kaarsje van hoop

Op 2 maart is de duurzame energie alweer op

Op 2 maart is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day.
zelf zonnepanelen plaatsen

Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan

De regering is bang dat er te veel zonnepanelen komen en dat daarmee de kosten voor het salderen uit de hand gaan lopen. Ook zouden bezitters van zonnepanelen te veel voordelen krijgen. Daarom wil ze het salderen afschaffen. Maar dat is en blijft een gedachtenkronkel. Han Blok legt het uit.
kweekvleesboerderij

Wanneer komt de kweekvleesboerderij?

Een kweekvleesboerderij produceert vlees op een duurzame manier zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners start in januari 2023 een haalbaarheidsstudie.
verder dan bbp

VPRO Tegenlicht: de kloofdichters

Het lukt in Nederland niet de kloof tussen de rijken (de hoopvollen) en de armen (de hooplozen) te overbruggen. Geld is macht, armoede is onmacht.
raceauto

Duurzaamheid en sport: hoe kan het duurzamer?

De sport zou ook een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de verduurzaming van de wereld in het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Hoe kan het duurzamer in de sport?
groendak

Wil jij een groendak aanleggen? Let dan hierop

Toch zijn er daarnaast nog veel meer mogelijkheden om je dak niet alleen te isoleren, maar om ook je steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Je kunt er namelijk voor kiezen om een groen dak te laten aanleggen.
groene weg

De beste games over het redden van het milieu

De omgekeerde stadsbouwer van Devolver Digital, Terra Nil, waarin de speler het natuurlijke leven in een verwoeste omgeving laat herstellen, is slechts een van de vele nieuwe releases die milieukwesties bespreken.

We vinden er wel watt op, zeggen ze dan

Omdat we er met moderne technologie en elektrificatie wel degelijk iets aan doen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan, is er geen reden voor paniek. Dat is zo ongeveer de gedachte van veel optimistisch ingestelde mensen als het over het klimaat gaat. 
klimaatwakers in Den Haag

Klimaatwake blijft zich in de kijker lopen in Den Haag

Elke donderdag loopt een groepje Klimaatwakers rond lunchtijd zeven keer om het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Tweede Kamer is daarbij start- en eindpunt. De wekelijkse Klimaatwake heeft zich hiermee op een opvallende wijze in de kijker gespeeld van politiek Den Haag.
energie opslag

Zin en onzin van de thuisaccu

Net als bij zonnepanelen en windturbines dalen de kosten voor accu’s snel. Dat brengt mensen op het idee een thuisaccu aan te schaffen. Wordt dat nu toch rendabel?
rechtszaak tegen Danone wegens plasticvervuiling

Nu ook rechtszaak wegens overmatig plastic gebruik

Verschillende milieuorganisaties hebben de Franse voedingsgroep Danone voor de rechter gesleept voor haar overmatig gebruik van plastic in heel de toeleveringsketen. Danone doet volgens de eisers niet genoeg om het gebruik van wegwerpplastic te beperken en milieuvervuiling te voorkomen.