Terwijl bij het grote publiek de Fukushima moeheid er voor zorgt dat er steeds minder mensen zich nog zorgen maken, en nieuwsberichten met die plaatsnaam in de kopregel hooguit diagonaal worden gelezen, moet de grote klap nog komen. Dat stellen verschillende experts nadat bekend werd dat de centrale stelselmatig ondergraven wordt door grondwater.
De Japanse overheid begint nu langzaam door te krijgen dat de maatregelen die Tepco in Fukushima heeft genomen na de ramp, de situatie alleen maar verergeren. Unit 4 van de centrale staat boven op een aquifer, waarlangs water uit de omliggende heuvels naar de oceaan stroomt, wat bij het passeren van de reactor wordt besmet. Om dat water tegen te houden heeft Tepco een ondergrondse barrière gebouwd. Voor die barrière hoopt het water zich op en maakt de ondergrond instabiel. Vervolgens loopt het water er overheen en raakt toch besmet en kunnen veel sneller veel grotere hoeveelheden water de zee in stromen.
Door de verzwakte bodem verzakt de centrale bovendien, inmiddels bijna een meter, waardoor de rest van het gebouw in kan storten en de resterende 1500 splijtstofstaven droog vallen en niet langer worden gekoeld. Als dat gebeurt kunnen we getuige zijn van de grootste meltdown in de geschiedenis, die de hele wereld bedreigt. Door de directe straling en de hitte wordt de wijde omgeving ontoegankelijk, de oceaan raakt ernstig besmet en de atmosfeer zal tot op zeer grote hoogte radioactieve deeltjes de hele wereld rond transporteren. Technici vrezen dat het te laat is om nog effectief in te grijpen. Het wachten is op de volgende aardbeving….
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.