like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlandse productie organische zonnecellen van start

Van: op 26 mei 2013

In Eindhoven wordt een proefproductielijn voor volumeproductie van zonnecellen gebouwd. Organische zonnecellen (in het Engels ‘Organic PhotoVoltaics’ oftewel ‘OPVs’) zijn flexibele zonnecellen die gemaakt zijn van lichtgevoelige kunststof folies. Met behulp van printing- of coatingtechnieken is het mogelijk deze zonnecellen op zeer efficiënte wijze in grote volumes te produceren. De folie met zonnecellen kan bijvoorbeeld in het dak of de gevel van gebouwen worden geïntegreerd voor energieopwekking.

High Tech Campus in Eindhoven
De proefproductielijn wordt dit jaar gebouwd en zal begin 2014 worden geïnstalleerd in het nieuwe gebouw van Solliance op de High Tech Campus in Eindhoven. VDL Groep te Eindhoven is partner geworden in Solliance voor de ontwikkeling van de proefproductielijn. VDL gaat de nieuw ontwikkelde productieapparatuur op de markt brengen.

Organische zonnecellen versus conventionele zonnepanelen

Bij zowel organische zonnecellen als bij conventionele zonnepanelen op basis van silicium wafers wordt licht omgezet in elektrische stroom. Organische zonnecellen bieden veel voordelen ten opzichte conventionele zonnepanelen: hun lage gewicht, de vormflexibiliteit, het feit dat ze ook bij een minder gunstige lichtinval goed werken, een relatief kostengunstiger productieproces door minder materiaalverbruik en mogelijkheden tot hogere productievolumes. Op basis van deze eigenschappen wordt verwacht dat organische zonnepanelen in de toekomst in uiteenlopende toepassingen ingezet gaan worden. Om te komen tot industriële productie van efficiënte en stabiele organische panelen moeten er nieuwe productieprocessen en materialen ontwikkeld worden. Dat gaan VDL en Solliance realiseren met deze nieuwe proefproductielijn.

Solliance
Solliance is een samenwerking van R&D organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van photovoltaische zonnecellen in de regio Eindhoven-Leuven-Aaken. Solliance partners zijn: ECN, Imec, TNO, Holst Centre, TU/e en Forschungszentrum Jülich. Solliance heeft als doelstelling om op basis van een ‘open innovatiemodel’ samen te werken met alle vooraanstaande spelers in de wereld op het gebied van dunne film zonne-energie. De partners in het Solliance programma maken gezamenlijk gebruik van het in aanbouw zijnde innovatieve laboratorium op de High Tech Campus in Eindhoven.

Meer informatie:
Solliance
VDL

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Brabant

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws