Nieuwsoverzicht gezondheid

Junkfood met extra vitamines toch niet gezond

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat 76% van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, niet gezond is. Het betreffen bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks. Aan dit soort producten worden vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Daarmee wordt de verkoop van junkfood gestimuleerd. Het […]

De nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum heeft de nieuwste update van de Schijf van Vijf gepresenteerd en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst […]

Geluk kun je meten met het CBS

Naast een heleboel economische en demografische gegevens meet het CBS nu ook ons geluk. En natuurlijk speelt geld een rol bij de mate waarin mensen geluk zeggen te ervaren. Maar dit gaat maar op tot op zekere hoogte. Andere kenmerken zoals gezondheid, het hebben van werk, of relaties zijn belangrijker voor het ervaren van geluk. […]

Bonen zijn booming

Nederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10% en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13%. Vooral de ‘nieuwe’ boonsoorten […]

EU toelating glyfosaat uitgesteld

Op 7 maart zou er in de EU gestemd worden over een hernieuwde toelating van glyfosaat op de Europese markt. De meerderheid van de lidstaten leken vóór te gaan stemmen, maar de stemming is uitgesteld. Glyfosaat is een onkruidverdelger die er van verdacht wordt schadelijk te zijn voor de gezonddheid. Resten glyfosaat worden in het milieu, […]

Hormoonverstoorders in cosmetica onderbelicht risico

Zelfs een korte pauze in het gebruik van make-up, shampoo en crèmes doet de blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën sterk dalen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder tienermeisjes. Conventionele schoonheidsproducten bevatten vaak hormoonverstoorders zoals ftalaten, parabenen, triclosan en benzofenon-3. Dergelijke stoffen zijn niet accuut giftig, maar hebben een invloed op het hormoonsysteem en de vruchtbaarheid. […]

RIVM geeft toe: BPA gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kinderen

Het zit in plastic voedselverpakkingen, in blikken soep, in infuuszakken en in kassabonnetjes. Bisfenol A, ook wel bekend als BPA. De stof is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun kinderen. Het RIVM presenteerde een nieuw rapport met deze resultaten en het kabinet wil nu het gebruik terugdringen. Volgens het RIVM moet worden ingezet op het […]

Bingo: glyfosaat in je bier

[updated] In 14 populaire Duitse biermerken zijn sporen van gif aangetroffen. Het gaat om de onkruidverdelger glyfosaat. Die kan volgens de gezondheidsorganisatie WHO kankerverwekkend zijn. De Duitse biermerken worden ook veel in Nederland verkocht. Het bericht wordt door veel media verspreid. Het Duitse milieu-instituut in München heeft een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van […]

EU houdt bewijs voor risico’s glyfosaat onder de mat

Producenten van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat weigeren om belangrijk bewijsmateriaal over de schadelijkheid van het middel vrij te geven. Dat zegt CEO, Corporate Europe Observatory. De organisatie roept nu de EFSA, European Food and Safety Authority, op om alle informatie van drie wetenschappelijke studies te openbaren. In die onderzoeken wordt de mogelijkheid dat glyfosaat kanker […]

Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer

Wie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]