like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Goeree ageert samen met ANWB tegen windpark in zee

Van: op 25 juli 2013

664De gemeente Goeree-Overflakkee gaat aktie voeren samen met de ANWB tegen de komst van een windpark in zee. Het college van burgemeester en wethouders heeft via een brief aan het ministerie van Economische Zaken kenbaar gemaakt dat ze tegenstander is van de komst van een windpark in zee binnen de 12-mijlszone voor de Kop van Schouwen. Onlangs presenteerde de Rijksoverheid de resultaten van de quickscan, voor het onderzoek naar de haalbaarheid van windparken op zee, binnen de 12-mijlszone.

Windpark nog niet zeker
Uit deze quickscan blijkt dat er nog 5 locaties in beeld zijn. Het kabinet wil totaal 2000 MegaWatt aan windenergie op zee binnen de 12-mijlszone neerzetten. Tegenwoordig is het formaat van windturbines op het land 3 MegaWatt. Op zee zijn plannen om windturbines van minimaal 6 MegaWatt te plaatsen. Eén van die vijf locaties ligt voor de kust van Goeree-Overflakkee. Hoewel er nog verder onderzoek plaatsvindt, en het nog niet zeker is dat het inderdaad ook doorgaat, meent de gemeente er goed aan te doen nu al een duidelijke ‘’nee’’ te laten horen tegen de komst van een dergelijk windpark zo vlak onder onze kustlijn. Het college is van mening dat een dergelijk park negatieve effecten op de omgevingskwaliteiten van ons vakantie-eiland tot gevolg heeft.

Beleef de kust
Ook inwoners en bezoekers kunnen reageren op deze plannen van de regering. Nu de kabinetsplannen concreter worden, nodigt de ANWB leden, toeristen en bewoners van kustgebieden uit om hun mening te geven op www.anwb.nl/beleefdekust en te stemmen op de stellingen. Op deze website vindt u ook meer achtergrondinformatie over de kabinetsplannen. Het kabinet wil dat in 2020 16% van onze energie duurzaam wordt gewonnen. Om dat te halen, wil het kabinet het aantal windmolens uitbreiden, ook op zee.

Windmolens dichter bij dan 23 kilometer
Tot nu toe is het beleid om windmolens op zee 23 kilometer of verder uit de kust te plaatsen (buiten de zogenaamde 12-mijlszone). Op deze afstand zijn ze minder zichtbaar vanaf het land. Maar het is heel duur om ze daar neer te zetten. En op zee vinden ook veel andere (economische) activiteiten plaats. Daarom heeft het kabinet onderzocht of ze dichter bij de kust geplaatst kunnen worden. Dat is goedkoper. Maar het beïnvloedt wel de kwaliteit van het uitzicht. En de beleving van de kust door de recreant. Er zijn vijf zoekgebieden, die de komende maanden verder onderzocht worden. Deze liggen voor de kust van Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, de Maasvlakte en Ameland. Een aantal van deze gebieden is van groot belang voor het toerisme. De ANWB vindt het daarom logisch dat de stem van recreanten en toeristen gehoord wordt. Ook de vrijetijdssector moet bij het onderzoek worden betrokken. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

De ANWB is in principe vóór duurzame energie. Wel vindt zij dat de schade voor de recreant beperkt moet blijven. In het verleden heeft de ANWB aangedrongen op plaatsing van windmolens veel verder dan 23 kilometer uit de kust. Dat heeft nog steeds de voorkeur, maar zij horen graag hoe u hierover denkt. Mocht het kabinet uiteindelijk besluiten om windmolens dichter bij de kust te plaatsen, dan wil de ANWB met een gedegen standpunt kunnen komen. U kunt daarbij helpen: stem op de polls, geef uw mening en tweet met #zeemolens!

Meer informatie: http://www.anwb.nl/vrije-tijd/dagje-uit/beleef-de-kust

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Zeeland