like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

3 kleine investeringen om je huis duurzamer te maken

Van: op 1 september 2016

elabelhuisJe hebt wat geld over en wilt dit slim investeren. Slim investeren in jezelf, maar met positieve milieueffecten als gevolg. Je hebt geen tonnen, geen duizenden, maar wel een paar tientjes of een paar honderd euro. Wat je daarmee kan doen? Hier drie slimme maar eenvoudige ideeën:

 

 1. LED verlichting

Ja, het is inmiddels een open deur; neem LED-verlichting! Hoewel ledlampen overtuigend veel zuiniger zijn, en iedereen dat inmiddels wel weet, gebruikt nog steeds slechts 20 tot 30% van de huishoudens ledverlichting. Zonde, want alleen al op gangbare sfeerverlichting voor ’s avonds kun je zo’n 50 tot 100 euro per jaar besparen. Reken eens uit wat je bespaart als je ook je tuinverlichting, garagelampen, keukenverlichting en badkamerlampje in LED vervangt. De aanschaf van ledlampen kost je enkele tientjes. Slim, efficiënt en zo gepiept!

 

 1. Tochtstrips

Tochtstrips op je deuren monteren. Het lijkt een nutteloze miniaanpassing, maar dat is het zeker niet. Ben jij iemand die het graag lekker warm stookt in de winter? In je woonkamer? Dan kunnen tochtstrips je zonder twijfel enkele tientjes per jaar aan energiebesparing opleveren. En dat terwijl ze geen donder kosten en je ze in een oogwenk gemonteerd hebt.

 

 1. Andere tuinbeplanting

Je zou er niet direct aan denken, maar je tuin heeft grote invloed op de temperatuur in huis. Heb je muurtjes of planten in de tuin die het zonlicht tegenhouden? Dan kan dit aanzienlijk schelen in de stookkosten. Bovendien moet je bij een “tussen planten ingebouwde bomen” vaker je verlichting in huis langer laten branden omdat ze daglicht weren. Het aanpassen van je tuinbeplanting kan daarom positief effect hebben op je energieverbruik. Zeker iets om over na te denken!

Naast bovengenoemde punten zou je ook de brievenbus kunnen checken: tocht deze te erg? Neem dan een andere brievenbus. Daarnaast is een waterbesparende douchekop ook nog altijd een slimme investering.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  radiatoren weggehaald

 2. henkz schreef:

  Nog een tip: Radiatorfolie. Dit kost een paar tientjes en het is binnen een jaar terugverdiend. Het is te bestellen bij energiebespaarshop.nl of tonzon.nl Het is eenvoudig te monteren: je hoeft het alleen met een schaar op maat te knippen en met de bijgeleverde magneetjes achter de radiator te hangen. Je merkt meteen het verschil: als je je hand op de voorkant van de werkende radiator legt, voel je dat deze veel warmer is dan aan de achterkant.

  Nog een andere tip: isoleer je verwarmingsbuizen. Bij mij in huis waren buizen die van de zolder naar de begane grond lopen niet geïsoleerd. Bij de bouwmarkt voor een paar tientjes isolatiemateriaal gekocht. Werkt prima.

 3. Gideon Goudsmit schreef:

  Vergeet de waterzuinige douchekop niet , kost € 75 en in 5 mnd terugverdient of besparing van €200 per jaar