like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

CDA niet principieel tegen schaliegas; CDA Gelderland en Overijssel hebben keuze al wél gemaakt

Van: op 4 september 2013

666Vanuit de gedachte dat duurzame energie de gezondheid en welvaart van de komende generaties waarborgt, is er nog geen enkele garantie dat het boren naar schaliegas schoon, gezond en veilig is. Het mag bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de uitmuntende drinkwaterkwaliteit in Gelderland en Overijssel. Daar komt bij dat schaliegas een kortstondige, fossiele energiebron is. Schaliegas zal Nederland maar enkele decennia van energie kunnen voorzien, wat niet opweegt tegen de mogelijke risico’s en gevolgen van winning van schaliegas. Overijssels Statenlid Henk Meulink benadrukt: “Overijssel en Gelderland hebben een hoge duurzaamheidsambitie, daar hoort geen schaliegas bij”.

Minimaal 10 jaar niet boren
De Gelderse Statenfractie wil een verbod op schaliegaswinning vastleggen in de Omgevingsvisie, waarbij er minimaal 10 jaar niet geboord zou mogen worden. “We moeten de energietransitie nu met kracht voortzetten en niet onze (kinds-)kinderen er straks mee opzadelen. We hopen dat de Haagse politiek dit signaal oppikt en de juiste beslissing neemt’, legt woordvoerder Jaap Uenk van CDA Gelderland uit.

Nederland heeft niet acuut extra gas nodig
Agnes Mulder, Tweedekamer lid voor het CDA vindt dat er een bredere discussie nodig is voor een goede besluitvorming over het winnen van schaliegas. "Het rapport dat vanochtend (26 augustus) gepresenteerd werd, geeft wat ons betreft nog te weinig zicht op de locatiespecifieke aspecten. Ook willen we resultaten van internationaal onderzoek naar de winning van schaliegas meenemen". Dat zegt CDA-kamerlid Agnes Mulder in reactie op wat minister Kamp vanochtend gezegd heeft. "We hebben geen haast. Het gas loopt niet weg en Nederland heeft niet acuut extra gas nodig. In andere landen wordt door universiteiten en onderzoeksinstellingen nog onderzoek gedaan naar de risico's en gevolgen van schaliegas en de resultaten daarvan kunnen wij in Nederland goed bij de discussie betrekken".

Overheid moet voor burgers betrouwbaar zijn
Het CDA vindt het van groot belang dat goed gekeken wordt naar eventuele gevolgen voor inwoners van gemeenten waar naar schaliegas geboord gaat worden. Agnes Mulder: "In het rapport staat bijvoorbeeld dat mijnbouwactiviteiten in Nederland geen negatieve trend laten zien als het gaat om huizenprijzen. We weten inmiddels wel beter. Kun je als inwoner van Boxtel of Haaren straks je huis nog fatsoenlijk verkopen als je vlakbij een boorlocatie woont? Deze vragen mag dit kabinet niet negeren; de overheid moet voor burgers betrouwbaar zijn, ook bij negatieve effecten."

Hulpstoffen? Welke chemicaliën?
Ook sprak minister Kamp wat het CDA betreft wat al te makkelijk over de ‘hulpstoffen’ die de grond in moeten bij de winning van schaliegas. “Dat klinkt natuurlijk niet meteen ernstig, maar om welke chemicaliën gaat het hier? Ik wil echt weten wat de eventuele effecten voor bijvoorbeeld het grondwater zijn van die stoffen.”

Niet principieel tegen
Het CDA is niet principieel tegen de winning van schaliegas, maar vindt dat dit veilig en schoon moet gebeuren. Schaliegas mag daarnaast de overgang naar een duurzame energievoorziening niet belemmeren. Agnes Mulder: "Eerder hebben we al gezegd dat draagvlak voor de boringen erg belangrijk is. En draagvlak, dat moet je verdienen. Door nog even pas op de plaats te maken, kunnen we in de toekomst betere en veiligere technieken gebruiken en gebruik maken van de ervaringen die elders zijn opgedaan. In de tussentijd moeten we blijven werken naar een duurzame energievoorziening.”

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Niek Rodenburg schreef:

  Mevrouw Agnes Mulder vraagt zich af welke chemicaliën bij het fracken gebruikt worden.
  Daar is niets geheimzinnigs aan.

  Het is natuurlijk een blamage dat de woordvoerder energie van het CDA met de mond vol tanden staat als het om deze producten gaat. Je bent woordvoerder over een bepaalde tak van de industrie of niet. Stop anders met praten en domme vragen stellen.

  Lees in dat verband de volgende goed gedocumenteerde website:

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-274-chemicalien-die-bij-het-boren-naar-schaliegas-worden-gebruikt/

  en let daarbij speciaal op welke toevoegingen het boorbedrijf Cuadrilla gebruikt.

  Ik verwacht dat Cuadrilla niet voor 2015 begint met een proefboring en gezien de snelle technische ontwikkelingen in deze sector voorspel ik dat Cuadrilla dan geen ‘chemische’ toevoegingen meer gebruikt.