Vandaag is het duurzaamste logistieke gebouw van Nederland geopend. Het gaat om het zesde distributiecentrum van supermarktketen Lidl, aan de A12 in Waddinxveen.
In de afgelopen jaren is Lidl snel gegroeid, met momenteel ruim 400 vestigingen door het hele land. Met 52.000 m2 oppervlakte zal het nieuwe distributiecentrum in de toekomst zo’n honderd filialen in de Randstad bevoorraden.
Lidl heeft 70 miljoen euro in het pand geïnvesteerd, maar een gasaansluiting ontbreekt. Alles is in het werk gesteld om zo goed mogelijk om te gaan met mens, dier en de natuurlijke omgeving. LED verlichting, warmte-koude opslag en ruim 4.000 zonnepanelen zorgen ervoor dat het gebouw én de bijbehorende kantoren functioneren zonder gebruik van fossiele brandstoffen.
Erkenning voor duurzaam beleid
Het distributiecentrum is het groenste logistieke gebouw van Nederland. Binnenkort ontvangt Lidl een vijf-sterren ‘Outstanding’ BREEAM-certificaat, de hoogste eer op het gebied van duurzame bouw. Tijdens de opening roemde Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit van Utrecht, de visie van Lidl op dit gebied.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Ook de omgeving profiteert van het nieuwe distributiecentrum. 63 miljoen liter regenwater wordt aan tuinders in de buurt gegeven. Lidl plant 11 duizend bomen, struiken en planten en het grinddak is een ideale broedplek voor scholeksters. Er zijn kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor de ooievaar. ‘Duurzaamheid wordt door Lidl als essentieel gezien voor een gezonde toekomst voor iedereen. Daarom investeren wij hier fors in en doen wij er alles aan om voor zowel onze medewerkers, onze klanten, onze leveranciers en onze omgeving een duurzame partner te zijn’, aldus woordvoerder Christine Braun.
Sociale duurzaamheid
Naast ruime aandacht voor het milieu zijn er ook maatregelen getroffen om medewerkers in het gebouw te voorzien van een optimale werkomgeving. Bij de indeling van het gebouw staat een duurzame werkrelatie en het welzijn van de medewerkers voorop. Een uitstekende luchtkwaliteit en akoestiek, een gezond bedrijfsrestaurant en een open interieur met flexibele werkplekken zorgen voor een prettige en moderne werkomgeving. ‘Ook voor onze medewerkers willen wij een omgeving creëren waar op een duurzame en efficiënte manier gewerkt kan worden, nu en in de toekomst’, zegt Pieter Breijs, regiodirecteur van Lidl.