De zes grootste banken in de VS hebben zich allemaal teruggetrokken uit de mondiale net zero-doelstellingsgroep van de bankensector. De beslissing komt net voor inauguratie van Donald Trump als president, die naar verwachting klimaatactie en bedrijven die zich daarvoor inzetten zal tegenwerken. Dat schrijft The Guardian.
JP Morgan is de laatste die zich terugtrekt uit de door de VN gesponsorde Net Zero Banking Alliance (NZBA), na Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo en Goldman Sachs. Alle zes banken zijn sinds begin december uit de alliantie gestapt.
Analisten zeggen dat de terugtrekkingen een poging zijn om “anti-woke”-aanvallen van rechtse Amerikaanse politici af te wenden, die naar verwachting zullen toenemen zodra Trump binnen twee weken wordt beëdigd als de 47e president van de VS.
De NZBA, georganiseerd door het VN-Milieuprogramma maar geleid door banken, verplicht leden om hun kredietverstrekking, investeringen en kapitaalmarktenactiviteiten af te stemmen op netto nul broeikasgasuitstoot in 2050 of eerder.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Reacties van banken
Citigroup, een van de oprichters van de NZBA, zei dat het vertrek hen in staat stelt zich te richten op het aanpakken van obstakels bij het mobiliseren van kapitaal naar opkomende markten voor een koolstofarme transitie. “We blijven toegewijd aan netto nul en blijven transparant over onze voortgang,” aldus de bank.
JP Morgan verklaarde onafhankelijk te willen werken “om de belangen van ons bedrijf, onze klanten en aandeelhouders te bevorderen,” terwijl het zich blijft richten op pragmatische oplossingen om koolstofarme technologieën verder te ontwikkelen en tegelijkertijd energiezekerheid te waarborgen.
Goldman Sachs benadrukte dat de bank “zeer gefocust” is op steeds strengere normen en rapportagevereisten van toezichthouders en stelde dat het “aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt … op de netto nul-doelen van het bedrijf.”
Wells Fargo bevestigde alleen zijn terugtrekking uit de alliantie, terwijl Bank of America en Morgan Stanley niet reageerden op verzoeken om commentaar.
Implicaties voor de NZBA
Toby Kwan, senior manager bij de Carbon Trust, zei tegen The Guardian dat het vertrek van de banken hen meer flexibiliteit geeft bij het bepalen van sectoren die in hun doelen worden opgenomen en bij het kiezen van trajecten en tijdlijnen.
Politieke druk op financiële instellingen om klimaatactie te verminderen is toegenomen. In 2022 leidde een mogelijke antitrustzaak in Republikeinse staten tot dreigingen van banken om de NZBA te verlaten. De groep paste daarop richtlijnen aan om acties rond fossiele brandstoffen minder dwingend te maken.
De NZBA telt nu nog 141 leden, waaronder alle grote Europese banken. De overgebleven leden vertegenwoordigen ongeveer 40% van de mondiale bankactiva, of $64 biljoen.