Het concept-investeringsplan voor de Nelson Mandelabuurt in Zuidoost is af en ligt klaar voor inspraak. Het plan maakt ruimte voor zo’n 700 nieuwe woningen, verdeeld over 40 procent sociale huur, 40 procent middensegment en 20 procent vrije sector. Het wordt de eerste Nederlandse woonwijk die bijna helemaal met hout is gebouwd.
De Nelson Mandelabuurt ligt tussen de Gooiseweg en het Nelson Mandelapark, aan de oostkant van het park. In het conceptplan zijn 9 woonblokken opgenomen voor verschillende doelgroepen en soorten huishoudens. Er komt ook een schoolgebouw. Verder wordt er ruimte gemaakt voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Vanwege het tekort aan betaalbare koopwoningen zal de helft van de woningen in het middensegment uit koopwoningen bestaan. Een kwart van de woningen wordt met voorrang toegewezen aan bewoners uit Zuidoost.
Waarom hout?
Bouwen met hout gebeurt natuurlijk al langer. Nieuw voor Nederland is wel dat in Zuidoost een hele wijk uit hout wordt opgetrokken. Bouwen met natuurlijke materialen, zoals hout, kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is goed herbruikbaar en doordat het tijdens de groei CO2 opvangt uit de lucht, werkt hout als een opslagplaats voor CO2. Daarnaast gaat bouwen in hout sneller en geeft het minder bouwoverlast. In Amsterdam wordt ook een houten woontoren gebouwd, Haut.
Parkgevoel
Een tweede belangrijk onderdeel van het plan voor de nieuwe buurt is de aansluiting op het Nelson Mandelapark. De buurt en het park zullen een eenheid vormen. Dat zorgt voor een aangename, groene leefomgeving. De gebouwen krijgen groene daken voor de afvoer van regenwater. Rondom komen regentuinen.
Wensen
Voor de uitwerking van het conceptplan hebben we de wensen en ideeën van doelgroepen en inwoners van Zuidoost verzameld. Dat is gebeurd met onder andere informatiebijeenkomsten, wandelingen door het park, ontwerpsessies met kinderen van basisscholen uit de buurt, ontwerpateliers, gesprekken met doelgroepen, maar ook een online vragenlijst. Daardoor verschilt dit concept op een aantal punten van eerdere ideeën.