like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Facebook krijgt een landschap op zijn dak

Van: op 9 april 2013

Facebook heeft groen licht gekregen van de gemeenteraad van Menlo Park om een reusachtige tweede campus te creëren, en die te verbinden met haar hoofdkwartier in Silicon Valley. Dat meldt Sustainable Business News.

716Het nieuwe gebouw van 40.000 vierkante meter zal harmonieus opgaan in het omringende landschap, dankzij een groots opgezet groen tuindak dat het grootste deel van het lange gebouw bedekt. Het complex is ontworpen door de prijswinnende design architect Frank Gehry en gaat plaats bieden aan Facebook’s “engineering culture”.

“Het zal een groot “eenkamer” gebouw worden. Net zoals we dat nu al doen, zal iedereen in de open ruimte zitten achter bureaus die snel heen en weer kunnen worden geschoven, omdat de samenstelling van teams flexibel is” zegt Facebook.

Graig Web, een design partner van Frank Ghery, vertelt: “Het is onze bedoeling dat het er aan de voorkant gaat uitzien als een heuvel, als een landschap”. Het reusachtige groene dak zal op een park gaan lijken dat diep genoeg is om er eiken in te planten, en dat lang genoeg is om er wandelpaden in aan te leggen. Net als op het groene dak van Google komen er cafés en kiosken. Medewerkers kunnen gebruik maken van een tunnel die de oostelijke en westelijke campus met elkaar verbindt. Te voet, of op de fiets. Onder het nieuwe gebouw bevinden zich twee ondergrondse parkeergarages en een spoorweghalte voor forensen.

De nieuwe westelijke campus zal worden gebouwd op negen hectare, en zal onderdak bieden aan 2.800 nieuwe medewerkers. We hebben nog geen details gezien over het energieplan. Wordt het LEEDgecertificeerd, of wordt straks gebruik gemaakt van geïntegreerde duurzame energie?

Menlo Park eist dat de nieuwbouw aan voorschriften van efficiënt watergebruik voldoet. Deze staan geen gazons toe die groter zijn dan 46.000 m². Minstens 80 procent van de beplanting moet bestaan uit inheemse of xeriscape planten; dat zijn gewassen die weinig of geen water nodig hebben.

Hoewel Gehry, een van ’s werelds meest vooraanstaande architecten, vooral beroemd is vanwege het ontwerpen van iconische gebouwen met titanium gevels, zoals het Guggenheim Museum in Spanje, heeft hij onlangs ook de grootste daktuin ter wereld ontworpen, het Millennium Park in Chicago.

Facebook hoopt in de komende maanden te kunnen beginnen met bouwen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Internationaal, Inzicht