De plekjes in Nederland waar het nog letterlijk doodstil is, zijn op één hand te tellen. Als ze zelfs nog bestaan. Het is nog niet zo erg als in een Aziatische stad maar toch leven we in een omgeving die veel decibels luider is dan honderd jaar geleden. Dat weegt op onze gezondheid. We krijgen er stress van en dat is niet goed voor het hart. Toch zijn er enkele trucjes die je zelf kan gebruiken om je meer af te sluiten van omgevingslawaai of het lawaai zelf te verminderen.
Op veel plaatsen in Europa is het omgevingslawaai te luid en dat is schadelijker voor de gezondheid dan we denken. De Wereldgezondheidsorganisatie trok vorig jaar aan de alarmbel. Ze maande de lidstaten aan om werk te maken van onderzoek naar de gevolgen van omgevingslawaai in dorpen en steden. Behalve mentale problemen als stress wijst de organisatie erop dat er ook fysieke problemen opduiken zoals hart –en vaatziekten en invloed op de stofwisseling.
1 op 3 woningen in Nederland staat in een gebied waar er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie te veel lawaai is, zo geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu toe. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld autoverkeer of dancings, maar ook om nieuwe geluiden, zoals die van windturbines. Het is onbegonnen werk om elke Nederlander een stillere woonplaats te bezorgen maar er zijn wel enkele trucjes om het omgevingslawaai te verminderen:
Koptelefoon
Onder ander piloten dragen een speciale koptelefoon die uitgerust is met een actief noise cancelling systeem. Ze zijn ontworpen om auditieve stress bij piloten te verminderen maar je kan ze ook dragen als je bijvoorbeeld het gras maait. Vanaf 70 decibel wordt een geluid als irritant ervaren en kan het dus gezondheidsproblemen veroorzaken. Wees er maar zeker van dat het geluid van jouw grasmaaier er ver boven zit. Noise cancelling sluit je helemaal af van de omgeving en laat je toe alleen nog het geluid van de koptelefoon te horen: opgenomen vogelgeluiden of klassieke muziek. Ook een aanrader tijdens een vliegtuigreis maar best niet dragen als je door de stad fietst. Dan wordt het gevaarlijk.
Elektrisch rijden
Een andere manier om de stilte weer terug te brengen, is elektrisch rijden. De voordelen van elektrisch rijden zijn groot. Het is niet alleen stil maar ook milieuvriendelijk. Meer en meer mensen kiezen voor een elektrische wagen al zijn het nog vaak salariswagens. De meeste Nederlanders hebben niet de financiële middelen om zo’n wagen te kopen. Ook het gebrek aan laadpalen, de levensduur van de batterij en het beperkt aantal kilometers die je kan afleggen met een volle batterij, zijn een grote drempel om over te schakelen op elektrisch. Maar de luchtkwaliteit in de steden is zo slecht dat fabrikanten steeds vernieuwen en elektrisch rijden aantrekkelijker maken. Bovendien zijn er elektrische goedkopere alternatieven zoals de elektrische fietsen, speed pedelecs en de deelsteps.
Geluidswerende tuinpanelen
Omdat de bouwpercelen schaarser worden, bouwen steeds meer mensen langs een spoorweg of dichtbij een snelweg. De komst van crèches en speelpleinen lokken discussies die soms zelfs in de rechtbank beslecht worden. Bedrijven bieden daarom geluidswerende tuinpanelen aan. Inderdaad, vergelijkbaar met de geluidsschermen langs de snelweg maar dan aangepast aan tuinen. Dus niet die lelijke metalen platen maar wel houten panelen of met klimop begroeide ecopanelen.
Slaapkamer isoleren
Een grote bezorger van stress door omgevingslawaai is als je probeert te slapen maar je buren net een feestje hebben of een hond aanhoudend zit te blaffen. Je slaapkamer goed isoleren, is geen overbodige investering. Het meeste geluid komt langs de ramen naar binnen. Dubbele beglazing vermindert het lawaai met een vijfde, kunststof kozijnen in plaats van houten vermindert het lawaai met liefst de helft.
Foto: Pixabay / Schwoaze