like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe FinTech bijdraagt aan duurzamer leven

Van: op 28 januari 2020

FinTech, ofwel Financial Technology, laat een frisse wind waaien door de voorheen erg gesloten wereld van de financiële dienstverlening. Dit biedt deze sector ook een kans om positieve veranderingen in gang te zetten. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor huishoudens en het milieu. We noemen een aantal interessante, verschillende ontwikkeling binnen de FinTech die bijdragen aan duurzamer leven.

Van betalingsdata tot CO2-uitstoot

Wellicht verrassend, maar ook in China wordt er nagedacht over uitstoot en het klimaat. Het Chinese bedrijf Ant Financial is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf was voorheen bekend als Alipay. Ant Financial geeft klanten inzicht in hun spaarrekening en uitstaande kredieten, maar gebruikt ook gedeelde betalingsdata om klanten inzage te geven in hun CO2-uitstoot. Op basis hiervan kan de klant ervoor kiezen om te gaan deelnemen aan een klimaatcompensatieprogramma. Dit programma heeft inmiddels maar liefst 200 miljoen actieve gebruikers. Dat is een hoopgevend cijfer, kunnen we wel zeggen.

BES LED

Duurzaam investeren

Duurzaam leven is ook duurzaam investeren en duurzaamheid ondersteunen. Met die gedachte ontwikkelde Oneplanetcrowd het gelijknamige crowdfundingplatform voor beloningen, donaties en crowdfunding voor duurzame bedrijven en investeerders. De oprichters van het platform geloven dat duurzame innovatie de wereld tot een betere plek maakt om te leven, en dat is natuurlijk ook zo. Eén van de doelen van Oneplanetcrowd is om innovatieve bedrijven en op de toekomst georiënteerde investeerders bijeen te brengen om de overgang naar een duurzame economie te versnellen. Hieronder vallen projecten die bijdragen aan de versnelling van de energietransitie, de versnelling van de overgang op elektrisch rijden, en het beschikbaar maken van zonne-energie voor iedereen in Nederland. Elk bedrijf waar Oneplanetcrowd mee in zee gaat, draagt bij aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Duurzaam huishouden

Duurzaamheid is voor een huishouden op verschillende manieren te benaderen. Enerzijds is het bewust duurzame keuzes maken die goed zijn voor de wereld, maar ook duurzame keuzes maken wat betreft je persoonlijke financiën: hoe heb je het meest aan je geld? Daarvoor is een goed inzicht in je persoonlijke financiën noodzakelijk, en dat vergt vaak veel administratief werk. Dankzij de app Dyme kan dit nu een steek eenvoudiger. De app kan gekoppeld worden aan je bankrekening en met behulp van een algoritme je vaste uitgaven voor je op een rijtje zetten. Zo kun je zien waar de schoen wringt en zelfs met behulp van Dyme contracten opzeggen. Ook kan Dyme constateren dat je meer dan gemiddeld betaalt voor je vaste lasten en goedkopere alternatieven voorstellen. Dit biedt ook financiële ruimte om duurzame keuzes te maken. Niet alleen kan Dyme je helpen over te stappen op groene energie, het kan je ook helpen om geld vrij te maken om te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp; investeringen die zichzelf uiteindelijk weer terugbetalen en zo ook een duurzame investering in je persoonlijke financiën zijn. Daarnaast kun je het ook melden bij Dyme wanneer je klachten hebt over een leverancier. Zij nemen contact op met het bedrijf en proberen voor een snelle oplossing te zorgen.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws