Thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen komt er aan

Van: op 5 maart 2017 | 7 reacties | categorie: Info

thuisaccu solarwatt [update] Zelf opgewekte energie met zonnepanelen opslaan in een thuisaccu kan het thuis opwekken van stroom nog aantrekkelijker maken. Opvallend is dat niet de energiebedrijven, maar autofabrikanten Tesla en BMW met een oplossing daarvoor komen.

Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. Tesla en BMW hebben ruime kennis vergaard op het gebied van accu’s in de elektrische autotechnologie. Met deze kennis willen ze de meterkast van huishoudens veroveren. Tesla komt binnenkort met de “Powerwall” op de markt. De “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW zal echter als eerste in de verkoop gaan voor de consument. Een huisaccu kost de consument vanaf zo’n € 3500,- .

Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers

“De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd,” aldus van Selms.

Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.

 

Rendement thuisaccu afhankelijk van salderen

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit. Over de toekomst van salderen geeft de regering binnenkort meer duidelijkheid.

Helemaal 'off the grid' is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering terug te verdienen.

Lees ook: Stand van zaken bij burgerparticipatie in zonne energie

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Info 


Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  @ D. van der Velden. Greenchoice maakt op haar website reclame met tot 1.000 kW meer “opwekking” dan levering een vergoeding incl. energie belasting,ODE en BTW. Ik ben dit jaar geswitched naar Greenchoice en heb uitdrukkelijk gevraagd of dit van toepassing is. Heb daar een e-mail bevestiging van gekregen. Ook dat het meerdere boven 1.000 kW tegen het levertarief + BTW zal worden vergoed.

 2. Duurzame Fred schreef:

  @Lex
  12V is achterhaald. De meeste systemen gebruiken hogere spanningen ivm hogere capaciteit. De accu’s worden tussen de zonnepanelen en uw huidige omvormer geplaatst. Helemaal off grid gaan is voorlopig niet het belangrijkste. Maar voor 50 procent zelflevering doet het kabinet pijn. Daar kan het kabinet niet meer aan verdienen.
  Wel hoop ik dat de accu’s in een handig rek geplaatst kunnen worden, zodat het onder het dakbeschot kan. Dus een rek dat driehoekig van vorm is. Op de onderste rek 3
  accu’s achter elkaar, het rek erboven 2 accu’s en de bovenste rek 1 accu. Dan kan het onder het dakbeschot geschoven worden, naast mijn huidige opslagvat van mijn zonne-collector. Naast de CV ketel heb ik nu mijn omvormers (boven het trapgat) hangen. Zodat ik op de grond geen onnodige ruimte kwijt raakt.

 3. D. van der Velden schreef:

  @tkemmere
  Goede reactie met een duidelijke boodschap.
  U geeft aan dat uw energieleverancier u het volle pond betaalt over uw overproductie.
  Ik zit bij Greenchoice, en die betalen mij voor mijn 700 kwh overproductie 6,5 cent per kwh.
  Mijn vraag aan u. Wie levert u 22 cent per kwh? Het wordt misschien tijd dat ik overstap naar een andere leverancier..

 4. tkemmere schreef:

  Ik vrees dat ik het me André eens ben. Net-onafhankelijk zijn en de deze accu hebben weinig met elkaar te maken, maar worden wel door elkaar gebruikt.
  – Wil je onafhankelijk zijn van de grid, moet je de winter door kunnen. In de zomer zit je dan echter met een vijf a zesvoud aan overcapaciteit. Je aandacht richt zich in deze discussie op seizoenen, maanden.
  – Praat je over eventuele accu’s, dan kunnen die je door de avond en de nacht heen helpen. Je aandacht richt zich dan op uren, misschien dagen.

  Er blijkt niet duidelijk uit het stuk dat momenteel dankzij saldering, zo’n accu niet rendeert voor het bulk van de mensen die geen (PV)overproductie hebben.
  En hoezo meer flexibiliteit? Zijn we niet totaal flexibel met het net als buffer? Ook zekerheid van het net is 99,9+%.

  W.m.b. de conclusie: Dit rendeert uitsluitend voor consumenten met PV-overproductie. Nou heb ik dat toevallig dit jaar. 400kw/h. Stel nu mijn leverancier zou me niet het volle pond terugbetalen voor deze overproductie (doen ze overigens wel), dan zou ik met de accu 400 x 22-6ct = €64 verdienen. De accu rendeert dan na 47 jaar. Mits de zon even hard als in 2014 blijft schijnen. En dat ding het 50 jaar uithoud…

  Niet voor nu. Misschien inderdaad als salderen wordt geschrapt.

 5. André schreef:

  Het artikel schiet technisch behoorlijk tekort en zit niet lekker in mekaar.
  Een follow-up van iemand met verstand van deze zaken zou welkom zijn!

