Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Heel de wereld naar het nieuwe normaal in landbouw en voeding

In 2014 hebben we de wereld gered door wereldwijd over te schakelen op agro- ecologische landbouwpraktijken. Dat zullen we tegen elkaar zeggen in 2030, als we terugkijken. Dat zei John Ambler, Vice-President for Strategy, Oxfam America in 2011. Het boek ‘HEEL DE WERELD’ gaat erover hóe we dat deden, welke stappen we – nu in […]

AGF-keten actief met voorkomen voedselverspilling

Het optimaal gebruik van reststromen en voorkomen van voedselverspilling staat hoog op de agenda bij fabrikanten en supermarkten. Maar liefst 90% van de bedrijven voert concrete maatregelen uit om voedselreststromen terug te dringen of te hergebruiken. Verreweg de meeste bedrijven hanteren meetbare doelstellingen en monitoren hun voortgang. Er liggen nog kansen op het gebied van […]

foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie

Voedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]

Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs

Duurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En […]

Voedselakkoord als rem op duurzaamheid? Discussieer mee.

Duurzaamnieuws publiceert regelmatig over de controverse tussen de agrofood industrie en de beweging voor duurzaam en gezond voedsel. Van Marcel Schuttelaar ontvingen we een column die in deze discussie niet onbelicht kan blijven; zijn bureau adviseert verschillende partijen in de foodsector inzake duurzaamheid en communicatie en hij is zeer goed ingevoerd in de materie. We […]

Netwerk Eetbaar Nederland van start

Recent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken. Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om […]

Gentech giganten Monsanto en Syngenta kopen wereldvoedselprijs

Op 16 oktober, wereldvoedseldag, reikt de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van gentech bedrijven Monsanto en Syngenta. Bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf […]

DiscoSoep voor 500 mensen tegen voedselverspilling

Woensdag 16 oktober  is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop het thema van voedselverspilling niet onbesproken mag blijven. Een derde van al het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord en daarmee verspillen we in Nederland alleen al 4,4 miljard euro. Tijd om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen bij politiek Den Haag! Samen […]

Gouden Windei voor neppe stevia van Douwe Egberts

Natrena Stevia Kristalpoeder van producent Douwe Egberts is de winnaar van het Gouden Windei 2013, de prijs voor het meest misleidende product. Op de voet volgt Albert Heijn met zijn puur&eerlijk Zalm in bladerdeeg. Voedselwaakhond foodwatch reikte de prijs donderdagochtend 3 oktober om 9:00 uit bij het hoofdkantoor van Douwe Egberts in Utrecht. Ruim 14.000 […]