like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Biologische chips komen uit duurzame fabriek

Van: op 4 augustus 2013

Yellow Chips, Nederlands grootste producent van biologische chips, bouwt een nieuwe chipsfabriek in Emmeloord. De drie oprichters van deze nieuwe (2012) chipsfabrikant zijn niet alleen door de wol geverfde ondernemers, maar staan ook voor een eerlijke aanpak. In de nieuwe fabriek gaan efficiency en duurzaamheid dan ook hand in hand. Waarbij duurzaamheid verder reikt dan energie besparen, maar ook de mensen en de kwaliteit van de producten een belangrijke plaats in nemen. Een klimaatinstallatie zet het begrip duurzaamheid vaak onder druk. Vandaar de vraag van Yellow Chips aan Colt International: “Kan Colt duurzaam voorzien in een productief werkklimaat”?

Werkklimaat belangrijk
De nieuwe chipsfabriek van Yellow Chips in Emmeloord bestaat uit een productiehal met drie productielijnen voor het maken van biologische chips, groentechips en handgebakken chips. Binnen het kader van een duurzame bedrijfsvoering speelt het werkklimaat een belangrijke rol. Een goed werkklimaat is, behalve comfortabel voor de medewerkers, ook productief. Hierdoor worden productiemiddelen effectief gebruikt, is minder energie nodig en worden grondstoffen niet verspild. Daar staat tegenover dat ook de kosten beheerst moeten worden.

De werking van adiabatische koeling
De energiekosten van een traditionele klimaatinstallatie kunnen oplopen tot wel 85% van de totale variabele kosten. Reden voor Yellow Chips om te kiezen voor een systeem dat beduidend minder energie kost. Het Colt klimaatconcept voor de nieuwe fabriek heeft als basis een adiabatisch koelsysteem dat gecombineerd wordt met mechanische ventilatie. Adiabatische koeling is een natuurlijk koelsysteem waarbij geen koudemiddelen of extra energie gebruikt wordt. Lucht wordt gekoeld door het verdampen van water dat door koelmateriaal geleid wordt. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Hoe warmer het buiten is, hoe efficiënter de koeling. In vergelijking met conventionele airconditioning is deze techniek hierdoor vier tot zeven maal energie zuiniger.

Yellow drukt de kilometers
Yellow Chips hanteert het principe: doe alles wat je doet, zo veel mogelijk lokaal. Dit leidde tot de inrichting van een eigen fabriek in Emmeloord, de aardappelhoofdstad van Europa. De grondstoffen komen in belangrijke mate uit samenwerking met akkerbouwers uit Flevoland. De Yellow trucks zijn dus minder lang onderweg van aardappelvelden en fabriek (reductie CO2). Ook qua vervoer naar de klant ligt de fabriek gunstig in het marktgebied.

Biologische chips
Alleen de mooiste biologisch oogst komt in aanmerking voor de aardappelchips van Yellow Chips. Rijk van smaak. Zonder toevoegingen. Voor deze 'classics' worden excellente biologische rassen gebruikt. Lokale oogst - mits van de juiste kwaliteit - gaat voor.

Groentechips
Als basis voor de groentechips van Yellow Chips fungeert een rijk arsenaal aan smakelijke groentes. Wortels, bieten, of de 'vergeten' pastinaak en truffelaardappel: verfijnde smaken staan garant voor een bijzondere smaakbeleving. Yellow Chips kiest de beste ingredi�nten. Bij voorkeur lokaal. Naast biologische groentechips biedt Yellow Chips ook non-organic aan.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Flevoland, Nieuws