like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gas met beter leven sterren

Van: op 10 september 2013

575Analoog aan het beter leven label van de dierenbescherming, wil Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren een systeem om gas te labelen. Daardoor kunnen consumenten kiezen voor schaliegasvrij gas. Er is grote maatschappelijke onrust ontstaan door het aansturen van Minister Kamp op het mogelijk maken van schaliegaswinning in Nederland. Met een initiatiefwet om gas te labelen wordt voorkomen dat consumenten schaliegas opgedrongen krijgen zonder dat ze het weten.

Kiezen voor schonere varianten
Bij de afname van stroom en bijvoorbeeld  autobrandstof kunnen consumenten en bedrijven nu kiezen voor schonere varianten. Voor gas bestaat deze keuzevrijheid nog niet. Dit voorstel verplicht energieleveranciers helder aan te geven welk type gas zij leveren. GroenLinks denkt daarbij aan een sterrensysteem waarbij gas met één ster het slechtst is voor mens en milieu en gas met vijf sterren het best.

Geen schaliegas uit China of Rusland
“Consumenten willen geen risico op vuil drinkwater voor de inwoners van Brabant, maar ook niet voor mensen in China en de VS. Dus geen schaliegas,” zegt Van Tongeren. “Maar ook gaswinning in Rusland geeft forse milieuproblemen. Door labeling hebben mensen de keuze hier niet aan bij te dragen.”

Keuzevrijheid voor de consument
De komende maanden start de partij een open consultatie met belanghebbenden, energie- en consumentenorganisaties en deskundigen, die advies geven over de labeling. GroenLinks rekent op brede steun in de Tweede Kamer. Van Tongeren: “Van links tot rechts hebben Kamerleden het belang van keuzevrijheid voor de consument benadrukt. Dat geldt dan ook voor gas." GroenLinks is voorstander van een snelle overgang naar een economie gebaseerd op zuinige en schone energie. Schaliegas levert daar geen bijdrage aan en kan dus beter in de grond blijven zitten.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!