot 1.000 kW meer “opwekking” dan levering een vergoeding incl. energie belasting,ODE en BTW. Ik ben dit jaar geswitched naar Greenchoice en heb uitdrukkelijk gevraagd of dit van toepassing is. Heb daar een e-mail bevestiging van gekregen. Ook dat het meerdere boven 1.000 kW tegen het levertarief + BTW zal worden vergoed.

 3. Duurzame Fred schreef:

  @Lex
  12V is achterhaald. De meeste systemen gebruiken hogere spanningen ivm hogere capaciteit. De accu’s worden tussen de zonnepanelen en uw huidige omvormer geplaatst. Helemaal off grid gaan is voorlopig niet het belangrijkste. Maar voor 50 procent zelflevering doet het kabinet pijn. Daar kan het kabinet niet meer aan verdienen.
  Wel hoop ik dat de accu’s in een handig rek geplaatst kunnen worden, zodat het onder het dakbeschot kan. Dus een rek dat driehoekig van vorm is. Op de onderste rek 3
  accu’s achter elkaar, het rek erboven 2 accu’s en de bovenste rek 1 accu. Dan kan het onder het dakbeschot geschoven worden, naast mijn huidige opslagvat van mijn zonne-collector. Naast de CV ketel heb ik nu mijn omvormers (boven het trapgat) hangen. Zodat ik op de grond geen onnodige ruimte kwijt raakt.

 4. D. van der Velden schreef:

  @tkemmere
  Goede reactie met een duidelijke boodschap.
  U geeft aan dat uw energieleverancier u het volle pond betaalt over uw overproductie.
  Ik zit bij Greenchoice, en die betalen mij voor mijn 700 kwh overproductie 6,5 cent per kwh.
  Mijn vraag aan u. Wie levert u 22 cent per kwh? Het wordt misschien tijd dat ik overstap naar een andere leverancier..

 5. tkemmere schreef:

  Ik vrees dat ik het me André eens ben. Net-onafhankelijk zijn en de deze accu hebben weinig met elkaar te maken, maar worden wel door elkaar gebruikt.
  – Wil je onafhankelijk zijn van de grid, moet je de winter door kunnen. In de zomer zit je dan echter met een vijf a zesvoud aan overcapaciteit. Je aandacht richt zich in deze discussie op seizoenen, maanden.
  – Praat je over eventuele accu’s, dan kunnen die je door de avond en de nacht heen helpen. Je aandacht richt zich dan op uren, misschien dagen.

  Er blijkt niet duidelijk uit het stuk dat momenteel dankzij saldering, zo’n accu niet rendeert voor het bulk van de mensen die geen (PV)overproductie hebben.
  En hoezo meer flexibiliteit? Zijn we niet totaal flexibel met het net als buffer? Ook zekerheid van het net is 99,9+%.

  W.m.b. de conclusie: Dit rendeert uitsluitend voor consumenten met PV-overproductie. Nou heb ik dat toevallig dit jaar. 400kw/h. Stel nu mijn leverancier zou me niet het volle pond terugbetalen voor deze overproductie (doen ze overigens wel), dan zou ik met de accu 400 x 22-6ct = €64 verdienen. De accu rendeert dan na 47 jaar. Mits de zon even hard als in 2014 blijft schijnen. En dat ding het 50 jaar uithoud…

  Niet voor nu. Misschien inderdaad als salderen wordt geschrapt.

 6. André schreef:

  Het artikel schiet technisch behoorlijk tekort en zit niet lekker in mekaar.
  Een follow-up van iemand met verstand van deze zaken zou welkom zijn!

 7. Lex schreef:

  Aardige optie maar er zijn/blijven problemen.

  Je moet altijd aangesloten blijven op het energienet ivm de winter dus de netwerkkosten vallen niet weg daar zit dus geen besparing. Capaciteit accu’s staat niks over, is dat 1 dag 1 week. Waar draaien die accu’s op 12V, 24V?

  Als die capaciteit hoger wordt kan ik dan volledig van het net worden losgekoppeld, hoe vindt dan de omvorming van 12-24V naar 220V plaats, heb ik daar weer een omvormer voor nodig?

