like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
Utrecht | 24.09.2018

De snelste weg naar Parijs: Klimaattafels of ‘hard ingrijpen’?

Van: op 11 september 2018

Vlak voor de zomer kwam Ed Nijpels, overkoepelend voorzitter van de Klimaattafels, met de uitkomsten van de vijf Klimaattafels naar buiten. Ook een Klimaatwet is in de maak. Kunnen de doelen van Parijs écht behaald worden met de uitkomst van de Klimaattafels en de Klimaatwet?

Vlak voor de zomer kwam Ed Nijpels, overkoepelend voorzitter van de Klimaattafels, met de uitkomsten van de vijf Klimaattafels naar buiten. Zij moeten leiden tot halvering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030. De voorstellen worden momenteel doorgerekend door het PBL. Aan het eind van het jaar moet er een definitief verhaal op tafel liggen. Ondertussen is ook een Klimaatwet in de maak, een initiatief van zeven politieke partijen.

Grote vraag is of met de uitkomst van de Klimaattafels en de Klimaatwet écht de doelen van Parijs worden behaald? En is het polderen met diverse politieke partijen en een groot aantal maatschappelijke organisaties en ondernemingen dé weg naar een voldoende snelle reductie? Volgens milieu- en energieadviseur Jan Paul van Soest niet. “De doelen haal je niet met meer windmolens maar met het bestraffen van CO2-uitstoot.”

Over de uitkomst van de klimaattafels gaat Jan Paul van Soest in debat met Kees Vendrik (gevraagd, hoofdeconoom Triodosbank, voorzitter klimaattafel Elektriciteit).

Meer informatie

Meer artikelen uit de categorie: Agenda, Professionals, Utrecht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!