like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonnepanelen ook met minder saldering aantrekkelijk

Van: op 30 maart 2020

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen stap voor stap afgebouwd. Toch blijft investeren in zonnepanelen op eigen dak aantrekkelijk. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van berekeningen van de gevolgen van de afbouw. 

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft recent in een brief aan de Tweede Kamer de details van de afbouw van de salderingsregeling bekend gemaakt. De huidige regeling houdt in dat de zonnestroom die een huishouden aan het net levert, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Dat levert een gunstig tarief op voor het terugleveren van stroom, namelijk dezelfde prijs als een consument voor zijn stroom betaalt (in 2020 ongeveer 22 cent per kWh). De salderingsregeling blijft tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Daarna bouwt de overheid de regeling geleidelijk af. In 2031 stopt de saldering helemaal. Vanaf 2031 krijgt een huishouden een vergoeding van de energieleverancier voor de aan het net geleverde stroom. Die is op dit moment zo’n 6 cent per kWh.

Rekenvoorbeelden

Mensen die dit jaar nog in zonnepanelen investeren, hebben een prima rendement op hun investering in zonnepanelen. Een set van 10 zonnepanelen kost zo’n 4.000 euro (prijspeil 2019), rekening houdend met de btw die kan worden teruggevraagd. Met een goede ligging (op het zuiden) geeft deze aanschaf een rendement dat is te vergelijken met een rente op een spaarrekening van 4 %. De totale opbrengst in euro’s over de levensduur van de zonnepanelen (25 jaar) is 10.500 euro. Mensen die in 2023 een set van 10 zonnepanelen zouden kopen, hebben nog steeds een prima rendement. Namelijk een rente die is te vergelijken met een rente van 3,5% op een spaarrekening en een totale opbrengst van 9.300 euro over 25 jaar.

Zelf zonnestroom gebruiken loont

Alle zonnestroom die mensen direct zelf in huis gebruiken scheelt het kopen van stroom van het energiebedrijf, en bespaart per kWh 22 cent. Gemiddeld wordt zo’n dertig procent van de zelf opgewekte stroom direct in huis gebruikt. Het is gunstig als mensen meer stroom van hun panelen zelf gebruiken. Dat kan door bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser overdag aan te zetten in plaats van ’s avonds als er geen zonnestroom is.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws