Het laatste nieuws
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
- De aardbei als gifbom? Zo eet je veilig van het seizoen24 april 2025 - 10:34
Nu in Inzicht
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
- Onze landbouw kost veel meer dan we denken10 april 2025 - 13:08
De vlinderstruik als moordenaar en andere pesticidengruwelen
/in Nieuws/door redactieWie zijn vlinders in de tuin een plezier wil doen met een vlinderstruik, kan onbedoeld moord begaan. Want veel van de tuinplanten die moeten bijdragen aan het wel van het insectenbestand, staan bol van het gif. Moordend gif voor argeloze zespotige bezoekers, zo blijkt uit onderzoek van PAN-NL onder tuincentra.
IEA rapport: Wat betekent AI voor de toekomst van energie?
/in Nieuws/door redactieKunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om de energiesector in het komende decennium ingrijpend te veranderen, waarbij de vraag naar elektriciteit vanuit datacenters wereldwijd sterk zal toenemen. Tegelijkertijd biedt AI belangrijke kansen om kosten te verlagen, het concurrentievermogen te versterken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een belangrijk nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).
Landbouw, geen roofbouw, voor een aarde die nog generaties lang voedt
/in Nieuws/door redactieEr is een landbouw mogelijk waarbij we voldoende gezond voedsel produceren, de natuur herstellen en de CO2-, methaan- en stikstofuitstoot van de landbouw flink afneemt. Dit betogen twaalf wetenschappers en twaalf boeren op de website ‘Landbouw, geen roofbouw’. Zij onderbouwen hun stellingen met wetenschappelijke inzichten, en ervaringen van eigen boerderij.
Waterkracht anders: als opslag voor energie
/in Nieuws/door redactieIn Forbach, in het Zwarte Woud in Duitsland, wordt hard gewerkt aan zo’n moderne vorm van een pompopslagcentrale. Het idee is simpel maar slim: als er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, wordt water omhoog gepompt naar een hoog gelegen bekken. Op momenten dat er weinig stroom is – bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens windstilte – stroomt het water weer naar beneden en drijft het turbines aan die elektriciteit opwekken.
Klimaatverandering goed voor de airco-industrie
/in Nieuws/door redactieHoe cynisch wil je het hebben: grote Amerikaanse banken zien klimaatverandering als een kans voor fabrikanten van airco’s en laten klimaatplannen vallen. Het klimaatverdrag van Parijs is dood. Leve de aandeelhouder.
Nieuwe deal voor minder gedoe rond schone energie in de stad
/in Nieuws/door redactieDe opwek van groene energie in Europa kan flink versnellen dankzij een nieuwe deal die lokale bezwaren tegen windmolens, zonnepanelen en stroomnetwerken moet verminderen. Door de deal kan de bouw van nieuwe wind- en zonneparken, en hun aansluiting op het stroomnet, veel sneller verlopen. Dat komt doordat er nu duidelijke afspraken zijn gemaakt over wat een eerlijke manier van bouwen is – tussen projectontwikkelaars, gemeenten, buurtbewoners en andere betrokkenen.
Nieuwe kerncentrales opnieuw onzeker, bouwer trekt zich terug
/in Nieuws/door redactieVan de drie beoogde bouwers voor nieuwe Nederlandse kerncentrales heeft een belangrijke partij zich teruggetrokken, het Koreaanse KNHP. Daarmee is de komst van nieuwe kerncentrales weer minder zeker geworden.
Opslag is alles, maar welke batterij heeft de toekomst?
/in Nieuws/door redactieBatterijen zijn het nieuwe goud van de energietransitie. Zonder batterijen kunnen we de stroom van zonnepanelen en windmolens niet optimaal inzetten en komen elektrische auto’s niet ver. De cruciale vraag is nu welke batterij heeft de toekomst? Is er een oplossing voor alles, of heeft elke toepassing zijn eigen winnaar?
Wegvallen subsidie jaagt bestuurders de elektrische auto uit
/in Nieuws/door redactieEen derde van de elektrische rijders overweegt dit jaar nog over te stappen naar een auto op fossiele brandstof zodra de belastingvoordelen worden afgebouwd, blijkt uit onderzoek . De reden? Het afbouwen van fiscale voordelen voor elektrische voertuigen. In 2030, wanneer deze voordelen volledig verdwijnen, geeft zelfs bijna 60% van de particuliere EV-rijders aan niet langer elektrisch te willen rijden. Dit roept vragen op over de haalbaarheid van de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector.
Meer klimaatmoeheid en minder bereidheid om te investeren
/in Nieuws/door redactieDe bezorgdheid over klimaatverandering onder Nederlanders neemt verder af. Ook de bereidheid om te investeren in duurzame oplossingen daalt. De urgentie die men voelt om energiebesparende maatregelen te nemen, bevindt zich zelfs op het laagste niveau sinds 2021.