like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ook Provincie Brabant wil schaliegasvrij

Van: op 1 oktober 2013

In navolging van de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland en Flevoland die hebben aangegeven dat schaliegaswinning niet gewenst is, hebben ook Provinciale Staten van Brabant een motie tegen schaliegas aangenomen. Met deze motie vragen Provinciale Staten aan het college van Gedeputeerde Staten om op korte termijn een voorstel te doen om provinciale verordeningen zo aan te passen dat de Brabant wordt aangewezen tot boringsvrije zone, als het gaat om de (proef)winning van schaliegas.

De motie werd tijdens een extra Statenvergadering ingediend door de fracties van CDA, SP, PvdA, GL en D66. De fracties van 50PLUS en PvdD steunden de motie. De fractie van VVD stemde tegen de motie omdat deze fractie het te vroeg vindt om nu al een uitspraak te doen. De fractie wil onderzoeken naar de veiligheid van het boren naar schaliegas afwachten. De fractie van de PVV stemde tegen, omdat deze fractie het al dan niet boren naar schaliegas een landelijke verantwoordelijkheid vindt. Het debat sloot aan op een drukbezochte informatieve bijeenkomst over schaliegas.

Politiek signaal
Volgens de indienende fracties moet de motie (M1 Brabant schaliegas-vrij) beschouwd worden als een belangrijk signaal aan het kabinet, de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer om niet te kiezen voor het (proef)boren naar nieuwe fossiele brandstoffen. Het Rijk zou juist in moeten zetten op toekomstbestendige schone energie. Juridisch gezien mag de provincie alleen adviseren over wat er in de ondergrond gebeurt. Het Rijk bepaalt of er wel of geen proefboringen naar schaliegas kunnen komen. Daarom is het onzeker of het uitroepen van Noord-Brabant tot 'schaliegasvrije provincie' in de toekomst ook in de praktijk het beoogde effect zal hebben.

Tijdens de vergadering werden ook twee andere moties aangenomen: een van de VVD om actief te overleggen met de minister over schaliegas en de invloeden van boringen op milieu, veiligheid, landschap en natuur specifiek voor Brabant in kaart te brengen. En een CDA-motie (M2 Vergunning Cuadrilla), die het provinciebestuur vraagt om de minister van Economische Zaken te verzoeken om de vergunning van het mijnbedrijf Cuadrilla in te trekken.

Komende anderhalf jaar geen besluit
Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet op 18 september via een brief aan de Tweede Kamer weten dat het kabinet de komende anderhalf jaar nog geen besluit neemt over proefboringen naar schaliegas. Een onderzoek naar alle mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas in Nederland moet volgens de regering eerst meer inzicht geven in waar die boringen eventueel het meest verantwoord uitgevoerd kunnen worden.

Meer informatie: Provincie Brabant

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Brabant

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. pdaalman schreef:

    welke provincies volgen?