Bij veel voetbalclubs is het op dit moment een heet hangijzer: kunstgras op het speelveld. De discussie over de kankerverwekkingskans door rubbergranulaat korrels laait op en veldbeheerders twijfelen of de keuze voor kunstgras nog wel veilig is voor de spelers. Een vraag die dan voor de hand ligt is: hoe veilig is kunstgras eigenlijk wanneer je het in je tuin hebt?
Rubbergranulaat of zand
Voetbal-, hockey- en andere sportvelden worden vaak ingestrooid met rubberen korrels. In je tuin gebruik je gewoon instrooizand. De rubberen korrels én de zandkorrels zijn er beiden voor om de sprieten van je kunstgras overeind te houden, zodat je kunstgazon ook op een echt gazon blijft lijken.
Wanneer een kunstgrasveld zeer intensief wordt gebruikt, zijn rubberen korrels mogelijk een slimmere instrooioptie dan zand. Rubber is minder scherp en daardoor duurzamer. Echter, voor in de tuin adviseren we gewoon eenvoudig instrooizand.
Brandgevaarlijk of juist niet?
Kunstgras kan soms brandgevaarlijk zijn. Het kan smelten, aangezien het kunststof is. Wel kun je je kunstgras brandwerend laten maken door het te laten impregneren. Ook het hierboven beschreven instrooien met zand zal het kunstgras branddovend maken.
Veilig voor kind, dier en milieu?
Kunstgras is in Nederland bijzonder veilig voor zowel kind als dier als milieu. Het wordt geproduceerd uit niet-giftig materiaal en brengt daarom geen gezondheidsrisico’s mee voor kinderen en huisdieren. Let wel: als het kunstgras gebruikt wordt om veel te op te spelen, dan zou je voor de veiligheid van je kinderen kunnen overwegen om een dempende ondervloer onder het gras te leggen.