Het laatste nieuws
- De economie verliest de klimaatwedloop18 april 2024 - 10:12
- EU jaagt met meer subsidie voor vlees klimaatverandering aan17 april 2024 - 10:57
- Test: waterstof aan aardgas toevoegen zorgt voor veel lekkage17 april 2024 - 07:00
- Gelekt document: laat Europa het klimaat los?13 april 2024 - 09:56
- Amerikanen testen omstreden manier om zonlicht terug te kaatsen12 april 2024 - 11:32
Nu in Inzicht
- Meerdere vertical farms gingen al failliet, maar de toekomst is veelbelovend18 april 2024 - 11:24
- Peilingen en kieswijzers voor de Europese verkiezingen 202414 april 2024 - 08:00
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
Kinderen op platteland staan bloot aan gevaarlijke pesticiden
/in Nieuws/door redactieKinderen die in de buurt van boerderijen of wijnranken wonen, worden blootgesteld aan een gevaarlijke cocktail van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek in Frankrijk, dat vandaag verscheen. Op verzoek van ongeruste ouders liet de Franse organisatie Générations Futures haarstalen onderzoeken van dertig kinderen die tussen 50 en 200 meter van landbouwzones wonen of er naar […]
Bestrijdingsmiddel glyfosaat duikt op in moedermelk
/in Nieuws/door redactieIn de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in […]
Veiligheid vlees niet te garanderen
/in Nieuws/door redactieBedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen. […]
Warmer klimaat zorgt voor meer malaria
/in Nieuws/door redactieWetenschappers vermoeden al lang dat malaria zal toenemen door de opwarming van de aarde. Nu hebben ze ook het eerste harde bewijs gevonden. Als de aarde verder opwarmt, zal het aantal gevallen van malaria aanzienlijk stijgen in dicht bevolkte gebieden van Afrika en Zuid-Amerika, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Michigan in het gerenommeerde tijdschrift […]
Omwonenden beter beschermd tegen landbouwgif
/in Nieuws/door redactieHet kabinet gaat maatregelen treffen om omwonenden van bollenvelden, fruitpercelen en akkers beter te beschermen tegen landbouwgif. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. Zo laat de regering onderzoek uitvoeren naar de mate waarin omwonenden en passanten worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. In de tussentijd worden middelen beter […]
Directeur CocaCola: critici voedselindustrie schaden consumentenvertrouwen
/in Opinie/door Peter van VlietHet is niet de industrie die van alles in ons voedsel stopt wat er niet in thuishoort, die er voor zorgt dat consumenten niet meer vertrouwen wat er op hun bord ligt. Nee, het zijn juist de kritische media, bloggers en consumentenwaakhonden die mensen belemmeren in het maken van een gezonde keuze voor voedsel en […]
Disney stopt giftige stoffen in kinderkleding
/in Nieuws/door redactieIn de kinderkleding van grote merken als Disney, Burberry en Adidas zijn chemische stoffen ontdekt die gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. De milieuorganisatie kocht in totaal 82 producten in winkels in 25 landen over de hele wereld van merken als C&A, Disney, GAP en H&M, […]
Nieuwe praktijkgids voedings- en gezondheidsclaims editie 2014
/in Nieuws/door redactieDe consument krijgt in de supermarkt te maken met allerlei informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Voor een deel is dit de wettelijke verplichte informatie zoals het vermelden van de samenstelling in de ingrediëntendeclaratie, de hoeveelheid/het gewicht en de houdbaarheidsdatum. Daarnaast treft de consument ook informatie aan met meer emotionele waarde, zoals het merk van […]
Plankton helpt malaria te voorkomen
/in Nieuws/door redactieDoor de biodiversiteit te verbeteren in meren en vijvers kan een flinke stap gezet worden in de strijd tegen malaria. Uit Duits onderzoek blijkt dat plankton een natuurlijke vijand is van de muggenlarven. Tot nog toe werden tegen de muggenlarven vaak chemicaliën ingezet, zoals DDT, die ook schadelijk zijn voor andere dieren. Een milieuvriendelijker strategie […]
foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie
/in Nieuws/door redactieVoedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]