Ronald Plasterk met torentje

Mislukken als strategie, met winst voor Wilders?

Terwijl de kritikasters over elkaar heen rollen met het benoemen van de onmogelijkheden in de voornemens van het aanstaande extreem rechtse (jazeker, Martin Bosma) kabinet missen ze een belangrijke strategische mogelijkheid: is dit regeerakkoord bedoeld om te mislukken?
franse veldwesp

Insecten plakken als duurzaam bestrijdingsmiddel

Nederlandse universiteiten hebben een biologisch alternatief ontwikkeld voor giftige pesticiden. Een natuurlijke, kleverige substantie wordt op de bladeren gespoten om insecten te vangen.
woningen verduurzamen

Zo financier je het duurzamer maken van je huis

Je huis verduurzamen kan op termijn nogal wat geld besparen. Maar je moet het wel eerst financieren. Daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden, van duurzame leningen tot aanpassen van je bestaande hypotheek.
toegang

Hoe duurzaam en veilig is je locatie?

Als bedrijf wil je natuurlijk graag laten zien dat je hard probeert bij te dragen aan een betere wereld. Als je veel mensen op je locatie ontvangt, of evenementen organiseert, komt veiligheid daar ook steeds vaker bij kijken.
nieuwe hoop

Hoe treuren om het gelijk nieuwe hoop geeft

Soms voelt het triest om gelijk te hebben. Dat overkwam me bij het lezen van het onderzoeksverslag van The Guardian, waarin wetenschappers de moed verliezen over de kans om het klimaat - en onszelf - nog te redden.
uitstoot luchtvaart

Luchtvaart stoot veel meer CO2 uit dan gerapporteerd

De luchtvaart stoot de helft meer CO2 uit dan uit rapporten blijkt. Dat blijkt uit onderzoek met ‘big data’.  40 miljoen vluchten in 2019 stootten in werkelijkheid 911 miljoen ton CO2 uit, vijftig procent meer dan de 604 miljoen ton die afzonderlijke landen aan de Verenigde Naties hadden gerapporteerd.
DAC luchtzuigers voor co2

De valse belofte van DAC luchtzuigers voor CO2

CO2 uit de lucht zuigen staat weer even in de belangstelling. In IJsland is zopas de grootste fabriek voor luchtafvang, de "Mammoth", in gebruik genomen. Maar als je in de cijfers duikt lijkt de wereld er niets mee op te schieten, behalve dat er een paar mensen weer wat rijker van worden.
windenergie

Meer investeringen dan ooit in schone energie

Vorig jaar is er 70 procent meer geïnvesteerd in de productie zonnepanelen, windturbines, batterijen en hittepompen dan het jaar ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Vooral zonne-energie ligt flink voor op schema.
isolatie

Tips om energie te besparen met de juiste isolatie

Het hebben van het juiste soort isolatie is enorm belangrijk. En dat heeft zo zijn redenen. Want zowel op duurzaam gebied als op financieel gebied kan de juiste soort isolatie een wereld van verschil maken.
foodwatch kindermarketing

Foodwatch slaat alarm over schadelijke kindermarketing

Consumentenrechtenorganisatie Foodwatch luidt de noodklok: kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen vormt niet alleen een onverantwoorde praktijk, maar ook een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.
fossiele subsidies co2 klimaat

Grote olieboeren blijven het klimaat frustreren

De grote oliemaatschappijen hebben in het geheim toegegeven dat ze de gevaren van de verbranding van fossiele brandstoffen bagatelliseren. Nadat ze decennia lang openlijk klimaatverandering ontkenden en frustreerden, schakelen ze nu over op een minder zichtbare tactiek.
duurzaam de vakantie door

Vakantie? Dan even niet duurzaam

Meer dan de helft (52%) van de Nederlandse reizigers vindt duurzamer reizen belangrijk, maar geen doorslaggevende overweging bij het plannen of boeken van een reis.
cop 28

Klimaatconferenties moeten kleiner

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.
europees parlement

Europa laat het afweten met groen industriebeleid

Het Europarlement stemde over een wet die de industrie moet helpen in de transitie naar klimaatneutraliteit en de productie in Europa, de zogenaamde Net Zero Industry Act (NZIA). Maar deze gaat niet verder dan het terugschuiven van de hete aardappel naar de lidstaten.
NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden

Nieuwe samenwerking in ondernemen met circulair geld

Platform voor ondernemen met circulair geld, United Economy, gaat samenwerken met Happy Planet Professionals. Zelfstandige ondernemers met een passie voor duurzaamheid kunnen zo hun bestedingen laten bijdragen aan de opkomende regeneratieve economie én nieuwe relaties vinden. 
pfas in voedingsgewassen

Hof: Toelating pesticiden door Nederland deugt niet

Het Europese Hof van Justitie heeft een vernietigend oordeel geveld over het Nederlandse toelatingsbeleid voor pesticiden. Het Hof verklaarde dat de manier waarop in Nederland de toelating van chemische bestrijdingsmiddelen wordt uitgevoerd, onjuist is.
studeren

4 inspiraties voor een nieuwe opleiding!

In dit artikel gooien we vier frisse ideeën jouw kant op voor een opleiding die misschien wel precies is wat je zoekt, of je nu op zoek bent naar je passie of een talent wilt ontwikkelen waarvan je niet eens wist dat je het had.
duurzaamheidsverslag

Van student naar financieel adviseur, de eerste stappen

Als je droomt van een carrière in de financiële wereld, is de eerste stap het kiezen van de juiste opleiding. Een ffp opleiding (financieel planner opleiding) biedt je een solide basis en is cruciaal om de benodigde certificeringen te behalen.
rechter rechtzaak

Ontdek de wereld van criminaliteit en rechtsherstel

Criminologie is een fascinerend vakgebied dat zich richt op het begrijpen van criminaliteit en het effect daarvan op de samenleving. Het is een wetenschap die gebruikmaakt van verschillende disciplines zoals psychologie, sociologie en recht om crimineel gedrag te analyseren en manieren te vinden om misdaad te voorkomen en te bestrijden.