Begin oktober is het wetsvoorstel voor de nieuwe salderingsregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Als het voorstel wordt aangenomen, zal de regeling tussen 2023 en 2031 worden afgebouwd.
De argumenten die minister Wiebes daarvoor gebruikt zijn: zonnepanelen zijn veel goedkoper geworden, dus is de regeling voor huishoudens te voordelig. De staat zou door het salderen te veel inkomsten uit energiebelastingen mislopen. En de burger zou door het afschaffen van de saldering gestimuleerd worden om ter wille van de stabiliteit op het net de energie in accu’s op te slaan.
Maar ook voor woningcorporaties is de afschaffing ongunstig. Die zullen nauwelijks nog bereid zijn om in zonne-energie te investeren.
In een artikel elders op Duurzaamnieuws fileert Han Blok de argumenten van Wiebes in detail. Hij concludeert:
De industrie en het bedrijfsleven ontvangen in totaal bijna 27 miljard belastingkortingen en subsidies. Huishoudens in totaal slechts 280 miljoen. Maar de minister is toch van oordeel dat het bedrag van € 0,28 miljard dat met saldering door huishoudens gemoeid is, te hoog is.
Natuurlijk kan het aantal woningen met PV nog toenemen, maar zelfs als alle koopwoningen waarop het kan ook gemiddeld 10 PV panelen op het dak zouden leggen, zal het bedrag dat met saldering gemoeid is niet boven de 1 miljard per jaar uitkomen.
Het probleem van seizoens-fluctuaties op het net veroorzaakt door woningen met PV bestaat ook niet echt. Dat laten praktijkvoorbeelden zien. Maar zelfs als het zou bestaan wordt het niet opgelost door het afschaffen van saldering omdat het bufferen van de seizoens-fluctuatie in accu’s volstrekt niet betaalbaar is.
Ook woningcorporaties getroffen
Woningcorporaties kunnen met de daken op hun corporatiebezit een substantiële bijdrage leveren aan de landelijke en regionale doelstellingen voor zon op land. Bij de huidige ontwikkelingen zou in 2037 het potentieel van PV-installaties bij woningcorporaties volledig zijn benut. Maar tussen 2024 en 2033 is het volgens de corporaties onrendabel te investeren als de saldering terugloopt.
Onderzoeksbureau DNE Research voegt toe dat de minister weliswaar uitgaat van een dalende prijs voor zonnepanelen, maar de stijging van de installatiekosten niet meeneemt.
Afschaffen van de salderingsregeling dreigt dus een aanzienlijke vertraging te veroorzaken in de investeringen in zonne-energie en de motivatie is op onjuiste argumenten gebaseerd. De vraag is waarom de afschaffing dan toch wordt doorgedrukt.