like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vistrap afsluitdijk zorgt voor meer paling

Van: op 22 augustus 2013

De vismigratierivier is een natuurherstelproject dat moet zorgen voor een vispassage die door de Afsluitdijk heen gaat. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is tijdens haar bezoek aan het waddengebied op 19 augustus geïnformeerd over dit project. Deze passage vormt een verbinding voor trekvissen die vrij heen en weer willen zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Daarnaast is de overgang van zout naar zoet geleidelijk door de grote lengte van de 6 kilometer lange rivier. Dit is beter voor trekvissen zoals de aal die graag tussen de Waddenzee en het IJsselmeer willen zwemmen.

Niet alleen natuurbelang, maar ook herstel visstand
Dijksma noemt de vismigratierivier een uniek project dat niet alleen van belang is voor de natuur, maar ook voor het herstel van de visstand in het IJsselmeer.  “Het project herstelt de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer waardoor het aantal vissoorten groeit en meer vogels naar het gebied worden getrokken. Dit draagt bij aan onze natuurambities en Europese natuurverplichtingen”,  aldus de staatssecretaris.

De Nieuwe Afsluitdijk
De vismigratierivier maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincie Noord-Holland, provincie Fryslân, gemeente Hollands Kroon, gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente Harlingen. De komende jaren kost de voorbereiding van de vismigratierivier 1,5 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken heeft voor dit project in totaal 450.000 euro beschikbaar. DNA staat garant voor de resterende financiering. De initiatiefnemers van de vismigratierivier zijn de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Het Blauwe Hart en de Vereniging Vaste Vistuigen Noord.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Utrecht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!