like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe veilig is kunstgras in de tuin eigenlijk?

Van: op 10 oktober 2016

duurzaam kunstgrasBij veel voetbalclubs is het op dit moment een heet hangijzer: kunstgras op het speelveld. De discussie over de kankerverwekkingskans door rubbergranulaat korrels laait op en veldbeheerders twijfelen of de keuze voor kunstgras nog wel veilig is voor de spelers. Een vraag die dan voor de hand ligt is: hoe veilig is kunstgras eigenlijk wanneer je het in je tuin hebt?

 

Rubbergranulaat of zand

Voetbal-, hockey- en andere sportvelden worden vaak ingestrooid met rubberen korrels. In je tuin gebruik je gewoon instrooizand. De rubberen korrels én de zandkorrels zijn er beiden voor om de sprieten van je kunstgras overeind te houden, zodat je kunstgazon ook op een echt gazon blijft lijken.

Wanneer een kunstgrasveld zeer intensief wordt gebruikt, zijn rubberen korrels mogelijk een slimmere instrooioptie dan zand. Rubber is minder scherp en daardoor duurzamer. Echter, voor in de tuin adviseren we gewoon eenvoudig instrooizand.

 

Brandgevaarlijk of juist niet?

Kunstgras kan soms brandgevaarlijk zijn. Het kan smelten, aangezien het kunststof is. Wel kun je je kunstgras brandwerend laten maken door het te laten impregneren. Ook het hierboven beschreven instrooien met zand zal het kunstgras branddovend maken.

 

Veilig voor kind, dier en milieu?

Kunstgras is in Nederland bijzonder veilig voor zowel kind als dier als milieu. Het wordt geproduceerd uit niet-giftig materiaal en brengt daarom geen gezondheidsrisico’s mee voor kinderen en huisdieren. Let wel: als het kunstgras gebruikt wordt om veel te op te spelen, dan zou je voor de veiligheid van je kinderen kunnen overwegen om een dempende ondervloer onder het gras te leggen.

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Richard Snoek schreef:

  Er word nergens gesproken over de slijtage van kunstgras. hierbij komen hele kleine deeltjes kunststof in het milieu, en dus ook in ons.

 2. J.H.G. Cloosteman schreef:

  Rubberen korrels worden gemaakt van autobanden en bevatten kankerverwekkende stoffen. Wat te denken van slijtage van autobanden waarbij sporen van dit rubber achterblijven op het wegdek en er bij warm weer dampen ontstaan welke dus kankerverwekkend zijn en door de automobilist worden ingeademd?

 3. Diny Siebers schreef:

  Als je onderstaande ZEMBLA tv.uitzending ziet van 5-10-’16 waarmee de hele discussie van afgelopen week zo actueel werd, krijg je wel een heel andere indruk dan de weergave van bovenstaand artikel. Staat dit artikel voor handelsbelangen? Ik vraag me dat af, het lijkt er wel op.

  http://www.npo.nl/zembla/05-10-2016/VARA_101380445

 4. Marij schreef:

  vangt het ook co2 af??
  zal/zou het wel meevallen na de dempende ondervloer en het brandvertragende zand?