like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De echte ramp van Fukushima moet nog komen

Van: op 13 augustus 2013

fallout FukushimaTerwijl bij het grote publiek de Fukushima moeheid er voor zorgt dat er steeds minder mensen zich nog zorgen maken, en nieuwsberichten met die plaatsnaam in de kopregel hooguit diagonaal worden gelezen, moet de grote klap nog komen. Dat stellen verschillende experts nadat bekend werd dat de centrale stelselmatig ondergraven wordt door grondwater.

De Japanse overheid begint nu langzaam door te krijgen dat de maatregelen die Tepco in Fukushima heeft genomen na de ramp, de situatie alleen maar verergeren. Unit 4 van de centrale staat boven op een aquifer, waarlangs water uit de omliggende heuvels naar de oceaan stroomt, wat bij het passeren van de reactor wordt besmet.  Om dat water tegen te houden heeft Tepco een ondergrondse barrière gebouwd. Voor die barrière hoopt het water zich op en maakt de ondergrond instabiel. Vervolgens loopt het water er overheen en raakt toch besmet en kunnen veel sneller veel grotere hoeveelheden water de zee in stromen.

Door de verzwakte bodem verzakt de centrale bovendien, inmiddels bijna een meter, waardoor de rest van het gebouw in kan storten en de resterende 1500 splijtstofstaven droog vallen en niet langer worden gekoeld. Als dat gebeurt kunnen we getuige zijn van de grootste meltdown in de geschiedenis, die de hele wereld bedreigt. Door de directe straling en de hitte wordt de wijde omgeving ontoegankelijk, de oceaan raakt ernstig besmet en de atmosfeer zal tot op zeer grote hoogte radioactieve deeltjes de hele wereld rond transporteren. Technici vrezen dat het te laat is om nog effectief in te grijpen. Het wachten is op de volgende aardbeving….

Zie ook Global Research

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Internationaal, Inzicht 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jeroen Boland schreef:

  @Christo, uitdagende vragen. Heb daarover nagedacht en constructiefs bedacht.

  Over n soort publiek- private denktank met middelen om op betekenisvolle schaal te werken aan onderdelen van echt nieuw beleid op duurzaamheid. Past niet in dit kader – temeer daar ik mezelf op storende typo’s betrap). Ik blog niet – geen tijd noch eigen medium.

  ´Duurzaam´: niet als uitstel (bv vertraging van onontkoombare uitputting van natuurlijke hulpbronnen en bescherming), maar veerkracht: het weren of afstellen van naderende catastrofen. Door alternatieven voor humane leefwijze op een lager en lokaler voorzieningenpeil met ownership, en met een -hoe dan ook- mondiaal afnemende eco-voetafdruk. Incl. opening naar een ‘natuurlijk-biologische’ strategie van minder van de (zeer variabel) nestbevuilende en- verstorende soort Homo sapiens – nog altijd een taboe, maar ook o zo nodig.

  Ook zie ik geregeld de uitdaging tot beschrijven, analyseren + ‘aanbevelen’ à la Collapse van diverse man-made, sluipende*) catastrofes.
  Zo mogen vroegbekeerde miljardairs helpen om uitwegen structureel bespreekbaar maken in politieke en milieu-fora. Wat mij betreft. Wat Gates c.s.(landbouwontwikkeling in Afrika), Brin (kweekburger), Branson (Virgin familie incl. ruimtetrips-voor-fans) kunnen, kunnen er meer.
  Softwarebonzen? Voor mijn part is het een bezorgde herverzekeraar, popmuzikant of Indiase staalmagnaat – mij ´n biet. Als er maar wat gebeurt in wenselijker richtingen, op basis van visie + analyse die hout snijden en een ruime tijdshorizon en dito denkraam kennen. Of dure praatcircussen van de VN daarvoor geëigend zijn? Denk dat die zich niet daarvoor lenen, maar – kan ook slechter.

  *)’Fukushima’ is dreigend maar niet sluipend: wel (zie BBC) de onvermijdelijke apotheose van Japans en daarmee westers China-syndrome (wetenschapsfictie wordt realiteit). Ik zou ook niet weten, wat te doen. Dus, we zijn gewaarschuwd en bereid.

 2. Christo Motz schreef:

  @Jeroen – Dank voor je respons. Je idee om daar een innovatieve UN denktank voor op te richten met een mega sponsoring door software giganten snijdt volgens mij hout. Heb je ook suggesties hoe dat aangepakt kan worden? Waarom zouden deze bedrijven daarin willen investeren?
  Als het bewust-zijn toeneemt en er voldoende draagkracht ontstaat om deze door de mens zelf gecreerde problemen aan te pakken, liggen er mogelijk duurzame oplossingen in het verschiet. En misschien ook niet. Dat is dan heel tragisch.
  Het boek Collapse van Jared Diamond geeft inderdaad helder weer waarom bepaalde samenlevingen en maatschappijen verdwijnen en en andere voortbestaan.
  Ook interessant vind ik het boek: The Great Disruption: How the Climate Crisis Will Transform the Global Economy van Paul Gilding.

 3. Jeroen Boland schreef:

  @Christo – heb blog diagonaal gelezen. Bespiegelend èn oproepend tot actie/’Ausstieg’. En: terecht om ondanks alles niet bij de pakken neer te zitten. En ook goed om naast Dürer in de helikopter vd tijdmachine te stappen. Likt me heilzamer voor kweken van begrip over de offers van leefbaar-overleven v/d talrijke Homo sapiens op aarde, dan bv het experiment ruimtevaart (for all sake!).
  Het macro-plaatje -voorbij horror, apocalypse en worst-case crypto-casualties verhalen- kunnen we ook schetsen mbt het type historische analyses, dat Jared Diamond geeft in Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (2005; zie wikipedia).
  Zet daar een innovatieve denktank op. Mooie VN-opdracht, met mega-sponsoring door bv software-grootkapitaal.
  Mankind holds the wisdom & the means.

 4. Christo Motz schreef:

  De voortgaande, desastreuze ontwikkelingen rond de Fukushima-Daiichi centrale, vraagt om internationale actie. De nucleaire besmetting zal zich alsmaar verder verspreiden. Wat is wijsheid in deze?
  Gisteren heb ik een blog geschreven over deze kwestie, zie: http://www.fylgjur.com

 5. Jeroen Boland schreef:

  Heftig. Stil.

  Ongekende dreiging vraagt om onconventionele oplossing. Mensenlevens tellen op termijn toch niet meer. De schade valt niet te becijferen. ALS het dan mogelijk is met menselijke maat en middelen iets te doen, dan zou ik bij voorbaat nog een aantal escadrons kamikaze technici een turbo-opleiding geven en in het slagveld sturen.
  Zo werd en wordt er in termen van gewapend-conflict gedacht, van WOII tot aan de War on Terrorism, en volgen navenante maatregelen. (Incl. Nederland in Irak, Afghanistan.)
  Japan, de oceaanleven en de ganse wijde wereld zullen deze martelaren voor eeuwig dankbaar zijn. Nu opleiden en trainen. Lukt het niet om ze zo gek te krijgen voor de gemene zaak, dan maar …. terdoodveroordeelden.

  Ja, inhumaan, en ik ben inderdaad niet goed bij mn hoofd. Maar liever een doortastende en geschifte catastrofe-tactiek, dan langer afwachten op een vergiftigde wereld over …. weken/maanden/jaren.