dgbc woonmerk paris proof annemarie van doorn robbert van dijk

Dutch Green Building Council heeft op de PROVADA het DGBC Woonmerk gepresenteerd. Het keurmerk geeft een breed inzicht in de kwaliteiten van de woning en de omgeving, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Parallel aan de lancering ontving a.s.r. real estate de eerste certificaten voor projecten in Hilversum en Utrecht Terwijde. Beide projecten behaalden een very good score (drie van de vijf sterren).

Met het DGBC Woonmerk worden woningen gemeten op zeven verschillende duurzaamheidonderwerpen. Voor de woning zelf wordt gelet op energiegebruik en water, materiaalgebruik en onderhoud, binnenklimaat en comfort en op toegankelijkheid. Voor de omgeving van de woning gelden criteria op het gebied van bereikbaarheid, veiligheid en leefomgeving.

Bijdrage aan duurzamer product

Directeur van Dutch Green Building Council Annemarie van Doorn: “Het DGBC Woonmerk geeft een volledig en integraal beeld van de duurzaamheidprestatie van een woning. Dat biedt gerichte aanknopingspunten woningen te verduurzamen.” Dat er een enorme uitdaging ligt de woningvoorraad te verduurzamen is evident. Nederland telt meer dan 7 miljoen woningen die verantwoordelijk zijn voor bijna 30% van de CO2-uitstoot. Harm Tenback, technisch assetmanager bij a.s.r. real estate: “Het is voor de markt nuttig om een instrument te hebben om woningen met elkaar te kunnen meten en inzichtelijk te hebben wat de vervolgstappen zijn voor een nog duurzamer product.”

Online tool

De online tool is eenvoudig in te vullen en geeft snel inzicht in de duurzaamheid van de woning en de omgeving. Het samenbrengen van de beste criteria uit verschillende gerenommeerde keurmerken en het gebruik van Big Data maakt de tool eenvoudig en integraal. De online tool is geschikt voor zowel een zelfassessment als voor certificering middels onafhankelijke toetsing. Het gecreëerde online woondossier kan gebruikt worden als sturingsmiddel of managementsysteem binnen projecten.

Op de foto: DGBC-directeur Annemarie van Doorn en Robbert van Dijk, Fund Director ASR Dutch Core Residential Fund, a.s.r. real estate.

Op 21 juni wordt er een werkconferentie aan het woonmerk gewijd.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws