like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

10 trends voor zonnige energie in 2016

Van: op 26 januari 2016

zonnepanelen tataBij een nieuw jaar hoort ook een kijkje in de kristallen bol. Zet de stormachtige groei van zonne-energie zich voort, gevoed door de grotere subsidiepot voor duurzame energie? Of werpt de afbouw van saldering na 2020 haar schaduw vooruit? Blijven prijzen dalen? Gaan we allemaal aan de thuisbatterij? Hieronder de 10 belangrijkste trends voor 2016 volgens Sungevity. Volgend jaar mag u ons erop afrekenen.

 

Grote (aantallen) zonnesystemen breken door

De verhoging van de Stimulering Duurzame Energieproductie, de belangrijkste subsidiepot, van 3,5 naar 8 miljard euro per jaar, zal in 2016 veel maatschappelijke en commerciële organisaties over de streep trekken om nu echt op zonnestroom over te stappen. Ook wooncorporaties krijgen steeds meer interesse voor zonnestroom, wat een doorbraak van zonnepanelen op huurwoningen zal inluiden.

 

Huisbewoners gaan structureel besparen

Dankzij slimme meters en online energiemanagers zijn meer mensen dan ooit zich in detail bewust van hun energieverbruik: zo geldt dit voor 9 op 10 huizenbezitters, bleek uit recent onderzoek van Sungevity en Milieu Centraal. De volgende stap dit jaar: mensen gaan met chirurgische precisie in hun energieverbruik snijden en een  toenemend aantal start-ups zal hierop inspelen.

 

Er komt duidelijkheid over salderen

Het kabinet heeft de wens uitgesproken om de salderingsregeling, waarbij kleine verbruikers zonnestroom die ze aan het net terugleveren tegen gunstige vergoeding tegen hun eigen verbruik mogen wegstrepen, na 2020 af te slanken en uiteindelijk af te schaffen. In 2017 zal over een overgangsregeling worden beslist. Wij verwachten dat grote maatschappelijke druk het kabinet zal dwingen al in 2016 duidelijkheid te verschaffen. De overgangsregeling zal verder ruimhartig zijn zodat een investering in een zonnesysteem zich binnen 7 jaar blijft terugverdienen. Wij voorspellen ook dat onderdelen van de salderingsregeling, zoals voor scholen, structureel overeind zullen blijven.

 

De thuisbatterij blijft (nog) klein

Hoewel technologie en prijs van batterijen voor thuisopslag voor zonnestroom snel verbeteren is deze optie nog steeds duur. Aangezien kleinverbruikers nog kunnen salderen, en daarmee fors belastingvoordeel genieten, zullen ook in 2016 weinig bezitters van zonnepanelen een batterij aanschaffen.

 

Zonnestroom bij particulieren stevent af op mainstream

Zo’n 8% van de 4 miljoen huizenbezitters in ons land heeft inmiddels zonnestroom. En ondanks onrust rond de salderingsregeling zullen particulieren ook dit jaar volop voor zonnestroom blijven kiezen. De afbouw van salderen gaat pas in 2020 in en een overgangsregeling zal die periode waarschijnlijk fors verlengen. Hierdoor blijft de terugverdienperiode voor zonnepanelen die je dit jaar aanschaft onveranderd: zo’n zeven jaar. Particulieren zien verder dat tegen de tijd dat saldering er niet meer is, thuisopslag van zonnestroom een kosteneffectief alternatief zal zijn.

 

Zonnepanelen in de supermarkt

Inspelend op bovenstaande mainstream trend zullen grote winkelketens, zoals Ikea en Mediamarkt, in toenemende mate zonnepanelen op hun schappen leggen en de overstap op zonnestroom in hun marketing promoten. Dit zal de drempel voor veel particulieren verder verlagen.

 

Consumenten eisen meer kwaliteit

De wildwest periode is over. De huidige kopers van zonnepanelen zijn beter geïnformeerd en letten scherper op kwaliteit.  Solide aanbieders die zijn getoetst door keurmerkorganisaties als Zonnekeur en met een helder aanbod komen, zullen dit jaar een voorsprong nemen. Consumenten zullen ook veel kritischer kijken naar de stroomopbrengst die ze wordt voorgespiegeld en financieel zwakke aanbieders op de markt mijden vanwege het faillisementsrisico.

