like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Petitie: Maak Nederland dolfinariumvrij

Van: op 26 maart 2019

dolfijnen dolfinariumvrij

Dierenorganisaties onder de vlag Dolfinariumvrij Nederland zijn onlangs een petitie gestart die overheid en politiek oproept het einde van dolfinaria in te luiden. De organisaties vinden dat het welzijn van zeezoogdieren, zoals dolfijnen, ernstig wordt geschaad door de beperkende omgeving in het Dolfinarium. De petitie is al meer dan 3.000 keer ondertekend.

De Belgische Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gaf zondag 24 maart, tijdens het programma De zevende dag, aan het houden van dolfijnen in gevangenschap in België op termijn te willen verbieden via een uitdoofscenario. België telt nog één dolfinarium, het Boudewijn Seapark in Brugge, onderdeel van Aspro Parks dat ook eigenaar van het Dolfinarium in Harderwijk is.

Woordvoerder Alex Romijn: “We juichen de intentie van de Belgische Minister van Dierenwelzijn toe en hopen dat er snel concrete maatregelen zullen volgen. België staat daarin niet alleen. Eerder verboden Kroatië, India, Costa Rica en Chili al het houden van dolfijnen in gevangenschap. In Canada heeft de politiek momenteel een fok- en importverbod in overweging, zodat dolfinaria er op termijn verdwijnen. Ook andere landen legden het fokken en transporteren van zeezoogdieren al aan banden.”
 
Het Dolfinarium presenteert de dolfijnen als ‘speelkameraadjes’ die zich graag als surfplank laten gebruiken en voor dode vissen kunstjes doen. Je zou als bezoeker bijna vergeten dat het hier gaat om hoogintelligente, wilde dieren. In dolfinaria leiden deze dieren een troosteloos bestaan. Dolfijnen hebben er toegang tot minder dan 0,000001% van hun natuurlijke leefruimte. Terwijl hun wilde soortgenoten gemakkelijk 50 tot 80 kilometer per dag zwemmen en tot grote dieptes kunnen duiken, stuiten ze in Harderwijk na luttele slagen op de (betonnen) bodem of rand van hun verblijf. Ook kunnen dolfijnen nooit hun jachtinstinct volgen en de sonar, hun belangrijkste zintuig, nooit fatsoenlijk gebruiken. Kortom, alles druist tegen hun natuur in.

Romijn: “Genoeg redenen om uitfasering van het Dolfinarium in te luiden. Wij roepen burgers dan ook op de petitie te ondertekenen om zo de Nederlandse politiek te motiveren actie te ondernemen.“

De petitie is te tekenen via www.dolfinariumvrij.nl/petitie

Dolfinariumvrij Nederland is een campagne van de organisaties: Stichting Bite Back, Stichting Dierbewustleven en de Vissenbescherming.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws