like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
Venray | 02.11.2018

Biomassa als bodemverbeteraar

Van: op 18 oktober 2018

Reststromen uit landschapsbeheer, zoals heggensnoeisel, natuurgras en valappels, spelen, verwerkt tot compost, een cruciale rol voor een gezonde bodem. Met biodiversiteit en bio-based producten als resultaat.

Om het bewustzijn hierover te vergroten organiseren IKL en Natuurrijk Limburg op 2 en 9 november in samenwerking met Zilverberg Advies in Limburg bijeenkomsten over het anders verwerken van deze biomassa. De bijeenkomsten sluiten aan op het gestructureerd inzamelen en bijeenbrengen van vraag en aanbod van biomassa die vrijkomt bij landschapsbeheer door beide organisaties. Zij gaan onder meer over het herkennen en bevorderen van biodiversiteit en het beheer dat daarbij hoort.

Fairphone 3_Staring lady

Bijeenkomst 2 november: Bodemverbetering met compost uit reststromen

Op proefboerderij Vredepeel wordt op 2 november ingegaan op bodemverbetering met compost uit reststromen van landschapselementen. Een gezonde bodem is de basis voor gezonde landbouw en goed voor de biodiversiteit. Een gezonde bodem houdt meer water en koolstof vast in de bodem. Tijdens deze bijeenkomst gaat het over ervaringen met diverse soorten compost en het composteren zelf. Onder meer ter voorbereiding op de biomeiler die IKL en Natuurrijk Limburg gaan maken. Want composteren is een specialisme. Maar je wilt de kringloop ook zo lokaal houden. Hoe kun je beide organiseren binnen de wetgeving? Als vervolg op deze bijeenkomst wordt een presentatie met een workshop gegeven rond de bouw van de biomeiler met heggensnoeisel. Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Een biomeiler produceert hoogwaardige houtcompost die de grond verbeterd en voor een hogere voedselproductie zorgt.

Meer informatie

Meer artikelen uit de categorie: Agenda, Limburg, Professionals

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws