nu ijs, vroeger reptielen

Opwarming van het klimaat nog kritieker voor de mens dan we al wisten

We leven in de koelste periode van de geschiedenis en de aarde warmt sneller op dan ooit tevoren, blijkt uit een studie van het Smithsonian. Dat maakt het tegengaan van de opwarming nog urgenter dan we al wisten, want de mens kan alleen in deze koele temperaturen bestaan.
ontbossing

Klimaat weer in de klem in Brazilië

De Braziliaanse president Lula is op dezelfde uitdagingen gestuit als zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden - en dat is slecht nieuws voor de planeet, schrijft Marcio Astrini van ngo-netwerk Observatório do Clima.
Wikkelboats Rotterdam

Duurzaam vergaderen is terug in de stad

Bij een duurzaam event gaan de gedachten vaak als vanzelf naar een groene locatie buiten, dicht bij de natuur. Daar zijn er natuurlijk veel te vinden, maar lang niet allemaal. Ook om de hoek van, of soms zelfs midden in bekende werklocaties zijn legio duurzame plekken te vinden om samen te komen voor een vergadering of om een mijlpaal te vieren.

Nieuw boek: Landbouw voor iedereen

Landbouw voor iedereen, het boek over Piet van IJzendoorn die in 1982 de eerste biologische boer was in de net drooggelegde Flevopolder.
iedereen verliest

Schoof en Co: iedereen verliest

Premier Schoof en zijn kongsi hebben eindelijk een regeerprogramma geproduceerd. Daarover ontstond - natuurlijk -  meteen de nodige commotie. Want iedereen verliest.
elektrische occasion

Elektrische rijder wil vooral slim laden

Steeds meer elektrische rijders zien de voordelen van slim laden bij de laadpaal, zo blijkt uit Nationaal Laadonderzoek 2024. Slim laden kan goed zijn voor de portemonnee van de EV-rijder én helpt bovendien om het stroomnet te ontlasten tijdens piekuren.
wilde bloemen zaaiweek

Zaaien voor de biodiversiteit tijdens de Inheemse Zaaiweek

Onze insecten lopen in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen tijdens de inheemse zaaiweek. maar waarom zaaien in het najaar?
houten vloeren

Wat maakt een houten vloer een duurzame keuze?

Een echte houten vloer is nog steeds een goede keuze, vooral als het aankomt op duurzaamheid. In dit artikel leggen we uit waarom houten vloeren een milieubewuste aankoop zijn.
isolatieglas

Isoleren? Vergeet de ramen niet!

Heeft je woning nog enkel glas? Dan is het ook belangrijk dit te vervangen door isolatieglas. Dit verbetert de thermische isolatie vermindert het warmteverlies door ramen sterk.
mosa kweekvlees

Eiwittransitie ook goed voor de economie

De sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
batterijopslag bij RWE

RWE stabiliseert net met nieuwe batterijopslag

RWE breidt haar batterijopslag in Nederland uit met een innovatieve technologie voor netstabiliteit. Op de locatie van haar elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem.
glasgow cop26

Grote meerderheid wil ecocide in strafrecht

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om het veroorzaken van milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
kernafval

Nú discussie voeren over kernafval

Het is onverstandig en onwenselijk om te wachten tot het jaar 2100 met beslissen over hoe Nederland zijn radioactief afval gaat beheren. Voer nú die discussie. Dat schrijft het Rathenau Instituut. Bijkomstig voordeel: die discussie maakt ook de weerstand tegen kernenergie beter zichtbaar.
afval stort

Verbranding en gebrek aan inzameling grootste oorzaken plastic-crisis

Niet-ingezameld afval en de verbranding van plastic in open vuur zijn de belangrijkste oorzaken van de globale plastic-crisis, stellen wetenschappers in Nature. Met de hulp van AI maakten ze voor het eerst een inventaris van het plastic dat nog steeds in de natuur belandt, en de cijfers zijn verbijsterend.
vakantie thuis

Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland

Nederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
elektrisch laden

Auto-stopfunctie tegen hoge blokkeertarieven in de nacht

Elektrische rijders in Nederland hebben steeds vaker te maken met nachtelijke blokkeertarieven op publieke laadpalen. Twee jaar geleden rekende vrijwel geen enkele laadpaal een blokkeertarief, maar inmiddels brengt bijna 1 op de 3 Nederlandse publieke laadpalen dit tijdsgebonden tarief in rekening.
bloembollen

Groene bollen helpen vroege insecten, zo werkt dat

Wist je dat in de gangbare bollenteelt minimaal 4x meer pesticiden worden als in de akkerbouw? Stel je voor wat voor impact dit heeft op onze waterkwaliteit en biodiversiteit. Wanneer je nu kiest voor biologische bollen zorg je niet alleen voor schoner water, maar help je ook de insecten in het voorjaar.
klimaatverandering maakt alles anders

Wilde graansoorten zijn beter bestand tegen klimaatverandering

Wilde verwanten van tarwe kunnen een gewas opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel en ook in de rest van de wereld een belangrijke component in het dagelijkse menu.
cruiseschepen stoten veel zwavel uit

EU verklaart vliegtuigen en cruiseschepen ‘groen’, NGO’s naar de rechter

Vliegtuigen die nauwelijks minder CO2 produceren dan de meest vervuilende exemplaren en cruiseschepen die massaal methaan lekken komen volgens de taxonomie van de Europese Commissie in aanmerking voor groene financiering. Absurd , volgens een groep NGO's die nu naar de rechter stapt om dit te voorkomen.
democratie

Wat als de democratie zelf op het stembiljet staat?

In de lezingserie Macht en onmacht bespreekt Studium Generale samen met wetenschappers vanaf 5 september de staat van de Nederlandse democratie. Projectondersteuner Pien Barnas vraagt zich in deze inleiding af hoe radicaal-rechts zo groot kon worden. En kan de geest weer in de fles?
peelpioneers

Schillen van sinaasappels zijn duurzame miljoenenhandel geworden

Je staat er niet zo snel bij stil, maar voor elk glas sinaasappelsap verdwijnt hetzelfde gewicht aan schillen in de afvalbak. Het Nederlandse PeelPioneers maakte er een duurzame miljoenenhandel van, met recent een nieuwe financiering van 4 miljoen Euro, en een nieuwe crowdfunding op komst met een zelfde doel.