Een Noors bedrijf dat technische en veiligheidscertificaten had moeten verstrekken voor de Russische Nord Stream 2 gaspijpleiding naar Duitsland, heeft het project opgegeven vanwege Amerikaanse sancties.
“DNV GL zal alle verificatieactiviteiten voor het Nord Stream 2 pijpleiding stopzetten in overeenstemming met sancties en zolang er sancties van kracht zijn”, zei het in een verklaring op maandag (4 januari).
Waarom is dit belangrijk
- Het Nord Stream 2 project is omstreden omdat het de EU afhankelijker zou maken van Rusland en van fossiele brandstof.
- Als het project toch wordt afgebouwd, kan de terugtrekking van DNV GL gevolgen hebben voor de veiligheid.
- Ongelukken met gasleidingen vormen een extra klimaatrisico.
- Amerikaanse sancties als deze schenden de EU soevereiniteit.
Een woordvoerder van DNV GL zei dat de beslissing kwam na nieuwe Amerikaanse wetgeving die vrijdag werd aangenomen, de Protecting Europe’s Energy Security Clarification Act (Peesca).
De laatste klap voor het Russisch-Duitse project kwam nadat eerdere Amerikaanse sancties ertoe hadden geleid dat de Zwitserse firma Allseas eind 2019 stopte met het leggen van pijpen op de laatste segmenten van de 1.224 km lange pijp.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Een Russisch schip, de Fortuna, stapte later in om de klus te klaren.
De Fortuna voltooide eind december een traject van 2,6 km in de Duitse kustwateren.
En het is van plan om vanaf 15 januari het laatste segment van 100 km in Deense wateren te voltooien.
Het Nord Stream 2 consortium is in Russische handen en de Russische missie bij de EU weigerde commentaar te geven op de vraag van de EUobserver welke invloed de beslissing van DNV GL op het project zou hebben.
De pijpleiding van € 9,5 miljard zou betekenen dat ongeveer 80 procent van de Russische gasexport naar de EU via Duitsland zou stromen, waardoor het voor Rusland om politieke redenen in de toekomst gemakkelijker wordt om landen als Polen of Oekraïne af te sluiten.
Het was de bedoeling dat het project in 2021 klaar zou zijn. Maar Amerikaanse functionarissen zeiden vorige week tegen persbureau Reuters dat er nog meer sancties zouden komen.
“We hebben een klap op het lichaam uitgedeeld, en nu zijn we bezig een paal door het hart van het project te drijven”, zei een van de Amerikaanse functionarissen.
Geopolitiek en soevereiniteit
De VS klaagden erover dat Nord Stream 2 een geopolitiek project was dat bedoeld was om de afhankelijkheid van de EU van Rusland te vergroten, een mening die wordt gedeeld door verschillende Midden-Europese en Noordse landen.
Maar Duitsland heeft gezworen om door te ploegen, zelfs als de komende regering van de verkozen president Joe Biden zich ertegen blijft verzetten.
“We hoeven niet over Europese soevereiniteit te praten als we dat begrijpen als we in de toekomst alles doen zoals Washington dat wil”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op 28 december tegen persbureau DPA.
“De Duitse regering zal haar standpunt ten aanzien van Nord Stream 2 niet wijzigen”, zei hij. “Het belangrijkste is dat wij [Duitsland en de VS] op één lijn staan in de centrale strategische en geopolitieke kwesties, dat we aan dezelfde kant staan van het veld”.
Het Duitse Uniper en Wintershall, het Brits-Nederlandse oliebedrijf Royal Dutch Shell, het Oostenrijkse OMV en het Franse Engie hebben het Russische project mede gefinancierd.
Andrew Rettman
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op
Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2