Kantelpunten in klimaat en samenleving

Kantelpunten of tipping points zijn momenten waarop een ontwikkeling een beslissende versnelling doormaakt. Dat kan een versnelling van een trend betekenen, of een definitieve omslag. Dat die kantelpunten belangrijk zijn laat het laatste (gelekte) rapport van het IPCC zien. Daarin spelen kantelpunten nu ook een belangrijke rol.

Zowel in de ontwikkeling van klimaatverandering als in de maatschappij, zijn er voorbodes te zien van tipping points. Het doel is om (door de mens veroorzaakte) klimaatverandering af te remmen of zelfs helemaal te stoppen. Wat daarvoor nodig is en of dat zelfs nog wel kan, onderzoeken we in een tweetal series bijzondere artikelen. Daarvan vind je een overzicht op deze pagina.

bananenschil

Moeten we kantelen om heel te blijven?

Als blijkt dat de huidige zwaar aangezette technologische energie-transitie continu meer uitstoot blijft genereren, dan zullen we op zeer korte termijn de economische activiteit drastisch moeten verminderen.
evolutie

Kantelpunten van nu in perspectief van de evolutie

Kantel- en keerpunten zijn niet iets van de laatste tijd. Als we de gehele evolutie in ogenschouw nemen, zien we een beperkt aantal markante keerpunten en vele tussentijdse kleinere kantelpunten. Wat kunnen we leren van deze evolutionaire processen?