like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
Borssele | 26.04.2020

Demonstratie Borssele 26 april 2020

Van: op 3 maart 2020

Op 26 april 2020 demonstreren we bij de kerncentrale Borssele. En niet alleen daar, in heel Europa gaan mensen de straat op voor een schone en duurzame toekomst. Dat betekent dus geen kernenergie en geen levensduurverlenging van Borssele. De demonstratie start om 14.00.

In Nederland staat nog één kerncentrale en wel in Borssele. De centrale heeft een vermogen van 485 MW en is goed voor ca 3% van de Nederlandse elektriciteitsproductie. De centrale is met forse overheidssubsidies gebouwd, in eerste instantie om energie-intensieve industrie naar Zeeland te lokken. In 1973 werd er elektriciteit geproduceerd. De kerncentrale in Borssele nadert dus inmiddels de 50 jaar. Hij is economisch afgeschreven - dat wil zeggen, de bouw- en opstartkosten van de centrale zijn alweer terugverdiend - en dus zouden eigenaren RWE en PZEM in principe flink kunnen verdienen aan de verkoop van de opgewekte elektriciteit. Door de sterk veranderde omstandigheden in de (Europese) energiemarkt gebeurt dat al jaren niet. Het kost Zeeland en vooral de Zeeuwse bevolking veel geld om de kerncentrale draaiende te houden. In 2018 was er een verlies van rond de 50 miljoen, in 2019 rond de 20 miljoen. De centrale draait nog steeds. Hoewel de sluitingsdatum in 2013 lag, is er een vergunning verleend om nog 20 jaar extra open te blijven, dus tot 2033.

 

Meer informatie

Meer artikelen uit de categorie: Agenda, Publiek, Zeeland

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!