 8. Otto Willemsen schreef:

  Goed artikel. De Nedap PowerRouter doet dit al in Duitsland sinds een jaar of 5. De ervaring laat zien dat het maximaal haalbare 70% eigenverbruik is als alles klopt. Gedrag, opwek, opslag en verbruik in balans.(100% opwek van gebruik door jaar, en opslag ca 1 kWh per kWp geïnstalleerd) de praktijk gaat eerder richting 60%.Bij mij thuis zie ik (zonder accu) dat ik in de 4 wintermaanden 9% van de stroom opwek. en 30% eigenverbruik haal. dit komt omdat we overdag wassen en drogen, de kinderen slapen naast die machines waardoor ons gedrag geforceerd is aangepast.
  als je energie uit een lokale windmolen toevoegt (wind doet het in de Wind(T)er) dan kun je wellicht tot 90% komen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft,  vindt dat Groningen een belangrijke rol moet gaan spelen in het onderzoek naar de duurzame productie van waterstof. Dat zien ze in Groningen wel zitten: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam starten met de bouw van een grootschalige proefinstallatie voor het omzetten van duurzame […]

| 26 april 2017 | 0 Comments
Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Eerst waren er de ondernemers die de nieuw te vormen regering van Mark Rutte opriepen om toch vooral duurzaam en duidelijk te zijn. Nu doen dat 90 gerenommeerde wetenschappers in een open brief. Hoe lang gaat Rutte nog door met het weglachen van de toenemende maatschappelijke weerstand tegen zijn kortzichtigheid?   Nederland fossiel Ons land […]

| 24 april 2017 | 0 Comments
Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof van elektronisch afval kunnen terechtkomen in speelgoed. Bij voorbeeld in de populaire Rubik ’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Ironisch, omdat de Rubik ’s Cube vooral ontworpen […]

| 23 april 2017 | 0 Comments
Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Het Shell-bestuur adviseert zijn aandeelhouders om tegen de groene Shell-resolutie van Follow This te stemmen. Follow This gelooft dat Shell een force for good kan zijn. Het stemadvies over resolutie 21 staat op de agenda van Shells volgende aandeelhoudersvergadering, die het energiebedrijf vanmorgen publiceerde. “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt […]

| 20 april 2017 | 0 Comments
Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Monsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid.” Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant. Het Monsanto-tribunaal […]

| 20 april 2017 | 1 Comment

Inzicht

De evolutie van geluk, deel 3

De evolutie van geluk, deel 3

Door de verslaving en de hunkering naar steeds maar meer, maakt materiële welvaart ons nooit echt tevreden. Ze biedt onvoldoende compensatie voor de vele sociale onzekerheden zoals het gemis aan een warme liefdevolle sociale omgeving, dreigend ontslag en werkloosheid, economische crises, verlies van inkomen door ziekte, verlies van een partner door scheiding of sterfte en […]

| 25 april 2017 | 0 Comments
Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

De circulaire economie bestaat nog niet. We hebben nog geen economie waarbij de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd en grondstoffenkringlopen worden gesloten. We gebruiken nog steeds meer materialen en grondstoffen dan de aarde kan reproduceren. Wat wel bestaat, en gelukkig ook in toenemende mate, zijn bedrijven die proberen grondstoffenkringlopen te sluiten door middel van de […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
De evolutie van geluk, deel 2

De evolutie van geluk, deel 2

Omdat het BBP geen goede maat is voor welzijn en geluk moeten we waarschijnlijk meer naar de immateriële factoren kijken. Ook de immateriële factoren zijn de laatste eeuwen sterk veranderd. Voordat wij stedelingen werden, waren kleinschaligheid, intimiteit en sociale zekerheid gebaseerd op vertrouwen en geborgenheid binnen families kenmerkend. Het persoonlijke relatienetwerk omvatte behalve de geliefden […]

| 18 april 2017 | 0 Comments
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Financieel voordeel kunnen behalen is een belangrijke reden voor organisaties om in de circulaire economie (CE) te stappen. Dit komt wederom terug in de interviews die we hebben afgenomen in het landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de CE. Hoe het behalen van financieel voordeel past binnen de idee van de CE, waarin waardebehoud, waardeverhoging […]

| 18 april 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: