Nieuwsoverzicht duurzame voeding

De gemakkelijke (permacultuur) moestuin

Het lokaal voedsel verbouwen lijkt telkens meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen. In de tuin kun je nog niet veel doen, maar om een plan te maken is het zeker niet te vroeg. De gemakkelijke […]

Crowdbutchen: gezond vlees rechtsreeks uit de wei op je bord

Zelf samen met anderen een koe kopen. Ofwel crowdbutchen. Het is zo oud als de weg naar Rome maar op dit moment bezig met een come back in Nederland. In de moderne variant natuurlijk, want de grote verschillen met duizenden jaren geleden zijn: internet en diepvriezers. En: je hoeft de andere kopers niet per se […]

Vrijheid van zaden en voedseldemocratie in gevaar

Op 26 januari bezoekt President Obama Premier Modi in India. Naar aanleiding van het bezoek schreef Dr. Vandana Shiva beide leiders een open brief namens bezorgde burgers van India en de Verenigde Staten. Maar de problematiek speelt wereldwijd. “Wij schrijven deze brief in de geest van vrijheid van zaden en voedseldemocratie, met de hoop dat […]

foodwatch lanceert 15 puntenplan voor eerlijke etiketten

Consumentenorganisatie foodwatch wil dat minister Schippers (VWS) haar huidige ambitie om misleidende marketing van voedselproducten aan te pakken zo snel mogelijk concreet maakt. Daarom lanceert de voedselwaakhond vandaag een 15 puntenplan voor eerlijke etiketten. Deze omvat onder andere een minimale lettergrootte van twee milimeter, een minimale inhoud van verpakkingen en de eis van productinformatie boven […]

Groot deel Afrikaanse akkers ongeschikt voor voedselproductie

Vijfenzestig procent van Afrika’s landbouwgrond is te beschadigd om er voedselgewassen op te laten groeien. Dat staat in een rapport van Afrikaanse en Europese landbouwdeskundigen. Het rapport van het Montpellierpanel, een groep deskundigen uit Europa en Afrika, noemt drie zaken die de Afrikaanse bodem bedreigen: landdegradatie, slechte oogsten en bevolkingsgroei. Het panel raadt Afrikaanse regeringen […]

Het jaar voor de familielandbouw, wat heeft het opgeleverd?

2014 was het Jaar van de Familielandbouw, op 27 november werd het jaar officieel afgesloten. Een jaar lang hebben er over de hele wereld activiteiten plaatsgevonden. Maar wat heeft het jaar uiteindelijk opgeleverd? Greet Goverde van Aarde Boer Consument maakte een overzicht. Een bijzondere bijeenkomst was de Tweede Internationale Voeding Conferentie die van 19-21 November […]

Kippenfokker zoekt dialoog met kritische ngo’s

Het Nederlandse fokbedrijf Hendrix Genetics verovert de wereld met superefficiënte kippen. Maar over de toekomst van onze eigen landbouw maakt het zich grote zorgen. “We zijn doorgeslagen in efficiencydenken.” We bevinden ons op een soort industrieterrein waar negen gebouwen staan, een soort stallen, vlakbij de grens tussen Nederland en Duitsland. Het is biosecuritygebied hier. We […]

Cubaanse landbouw gaat voor permacultuur

Zo’n 60 procent van de huidige voedselimport op Cuba, kan in eigen land geproduceerd worden volgens de Cubaanse overheid. Met permacultuur – landbouw in harmonie met plaatselijke ecosystemen – en zelfvoorzienende landbouw wordt hier in het oosten van het land al aan gewerkt. Vlees en groenten ontbreken nooit op de tafel van Damaris González en […]

Argentinië haalt transvetten uit voeding

Argentijnse voedingsproducten mogen sinds 1 januari nauwelijks nog transgene vetten bevatten. Argentinië is na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover gaat. Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. In plantaardige oliën en margarines mag de hoeveelheid vetten uit niet meer dan 2 procent transvetten bestaan. Bij andere […]

Verdwijnt de koe helemaal uit ons landschap?

Koeien in de wei horen bij het Nederlandse cultuurlandschap. In 2020 zal 37 procent van de koeien echter nooit meer buiten komen. Dat voorspelt het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra in een rapport over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. Dat komt door de afschaffing van het Europees melkquotum op 1 april 2015. Dan mogen boeren onbeperkt […]