 

Lokale regelgeving en administratieve kosten nemen af

Ook gemeenten doen dit jaar een duit in het zakje om zonnestroom verder te stimuleren. Vergunningen zullen steeds makkelijker worden verstrekt, ook voor afwijkende geveltoepassingen en monumenten. Verder zullen de administratieve kosten voor de aanvraag van vergunningen voor zonnesystemen steeds vaker worden kwijtgescholden. Dit om te voorkomen dat mensen financieel worden gestraft voor een mislukte poging om een vergunning te krijgen.

 

EU-importbarrières zullen prijsdalingen niet afremmen

Het achterhoedegevecht van Europese zonnepaneelfabrikanten om goedkopere panelen uit China buiten de deur te houden zullen falen. Hoewel ze er via hun lobby in zijn geslaagd de EU Minimum Import Prijs (MIP)-maatregel nog een jaar te handhaven, komt het einde van de houdbaarheidsdatum van de MIP in zicht. Verder zijn er vele productiefaciliteiten in andere landen gevestigd.

 

Bouwsector omarmt zonnepanelen

De bouwsector zal dit jaar aantrekken. Het verschil met vorige nieuwbouwgolven zal zijn dat bouw- en installatiebedrijven zonnepanelen al in de ontwerpfase zullen integreren in plaats van het er achteraf nog ‘even bij te doen’. Daardoor zal een veel hoger percentage nieuwbouw standaard zonnepanelen hebben dan voorheen.  Aangescherpte wettelijke eisen bij het plaatsen van zonnepanelen van de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) zouden het mogelijk kunnen maken om bij nieuwbouw meer zonnepanelen te plaatsen.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. B. Scholte Lubberink schreef:

  Hoezo afschaffen of versoberen salderingsregeling ? Vanaf 1 jannuari 2016 geldt voor de postcoderoosregeling een voor 15 jaar gegarandeerd nultarief voor energiebelasting die via virtuele saldering met de cooperatie tot stand komt. En dan nu afschaffen voor degenen die achter de meter salderen? Lijkt me vanuit rechtsgelijkheid onbegaanbare weg, nog afgezien de maatschappelijk druk die nu wordt opgevoerd en al degenen die nog een analoge meter hebben.

 2. martien spitzen schreef:

  Kan zelf waterstof produceren een alternatief zijn voor accu’s?

 3. Harmen schreef:

  @Pieter, voor de prijs van zo’n verwarmingssysteem kan je je hele huis goed isoleren en daarmee haal je een grotere besparing dan 50%. Daar komt dan nog bij dat de verwarmingsvraag dan zo klein is geworden dat behalve aan de kust de zonneboiler geen bijdrage doet aan de verwarming. Pas in november t/m februari hoeft dan de verwarming aan en in die periode doet de zonneboiler haast niets.
  Alle energie die in de winter wordt opgewekt is al nodig voor het tapwater.

 4. Pieter van der Ploeg schreef:

  Ik mis de belangrijkste trend in zonnige energie: zonneWARMTE.
  Mensen gaan snappen dat het meer voor de hand ligt om besparingen te realiseren van hun gasgebruik (70-80% van de energienota) door zonnewarmte te verzamelen en op te slaan.

  Momenteel meest interessante methode is met heatpipes, aangevuld met warmteopslag in boiler(s). Niet voor tapwater, maar voor ruimteverwarming!
  (NB: vlakke plaat collectoren zijn minder interessant. Vooral in voor- en naseizoen doen heatpipes hun werk veel beter)

  Een paar feiten:
  – een vierkante meter heatpipes levert 3 tot 4 keer meer energie (warmte) dan pv panelen (stroom). Grofweg 700W versus 200W
  – heatpipes worden gemaakt van glas, aluminium, een koperen buisje en wat roestvrij staal. 100% recyclebaar. In PV panelen zitten diverse schaarse grondstoffen, niet recyclebaar
  – warmte kan in boilers eenvoudig en veilig worden gebufferd
  – salderen is geen issue bij zonnewarmte
  – warmtesysteem werkt ’off grid’. Als de stroomvoorziening uitvalt, stoppen automatisch (om veiligheidsredenen) de PV panelen met produceren. Warmtesysteem is onafhankelijk van mogelijke storingen gaslevering
  – in Duitsland is zonnewarmte een volwassen industrie. In 2013 werd bij 130.000 klanten 1 miljoen m2 heatpipes geplaatst

  Simpele systemen met heatpipes kunnen de gasvraag in woningen al snel met 50% reduceren.