like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
Leeuwarden | 04.06.2019

Panorama Nederland – Tour de Poep: wat te doen met het gat van de burger?

Van: op 31 mei 2019

Vroeger was de menselijke ontlasting een meststof. Het hield de landbouwgronden vruchtbaar. Tegenwoordig is deze kringloop al lang niet meer sluitend, maar wordt poep en plas als afval gezien en behandeld. Deze avond - georganiseerd door Circulair Friesland i.s.m. Living Lab Natuurinclusieve Landbouw, Wageningen Universiteit en Panorama Nederland - gaat over de rol van menselijke poep in de kringlooplandbouw.

Terugwinnen van mineralen
In ons huidige landbouw-voedselsysteem gaat nog veel verloren. Niet alleen via de landbouwproductie of de verspilling van voedsel, maar juist ook via het riool. Alle mineralen in de menselijke voeding (dat zijn er 22!) komen uiteindelijk terecht in het riool en via de waterzuivering in het rioolslib. Dat wordt grotendeels verbrand en daarmee verdwijnen voedingsstoffen uit de landbouw-voedsel kringloop.

Dat moet en kan anders. Er zijn veel mogelijkheden om mineralen terug te winnen uit het rioolwater. Het gebeurt voor een deel al in de waterzuivering zelf, maar ook in bestaande huizen, openbare gebouwen nieuwbouwwijken en zelfs op festivals is nog veel meer mogelijk.

Meer informatie

Meer artikelen uit de categorie: Agenda, Friesland, Publiek

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws