like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Een duurzame uitvaart regel je zelf

Van: op 13 juli 2017

uitvaartDe duurzame uitvaart wordt snel populair. Een rouwstoet op de fiets, een afbreekbare urn van aardappelzetmeel, biologische hapjes, elektrisch rouwvervoer of begrafenissen in de natuur zijn daar voorbeelden van.

Steeds meer mensen denken tijdens hun leven al na over hun eigen uitvaart. En net als veel andere zaken in het leven kun je die ook heel goed zelf online regelen. En er zijn genoeg opties om ervoor te zorgen dat het laatste steentje dat je bijdraagt een duurzaam is. We zetten een aantal opties op een rij:

 

Opgebaard boven de zoden

Wanneer een lichaam opgebaard wordt, is het belangrijk dat de ruimte koel blijft. Dit gebeurt vaak met koelmachines; deze zijn natuurlijk niet al te goed voor het milieu. Een mooie natuurlijke oplossing is om deze machines te vervangen door gras. Het gras wordt geregeld besprenkeld met water, en onttrekt door de groei de warmte in de ruimte.

 

De afbreekbare urn

Crematie is door de CO2-uitstoot niet de meest duurzame manier om te gaan. Ga daarom voor de meest milieuvriendelijke opties. Een afbreekbare urn van ongebakken natuurlijke klei bijvoorbeeld, die na een jaar of vijf in de grond afgebroken is. Ook onbewerkt hout is een goed alternatief, of een zogenaamde waterurn, die in samenwerking met regenwater in tien jaar het as aan de grond toevertrouwt.

 

De milieuvriendelijke kist

Een begrafenis is misschien ook nog niet zo duurzaam als het zou kunnen, maar hier kunnen we ook wel zelf invloed op uitoefenen. Door ervoor te kiezen begraven te worden in natuurlijke materialen bijvoorbeeld, in een kist van riet, hout, bananenbladeren of karton. Ook de aan de binnenkant gebruikte stoffen kunnen natuurlijk worden afgebroken.

 

Te voet in de rouwstoet

Hoewel een milieuvriendelijke kist of urn bijdraagt aan de duurzaamheid van je uitvaart, betreft dit slechts een fractie van de milieubelasting. Volgens recent onderzoek is de rouwstoet nog steeds de grootste aanslag op het milieu. Dat komt natuurlijk niet door het vervoer van de overledene zelf, maar door de lange stoet auto’s die volgt. Dit kan eenvoudig beperkt worden door de te bezoeken locaties op geringe afstand van elkaar te houden. Zo is de keuze voor het vervoermiddel van de overledene snel gemaakt; kies bijvoorbeeld voor een uitvaartbakfiets, een koets, of ga in een stoet te voet.

De uitvaart wordt de laatste jaren steeds persoonlijker, en een groene uitvaart maakt deze trend alleen maar sterker. Een lifestyle wordt doorgetrokken na de dood en je uitvaart  zelf voordelig online regelen past daar uitstekend bij.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info