Thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen komt er aan

Van: op 5 maart 2017

thuisaccu solarwatt [update] Zelf opgewekte energie met zonnepanelen opslaan in een thuisaccu kan het thuis opwekken van stroom nog aantrekkelijker maken. Opvallend is dat niet de energiebedrijven, maar autofabrikanten Tesla en BMW met een oplossing daarvoor komen.

Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. Tesla en BMW hebben ruime kennis vergaard op het gebied van accu’s in de elektrische autotechnologie. Met deze kennis willen ze de meterkast van huishoudens veroveren. Tesla komt binnenkort met de “Powerwall” op de markt. De “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW zal echter als eerste in de verkoop gaan voor de consument. Een huisaccu kost de consument vanaf zo’n € 3500,- .

Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers

“De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd,” aldus van Selms.

Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.

 

Rendement thuisaccu afhankelijk van salderen

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit. Over de toekomst van salderen geeft de regering binnenkort meer duidelijkheid.

Helemaal 'off the grid' is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering terug te verdienen.

Lees ook: Stand van zaken bij burgerparticipatie in zonne energie

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Info 


Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hans Heintz schreef:

  Het lijkt zo net of die 3500 een eenmalige investering is. Ik heb begrepen dat de levensduur van accus nog flink te wensen over laat.

 2. AVE schreef:

  @ D. van der Velden. Greenchoice maakt op haar website reclame met tot 1.000 kW meer “opwekking” dan levering een vergoeding incl. energie belasting,ODE en BTW. Ik ben dit jaar geswitched naar Greenchoice en heb uitdrukkelijk gevraagd of dit van toepassing is. Heb daar een e-mail bevestiging van gekregen. Ook dat het meerdere boven 1.000 kW tegen het levertarief + BTW zal worden vergoed.

 3. Duurzame Fred schreef:

  @Lex
  12V is achterhaald. De meeste systemen gebruiken hogere spanningen ivm hogere capaciteit. De accu’s worden tussen de zonnepanelen en uw huidige omvormer geplaatst. Helemaal off grid gaan is voorlopig niet het belangrijkste. Maar voor 50 procent zelflevering doet het kabinet pijn. Daar kan het kabinet niet meer aan verdienen.
  Wel hoop ik dat de accu’s in een handig rek geplaatst kunnen worden, zodat het onder het dakbeschot kan. Dus een rek dat driehoekig van vorm is. Op de onderste rek 3
  accu’s achter elkaar, het rek erboven 2 accu’s en de bovenste rek 1 accu. Dan kan het onder het dakbeschot geschoven worden, naast mijn huidige opslagvat van mijn zonne-collector. Naast de CV ketel heb ik nu mijn omvormers (boven het trapgat) hangen. Zodat ik op de grond geen onnodige ruimte kwijt raakt.

 4. D. van der Velden schreef:

  @tkemmere
  Goede reactie met een duidelijke boodschap.
  U geeft aan dat uw energieleverancier u het volle pond betaalt over uw overproductie.
  Ik zit bij Greenchoice, en die betalen mij voor mijn 700 kwh overproductie 6,5 cent per kwh.
  Mijn vraag aan u. Wie levert u 22 cent per kwh? Het wordt misschien tijd dat ik overstap naar een andere leverancier..

 5. tkemmere schreef:

  Ik vrees dat ik het me André eens ben. Net-onafhankelijk zijn en de deze accu hebben weinig met elkaar te maken, maar worden wel door elkaar gebruikt.
  – Wil je onafhankelijk zijn van de grid, moet je de winter door kunnen. In de zomer zit je dan echter met een vijf a zesvoud aan overcapaciteit. Je aandacht richt zich in deze discussie op seizoenen, maanden.
  – Praat je over eventuele accu’s, dan kunnen die je door de avond en de nacht heen helpen. Je aandacht richt zich dan op uren, misschien dagen.

  Er blijkt niet duidelijk uit het stuk dat momenteel dankzij saldering, zo’n accu niet rendeert voor het bulk van de mensen die geen (PV)overproductie hebben.
  En hoezo meer flexibiliteit? Zijn we niet totaal flexibel met het net als buffer? Ook zekerheid van het net is 99,9+%.

  W.m.b. de conclusie: Dit rendeert uitsluitend voor consumenten met PV-overproductie. Nou heb ik dat toevallig dit jaar. 400kw/h. Stel nu mijn leverancier zou me niet het volle pond terugbetalen voor deze overproductie (doen ze overigens wel), dan zou ik met de accu 400 x 22-6ct = €64 verdienen. De accu rendeert dan na 47 jaar. Mits de zon even hard als in 2014 blijft schijnen. En dat ding het 50 jaar uithoud…

  Niet voor nu. Misschien inderdaad als salderen wordt geschrapt.