 6. Lex schreef:

  Aardige optie maar er zijn/blijven problemen.

  Je moet altijd aangesloten blijven op het energienet ivm de winter dus de netwerkkosten vallen niet weg daar zit dus geen besparing. Capaciteit accu’s staat niks over, is dat 1 dag 1 week. Waar draaien die accu’s op 12V, 24V?

  Als die capaciteit hoger wordt kan ik dan volledig van het net worden losgekoppeld, hoe vindt dan de omvorming van 12-24V naar 220V plaats, heb ik daar weer een omvormer voor nodig?

 7. Otto Willemsen schreef:

  Goed artikel. De Nedap PowerRouter doet dit al in Duitsland sinds een jaar of 5. De ervaring laat zien dat het maximaal haalbare 70% eigenverbruik is als alles klopt. Gedrag, opwek, opslag en verbruik in balans.(100% opwek van gebruik door jaar, en opslag ca 1 kWh per kWp geïnstalleerd) de praktijk gaat eerder richting 60%.Bij mij thuis zie ik (zonder accu) dat ik in de 4 wintermaanden 9% van de stroom opwek. en 30% eigenverbruik haal. dit komt omdat we overdag wassen en drogen, de kinderen slapen naast die machines waardoor ons gedrag geforceerd is aangepast.
  als je energie uit een lokale windmolen toevoegt (wind doet het in de Wind(T)er) dan kun je wellicht tot 90% komen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 0 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 4 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

Pauline Krikke eerste klimaatburgemeester van Nederland

De nieuwe burgemeester van Den Haag Pauline Krikke kiest klimaat als één van haar twee speerpunten naast huiselijk geweld. Haar installatie afgelopen vrijdag stond in het teken van klimaatverandering. Na afloop van de ceremonie werd ze toegezongen door een klima​atkoor van ruim 100 Haagse burgers en nam ze de uitnodiging van Den Haag Fossielvrij aan […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

Draagt lesmateriaal over zwerfafval bij aan waardenontwikkeling in onderwijs?

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research heeft voor het basisonderwijs een checklist ontwikkeld om te beoordelen of lesmateriaal over zwerfafval kan bijdragen aan waardenontwikkeling en gewoontevorming rond afval. Voor het middelbaar onderwijs is een checklist ontworpen om na te gaan of interventies om zwerfafval te verminderen effectief zijn. Beide producten zijn het resultaat van […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Zembla: Bos als brandstof

Zembla: Bos als brandstof

Door het gebruik van fossiele energie zijn er teveel broeikasgassen in de lucht en de gevolgen daarvan zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Kolencentrales stoten megatonnen CO2 per jaar uit. Gelukkig is er bos. Bossen zijn de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar […]

| 19 maart 2017 | 2 Comments

Inzicht

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Rekenen aan materiestromen in de circulaire economie

Het realiseren van een circulaire economie vraagt op (inter-)organisatieniveau om rekenmodellen voor materiaalstromen. Dergelijke modellen blijken er niet te zijn. Dus eigenlijk is het onderhand tijd om te komen tot een geïntegreerd kosten-baten model (KBM). Zo’n model zou inzicht moeten geven in de waardecreatie cascade door de tijd heen, want dat is waar circulair organiseren […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments
Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Het einde van bezit: platform- en product-als-dienst modellen

Om te kunnen transformeren naar een circulaire economie zijn nieuwe business modellen noodzakelijk. Route Circulair, een eventreeks georganiseerd door Kirkman Company, behandelt vijf circulaire bedrijfsmodellen aan de hand van wetenschappelijk praktijkonderzoek. Tijdens de derde editie op 16 februari stond de avond in het teken van het platformmodel en het product-als-dienstmodel. Wat zijn de verdiensten van […]

| 19 maart 2017 | 0 Comments
Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

Rekeningrijden: eerst de organisatie en dan de technologie, of andersom?

In de afgelopen verkiezingscampagne was het weliswaar een klein onderwerp, maar toch kwam het in enkele debatten ter sprake: rekeningrijden. Of kilometerheffing, congestieheffing of wegbeprijzing, zoals het ook wel wordt genoemd. In feite een ander business model voor automobiliteit, dat een groot deel van de partijen wil invoeren om de toenemende filedruk tegen te gaan. […]

| 19 maart 2017 | 1 Comment
Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Nederland na de verkiezingen: ‘Vleesch noch visch’

Van alle kanten kwamen er felicitaties binnen. “Het populisme verslagen” heette het. Een twijfelachtige conclusie dunkt mij. De PVV is immers met 8 zetels gestegen en het CDA kreeg er met een soort PVV-light programma ter bescherming van de Joods-Christelijke traditie, 6 zetels bij. Samen 14 zetels winst voor de Islamofoben. Hoe zo verslagen? Rutte […]

| 18 maart 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: