Alle gegevens die door internet worden verstrekt en de energie die wordt gebruikt om deze te verzenden, worden vaak niet meegenomen in de berekeningen van de totale CO2-voetafdruk van bedrijven. De milieueffecten van online activiteiten kunnen worden berekend door de CO2-uitstoot van elektriciteitsverbruik gerelateerd aan internettoegang. Deze onzichtbare emissies hebben een enorme impact. Wil je beter voor het milieu zorgen als je speelt op een van deze goksites of het internet voor iets anders gebruikt? Gebruik deze tips!
1 Stream verantwoordelijk
Elke dag worden muziek, televisie, podcasts en films vele uren gestreamd in Nederland alleen. Elke keer dat er iets wordt gestreamd, worden er gegevens verzonden vanaf een server. Een manier om de impact van streaming te verminderen, is door content te downloaden die gebruikers van plan zijn om meer dan één keer te bekijken of te beluisteren. Op deze manier wordt de belasting van servers verminderd en wordt er in totaal minder energie verbruikt. Bovendien vermindert het streamen van deze video over de geschiedenis van gokken en zijn evolutie in lagere resoluties het verbruik op dezelfde manier.
2 Denk aan het apparaat
Een van de meest effectieve methoden om de digitale voetafdruk te verkleinen, kan beginnen voordat gebruikers überhaupt toegang hebben tot internet. Apparaten die gebruikers online brengen, verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie die op verschillende manieren kan worden geminimaliseerd en gecompenseerd. Door de helderheid van de monitor eenvoudigweg te dimmen van 100% naar 70%, kun je meer dan 20% van de totale energie besparen die wordt gebruikt door technologie met schermen. Laptop-, desktop- en tabletbezitters kunnen hun energieverbruik beheren door ook de energie-instellingen aan te passen. De modi ‘Slaapstand’ vermindert het energieverbruik wanneer gebruikers niet actief zijn, maar computers volledig uitschakelen is de meest effectieve strategie om energie te besparen.
3 Google bewust
Veel internetgebruikers vertrouwen op zoekmachines zoals Google om online informatie te vinden. Volgens het bedrijf verbruikt één Google-zoekopdracht 0,0003 kWh aan energie, wat resulteert in een CO2-voetafdruk van ongeveer 0,2 gram. Dit is dezelfde hoeveelheid energie die nodig is om een gemiddelde gloeilamp van 60 W 17 seconden te laten branden. Dat lijkt niet veel, maar zoekopdrachten tellen op! Door het totale aantal uitgevoerde zoekopdrachten te verminderen, kan het energieverbruik van webbrowsers aanzienlijk afnemen. Personen kunnen ervoor kiezen om het adres van een website rechtstreeks in hun browser te typen in plaats van de website op een zoekmachine te zoeken en vervolgens op een link naar een pagina te klikken. Deze eenvoudige handeling vermindert de belasting van servers en minimaliseert de CO2-uitstoot.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
4 Installeer een adblocker
Op internet bevatten advertenties vaak foto’s, video’s en tekstafbeeldingen. Omdat dit soort content veel data vereist, gebruiken ze meer serverenergie dan andere media, zoals platte tekst. Bovendien zijn veel advertenties online ‘pop-ups’ of ongevraagde advertenties die de gebruiker niet heeft gekozen om te bekijken. Adblockers verminderen drastisch de hoeveelheid informatie die servers in datacenters naar apparaten moeten verzenden en verbeteren tegelijkertijd de gebruikerservaring door minder ongewenste advertenties te promoten. Je slaat dus twee vliegen in één klap!