 6. André schreef:

  Het artikel schiet technisch behoorlijk tekort en zit niet lekker in mekaar.
  Een follow-up van iemand met verstand van deze zaken zou welkom zijn!

 7. Lex schreef:

  Aardige optie maar er zijn/blijven problemen.

  Je moet altijd aangesloten blijven op het energienet ivm de winter dus de netwerkkosten vallen niet weg daar zit dus geen besparing. Capaciteit accu’s staat niks over, is dat 1 dag 1 week. Waar draaien die accu’s op 12V, 24V?

  Als die capaciteit hoger wordt kan ik dan volledig van het net worden losgekoppeld, hoe vindt dan de omvorming van 12-24V naar 220V plaats, heb ik daar weer een omvormer voor nodig?

 8. Otto Willemsen schreef:

  Goed artikel. De Nedap PowerRouter doet dit al in Duitsland sinds een jaar of 5. De ervaring laat zien dat het maximaal haalbare 70% eigenverbruik is als alles klopt. Gedrag, opwek, opslag en verbruik in balans.(100% opwek van gebruik door jaar, en opslag ca 1 kWh per kWp geïnstalleerd) de praktijk gaat eerder richting 60%.Bij mij thuis zie ik (zonder accu) dat ik in de 4 wintermaanden 9% van de stroom opwek. en 30% eigenverbruik haal. dit komt omdat we overdag wassen en drogen, de kinderen slapen naast die machines waardoor ons gedrag geforceerd is aangepast.
  als je energie uit een lokale windmolen toevoegt (wind doet het in de Wind(T)er) dan kun je wellicht tot 90% komen…..

Laatste nieuws

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.    De […]

| 24 juni 2017
Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Het beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Er is een enorm tekort aan opgeleide mbo’ers, zo bleek recent uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie […]

| 23 juni 2017
Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Een overgrote meerderheid van de CDA-, VVD- en D66-achterban vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Van de CDA-stemmers wil 80% meer duurzame energie, bij VVD en D66 is dat 83%. Van de ChristenUnie-achterban, de partij die nu aansluit bij de onderhandelingen, vindt 86% dat Nederland meer gebruik moeten maken van duurzame energie. […]

| 22 juni 2017
Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Maandagmiddag 26 juni 2017 om 16.00 uur wordt in de Nieuwe Poort te Amsterdam het boek ‘Duurzaamheid in de Boardroom’ gepresenteerd. Een boek over ‘brede waardecreatie’ door bedrijven, uitgerekend in een tijd van berichten over dreigende vijandige overnames van bedrijven die expliciet zijn in hun duurzaamheidsambities en van losbarstende discussies over de dominante aandacht voor […]

| 22 juni 2017
Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Het Nuon Solar Team heeft 882 kilometer in twaalf uur tijd afgelegd  met zonne-raceauto Nuna. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW […]

| 22 juni 2017
Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid ondertekenden hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd. Een eerste concreet […]

| 20 juni 2017

Inzicht

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking is hot. De enquêtecommissie fiscale constructies doet haar best de bulk van de ijsberg boven water te krijgen. Het puntje daarvan kwam tevoorschijn in de uitgelekte administratie van de Mossack Fonnseca in Panama. De Curaçaose trustadviseur Gregory Elias werd daarin volgens het Financieele Dagblad 312 keer genoemd. Op de vraag wat hij vond van […]

| 22 juni 2017
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Een paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]

| 20 juni 2017
Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook het midden- en kleinbedrijf kan rechtstreeks producten afnemen van boeren en hun organisaties in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De vraag naar agrarische producten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika groeit sterk. Directe samenwerking met kleinschalig opererende boeren biedt Nederlandse bedrijven toekomstige leveringszekerheid.     Deze conclusie viel te beluisteren tijdens het Sustainable Sourcing Event, dat […]

| 13 juni 2017 | 0 Comments
Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Weinig mensen zullen een verband leggen tussen ons geldsysteem en het milieu, vooral wat betreft de aanpak van de milieuproblemen waar onze maatschappij zich voor geplaatst ziet. Dat komt omdat vrijwel iedereen ons geldsysteem als een gegeven beschouwt, niet als iets wat veranderd zou kunnen en moeten worden. Weinig mensen realiseren zich hoe nieuw geld “gemaakt” […]

| 11 juni 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: