Het laatste nieuws
- Nieuwe kerncentrales tien keer duurder dan zon, en veel te laat10 oktober 2024 - 21:59
- WWF: klimaat- en natuurverlies naderen onomkeerbare kantelpunten10 oktober 2024 - 09:35
- De staat van het klimaat: 7 van de 10 indicatoren op rood9 oktober 2024 - 13:00
- IPCC baas erkent eindelijk de echte ongemakkelijke waarheid: we redden het niet9 oktober 2024 - 08:11
- Aantal batterijen voor energie opslag meer dan verdubbeld9 oktober 2024 - 05:00
Nu in Inzicht
- Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet8 oktober 2024 - 13:05
- Milieu-activisten in de frontlinie: “Wanneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”2 oktober 2024 - 13:12
- Koeienstront als politiek probleem1 oktober 2024 - 18:27
- Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 23 september 2024 - 13:00
- Schoof en Co: iedereen verliest15 september 2024 - 10:03
Wat kan ik daar nu aan doen?
/in Opinie/door Han BlokOf het nu over plastic verpakking gaat of over zwerfvuil, over het veroorzaken van fileleed of over het stikstofprobleem, we kunnen er zogenaamd nooit iets aan doen. Naarmate het probleem verder van huis is, lijkt de rol van een enkeling inderdaad kleiner. Dus hoor je deze opmerking het vaakst als het om klimaat gaat.
We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig
/in Opinie/door Peter van VlietWe hebben een radicaal nieuwe duurzaamheid nodig omdat de oude aanpak heeft gefaald. Die was te vrijblijvend en dat kunnen we ons niet langer permitteren. We moeten naar een prestatiecontract met zorgplicht voor de hele samenleving.
2022 het jaar van ontmenselijking
/in Opinie/door Peter van VlietNa WOII hebben we een samenleving gebouwd op grote idealen: nooit meer oorlog, democratische besluitvorming en welvaart voor iedereen. Het was een tijdperk van menselijkheid. Maar in 2022 zette de ontmenselijking onontkoombaar in.
Een sprong in de tijd
/in Opinie/door Han BlokDe waterstoftechnologie is weliswaar booming, maar voorlopig vooral een eldorado voor slimme ingenieurs die graag aan een betere toekomst werken en daarbij de enorme technische uitdagingen niet schuwen. Ze nemen een aanloop voor een sprong in de toekomst en voelen de hete adem van de klimaatverandering in hun nek.
Vertrouwen, waarin dan?
/in Opinie/door Peter van VlietAls de buitenwereld te bedreigend en onbetrouwbaar wordt, kun je vertrouwen alleen nog maar van binnenuit halen. Uit een overtuiging dat ook de kleine beetjes die je zelf nog kan bijdragen zullen helpen.
Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn
/in Opinie/door Han BlokEr zijn heel veel mensen die niet eens weten hoeveel gas en stroom ze per jaar gebruiken omdat ze alleen het termijnbedrag zien. Maar zelfs de ware energiefreaks en de groenste klimaatgekkies, types die een twijfelaar omtrent de aanschaf van PV panelen of warmtepomp over de streep zouden willen trekken, komen er niet meer uit.
De crash die nog vermeden kan worden
/in Opinie/door Jac NijssenEen overshoot commissie wil bekijken met welke technieken (geo-engineering) het klimaat gerepareerd kan worden. Maar dat kan niet meer, betoogt Jac Nijssen.
Wanneer is de eerste Grote Footprint-herdenking, in 2162?
/in Inzicht, Opinie/door GastauteurNog steeds blijken de rijke landen veruit de grootste graaiers en zijn daardoor bijvoorbeeld veruit de grootste veroorzakers van de klimaatontwrichting. De CO2-uitstoot is gemiddeld 60% van onze Voetafdruk, en de resterende 40% gaat over landbeslag, ook via landgrabbing elders op Aarde.
Heb je met de VS als vriend nog wel vijanden nodig?
/in Opinie/door Peter van VlietZijn de VS de weg kwijt, of laten ze hun ware gezicht zien? Het is dezelfde vraag die bij veel mensen door het hoofd ging toen Poetin Oekraïne binnenviel. Alleen, de VS zijn onze bondgenoot. Een vriend van het soort waarmee je geen vijanden meer nodig hebt?
Rood en Groen willen het samen doen
/in Opinie/door Han BlokMisschien komt het doordat de armen zich uit schaamte verstoppen, waardoor ik alleen die 93 % zie die boven de armoedegrens leeft, maar ik zie overal feesten, feesten en nog eens feesten.