Nieuws over duurzaamheid en klimaat is één van de toponderwerpen geworden in de media, naarmate de klimaatcrisis dreigender wordt. Hier vind je een overzicht van nieuws en analyses die doorgaans niet te vinden zijn bij de grote, algemene platforms. Hoofdredacteur Peter van Vliet publiceert ook als expert bij het ANP.
Wereldwijde methaan uitstoot gaat door het dak, ondanks beloftes
/in Nieuws/door IPSMeer dan 150 landen hebben beloofd om hun uitstoot van het superbroeikasgas methaan dit decennium met 30 procent te verminderen. Maar het gaat fout, tonen nieuwe cijfers: de uitstoot is in de voorbije twintig jaar met 20 procent toegenomen.
Rapport: Rijke landen drukken klimaatprotest hard de kop in, schenden rechten
/in Nieuws/door redactieDemocratische regeringen moeten stoppen met het gebruik van steeds hardere, te brede en vage strafwetten tegen klimaatactivisten en -betogers, aldus Climate Rights International in een nieuw rapport.
Eiwittransitie ook goed voor de economie
/in Nieuws/door IPSDe sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
RWE stabiliseert net met nieuwe batterijopslag
/in Nieuws/door redactieRWE breidt haar batterijopslag in Nederland uit met een innovatieve technologie voor netstabiliteit. Op de locatie van haar elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem.
Grote meerderheid wil ecocide in strafrecht
/in Nieuws/door IPSMeer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om het veroorzaken van milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
Nú discussie voeren over kernafval
/in Nieuws/door redactieHet is onverstandig en onwenselijk om te wachten tot het jaar 2100 met beslissen over hoe Nederland zijn radioactief afval gaat beheren. Voer nú die discussie. Dat schrijft het Rathenau Instituut. Bijkomstig voordeel: die discussie maakt ook de weerstand tegen kernenergie beter zichtbaar.
Verbranding en gebrek aan inzameling grootste oorzaken plastic-crisis
/in Nieuws/door IPSNiet-ingezameld afval en de verbranding van plastic in open vuur zijn de belangrijkste oorzaken van de globale plastic-crisis, stellen wetenschappers in Nature. Met de hulp van AI maakten ze voor het eerst een inventaris van het plastic dat nog steeds in de natuur belandt, en de cijfers zijn verbijsterend.
Extinction Rebellion eist staken van huisbezoek betogers door de politie
/in Nieuws/door redactieDe politie blijkt deelnemers aan vreedzame demonstraties onaangekondigd thuis op te zoeken en te bevragen. Volgens XR, Extinction Rebellion is dat onwettig. De organisatie eist van de verantwoordelijke minister dat deze praktijk stopt.
Petitie: Regering, neem extra maatregelen voor het klimaat
/in Nieuws/door redactieMet deze petitie vragen we aandacht voor de huidige actuele opwarming van de aarde en verzoeken we de Regering extra maatregelen te nemen die op rechtvaardige wijze onze uitstoot van broeikasgassen verder omlaag brengt.
Duurzame vacatures zijn (niet) saai: zeven misvattingen over duurzame loopbanen weerlegd
/in Nieuws/door Annemiek NusmeijerOok als web-developer of HR-manager kun je via duurzame vacatures aan de slag bij een duurzame organisatie. In deze blog, geschreven in samenwerking met Duurzaamnieuws.nl, weerleggen we 7 veelvoorkomende misvattingen over duurzame loopbanen.
Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland
/in Nieuws/door redactieNederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
Auto-stopfunctie tegen hoge blokkeertarieven in de nacht
/in Nieuws/door redactieElektrische rijders in Nederland hebben steeds vaker te maken met nachtelijke blokkeertarieven op publieke laadpalen. Twee jaar geleden rekende vrijwel geen enkele laadpaal een blokkeertarief, maar inmiddels brengt bijna 1 op de 3 Nederlandse publieke laadpalen dit tijdsgebonden tarief in rekening.
Groene bollen helpen vroege insecten, zo werkt dat
/in Nieuws/door redactieWist je dat in de gangbare bollenteelt minimaal 4x meer pesticiden worden als in de akkerbouw? Stel je voor wat voor impact dit heeft op onze waterkwaliteit en biodiversiteit. Wanneer je nu kiest voor biologische bollen zorg je niet alleen voor schoner water, maar help je ook de insecten in het voorjaar.
Wilde graansoorten zijn beter bestand tegen klimaatverandering
/in Nieuws/door IPSWilde verwanten van tarwe kunnen een gewas opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel en ook in de rest van de wereld een belangrijke component in het dagelijkse menu.
EU verklaart vliegtuigen en cruiseschepen ‘groen’, NGO’s naar de rechter
/in Nieuws/door redactieVliegtuigen die nauwelijks minder CO2 produceren dan de meest vervuilende exemplaren en cruiseschepen die massaal methaan lekken komen volgens de taxonomie van de Europese Commissie in aanmerking voor groene financiering. Absurd , volgens een groep NGO’s die nu naar de rechter stapt om dit te voorkomen.