Het laatste nieuws
- Hoe klimaatverandering ook onze hersenen aantast, al voor de geboorte27 maart 2024 - 19:17
- Europese ecocide richtlijn formeel aangenomen26 maart 2024 - 15:03
- Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder25 maart 2024 - 11:28
- KLM veroordeeld wegens greenwashing22 maart 2024 - 09:48
- Serieus, zonnepanelen uitschakelen als de zon schijnt?22 maart 2024 - 07:55
Nu in Inzicht
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
- Er dreigt een kernramp in Nederland9 maart 2024 - 14:52
- Waarom heeft Nederland zo weinig biologische landbouw?5 maart 2024 - 19:14
Minister Schippers blijft schimmig over hygiëne in de horeca
/in Nieuws/door redactieMaandag 12 september bespreekt de Tweede Kamer of de Nederlandse consument voortaan mag weten welke keukens schoon zijn en welke bedrijven een potje maken van de hygiëne. In Nederland is het nu nagenoeg onmogelijk om de resultaten van de laatste inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij horeca gelegenheden boven tafel te krijgen. […]
Hoe ziek worden we van plastic soep?
/in Inzicht/door redactieIn 2050 kunnen we de aarde 800 keer in plastic pakken met de productie uit dat ene jaar. Er drijft dan – volgens de Ellen McArthurFoundation – meer plastic in de oceanen dan er vis in zwemt. Precies een eeuw eerder, in 1950, werd er nog slechts 1,5 miljoen ton kunststof geproduceerd en zag het […]
Zorg om zorg of leren uitblinken
/in Inzicht/door GastauteurZorg voor en om elkaar is zo oud als de mensheid zelf. Na WOII heeft Nederland de samenleving strakker georganiseerd, daarbij voorop lopend in het bedenken en ontwikkelen van nieuwe technieken en verbeteren van bestaande toepassingen. Er was genoeg geld voor onderwijs en een groeiende ruimte voor het zorgdomein. De zorg voor ouderen werd verleend […]
Wat luchtvervuiling werkelijk kost
/in Inzicht/door Project SyndicateLuchtverontreiniging kost mensen jaren van hun leven. Ze veroorzaakt substantiële pijn en lijden, zowel onder ouders als onder kinderen. En ze schaadt de voedselproductie, in een tijd dat we meer mensen dan ooit moeten voeden. Dat is niet alleen een economische kwestie, maar ook een morele. Luchtverontreiniging komt zowel in als buiten het huis voor. […]
foodwatch opent de aanval op frisdranken
/in Nieuws/door redactiefoodwatch presenteert een nieuwe video die de feiten van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland laat zien: van obesitas, diabetes type 2 en tanderosie, tot erectieproblemen en zelfs amputaties. Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Kinderen krijgen dagelijks twaalf suikerklontjes binnen via fris en andere gesuikerde drankjes. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes. […]
NVWA test niet op gevaarlijke minerale oliën in voedsel
/in Nieuws/door redactieDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen 10 jaar geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. Dit blijkt uit het antwoord van het Ministerie van Economische Zaken op een verzoek van foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Dit is […]
Niet glyfosaat of BPA, maar het hele systeem aanpakken
/in Inzicht/door redactie‘Overwinningen’ in de strijd tegen giftige stoffen – zoals het feit dat de EU glyfosaat niet opnieuw goedkeurde op 20 mei jongstleden –zijn maar schijnoverwinningen, schrijft Jonathan Latham. Het echte probleem gaat niet over één of twee ‘bad actors’ (zoals de vervuilende chemische stoffen worden genoemd), maar over het hele systeem. Dit systeem waardoor toxische […]
Genetisch manipuleren 2.0: de RNA-pesticiden van Monsanto
/in Inzicht/door redactie“Het megabedrijf Monsanto dat pesticiden ontwikkelt en biowetenschap bedrijft staat volgens miljoenen actievoerders en betrokken burgers synoniem voor de duivel”, schrijft J.P. Sottile. Maar dat heeft nooit kunnen voorkomen dat het bedrijf goede maatjes is gebleven met de mensen die ertoe doen: politici en toezichthouders. En nu staat het bedrijf op het punt zijn grootste […]
Europarlement laat valse vitamineclaims op junkfood toe
/in Nieuws/door redactieHet Europees parlement heeft op 12 april in meerderheid gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op junkfood. Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde ‘voedingsprofielen’ die ervoor zouden moeten zorgen dat voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten geen gezondheids- of voedingsclaim op de verpakking mogen zetten, zoals […]
Junkfood met extra vitamines toch niet gezond
/in Nieuws/door redactieUit onderzoek van foodwatch blijkt dat 76% van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, niet gezond is. Het betreffen bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks. Aan dit soort producten worden vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Daarmee wordt de verkoop van junkfood gestimuleerd. Het […]